Hlavní obsah

5 způsobů, jak vnést do bytu harmonii a cítit se v něm lépe. Zbavte se harampádí a nespěte proti dveřím

Foto: evrymmnt, Shutterstock.com

Foto: evrymmnt, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vejdete do místnosti a hned víte. Buď je vám tam dobře, cítíte se uvolněně a příjemně. Anebo ne. Některé prostory vzbuzují úzkost a vnímáme je negativně. Rozdíly přitom často spočívají v maličkostech, které lze jednoduše změnit.

Článek

Feng-šuej je prastaré čínské učení, které původně sloužilo farmářům k nalezení toho nejlepšího místa pro sázení rostlin ve snaze dočkat se co nejbohatší úrody. Postupně se ale přeneslo i do interiérů a stalo se základem přemýšlení o harmonickém bydlení. V překladu ona dvě slůvka znamenají vítr a voda a vyjadřují podstatu feng-šuej, tedy že životadárná energie čchi musí volně proudit a nic by jí nemělo stát v cestě. Jde samozřejmě jen o zjednodušený výklad celého učení, které ale pro pochopení, co můžete ve svém bytě či domě změnit, abyste se v něm cítili lépe, postačí.

Zde je pět základních pravidel, která můžete začít realizovat ještě dnes. Rozdíl poznáte často okamžitě.

1. Pořádek

Harmonie vytváří klid v mysli, což je základem spokojeného života. Mnoho lidí umí žít v nepořádku, který však soulad jednoduše nevytváří. Zkuste se rozhlédnout po svém bytě. Co zbytečných maličkostí v něm je! Na poličkách, skřínkách, stole… Opravdu to vše k životu potřebujete?

První, co je tedy třeba udělat, je prostý úklid. Zbavte se všeho, co vám nepřináší užitek či radost. Uvidíte, jak se ve svém bytě rázem volně nadýchnete a uvolníte tím prostor všemu novému a pozitivnímu. Z hlediska feng-šuej není dobré mít doma jakékoli uschlé či zvadlé květiny, staré krabice, papíry či nefunkční přístroje a rozbité věci. Nejenže zabírají zbytečně místo, ale také zaplavují byt negativní energií.

2. Uspořádání sezení

Sedací souprava či křeslo v obývacím pokoji by nikdy neměly stát volně v prostoru, tam se nikomu nesedí dobře. Energie vždy proudí hlavně mezi oknem a dveřmi a nic by jí nemělo stát v cestě. Ani vy. Sezení v pokoji by tedy mělo být umístěné tak, aby všichni seděli pokud možno zády ke zdi a viděli přitom na dveře.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Příjemnou atmosféru prostoru vytváří i soulad barevFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

3. Barvy a živly

Tmavé a křiklavé barvy či ostré kontrasty nejsou podle feng-šuej zdrojem pohody. Lidé se lépe cítí mezi přírodními a světlejšími odstíny především zelené, žluté, oranžové, modré, šedé či hnědé. Což jsou i barvy symbolizující pět základních živlů – dřevo, oheň, zemi, kov a vodu. I ty by měly být v interiérech zastoupeny pokud možno v rovnováze, žádná by neměla příliš dominovat.

4. Ložnice

Místnost, kde spíte, je vaším útočištěm a zázemím. Místem, kde se každý potřebuje cítit maximálně bezpečně a dobře. Postel by měla být umístěna podobně jako sedací souprava, tedy tak, abyste z ní viděli na dveře, ovšem ne přímo proti nim. A také nemá být pod oknem, nejen proto, aby na vás netáhlo, ale i kvůli proudění čchi. Barevnost by měla být co nejvíce uklidňující. V manželské ložnici se doporučuje vše identicky zdublovat – tedy například dát po obou stranách postele stejné noční stolky i lampičky – vnáší to mezi partnery harmonii.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

V manželské ložnici by měl vládnout soulad, tedy vše na každé straně postele identické - stolky, světla a samozřejmě i povlečeníFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

5. Útulnost

Příjemný pocit navozují látkové polštáře, přírodní materiály, měkké světlo například z lampičky, závěsy v tlumených odstínech a květiny. Někdy stačí přidat jen jednu z těchto věcí a atmosféra místnosti se okamžitě promění. Vyzkoušejte to a uvidíte sami!

Související témata:

Načítám