Hlavní obsah

Nízkonákladová rekonstrukce 3+1: Dispozice zůstala stejná, přesto vzniklo krásné moderní bydlení

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá rodina si pořídila vlastní bydlení v oblíbené pražské čtvrti. Původní prostory si majitelé přáli sice zrekonstruovat, ale s minimem stavebních prací. Interiér měl být světlý, hravý a zároveň respektovat původního ducha. Jak to dopadlo? Pojďte na návštěvu.

Článek

Citlivě propojit původní prvky s novými a vytvořit odpovídající prostory pro mladou rodinu – to byl úkol pro Moniku Cihlářovou a Ivetu Šalamounovou z architektonického studia Schwestern. A s vršovickým bytem 3+1 o podlahové ploše 85 metrů čtverečních si poradily velmi umně. Podívejte se na interiér plný hravých motivů a oblých tvarů.

Skoro se nebouralo

Vzhledem k omezenému rozpočtu se autorky rozhodly omezit stavební práce, a tak se dispozice téměř nezměnila. Ložnice, dětský pokoj, koupelna a obývák zůstaly na svých místech. Jediné bourání proběhlo mezi chodbou a kuchyní. Prostor se tak víc otevřel, v dělicí příčce pak nechaly vyříznout kruhový průhled. Chtěly tak opticky prostory zvětšit, propojit a maximálně prosvětlit.

Kuchyňský kout nakonec zůstal v průchozím pokoji, který je bez oken, proto se o umístění dlouho diskutovalo. Cílem totiž bylo zachovat původní dvoukřídlé dveře do obývacího prostoru a zároveň mít kuchyň v centru dění. Kompromisem se tak stala světlá kuchyň rozložená na obě stěny a s kuchyňským ostrůvkem uprostřed.

Pracovní ostrůvek má mimo svou praktickou funkci zajišťovat také lepší výhled z kuchyně do ostatních prostorů bytu a jeho zaoblené rohy mají eliminovat pocit bariéry. Součástí nábytkové stěny je malý kout s posezením a stěnou z perforované překližky, kterou lze používat jako nástěnku.

Kruhy a oblé tvary

Vzhledem k tomu, že chtěly pracovat s maximem původních prvků, které do zástavby přirozeně sednou, hojně se repasovalo. Konkrétně došlo na renovaci dřevěných parket, původních dveří a radiátorů. Nově naopak navrhly osvětlení a veškerý vestavěný nábytek z bukové překližky v kombinaci se světle šedou deskou.

Nábytek z překližky těží z možností tohoto materiálu a vytváří zajímavé detaily, jako jsou již zmíněné zaoblené rohy či perforace. Tytéž materiály a motiv kruhu se prolínají celým interiérem. Kruhové průhledy skrze stěny a kruhová zrcadla vnášejí do bytu hravost a překvapení. Interiér sjednocuje podlaha, která prochází celým prostorem v jedné rovině.

Koupelnu zrekonstruovaly takříkajíc od podlahy, a to tak, aby malý prostor našel maximální využití. Dlažba a jednoduchý bílý obklad v kombinaci s nábytkovými prvky z překližky působí střídmě a elegantně, což byl hlavní princip při navrhování celého bytu.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek je 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám