Hlavní obsah

Jak na černou barvu v interiéru? Dodá luxus a eleganci, když víte, jak na to. Začněte s detaily

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá je úžasná barva. Jenže zatímco třeba při oblékání se na ni všeobecně sází ve velkém, v interiéru budí trochu obavy. A to navzdory tomu, že může působit mimořádně efektně a dramaticky. Zkuste jí dát šanci – začít můžete u detailů.

Článek

Málokterá barva je tak působivá, dramatická, a přitom stále elegantní! Že se s černou barvou v interiérech nepracuje tak hojně jako v módě, ale není nijak zarážející. Zatímco celočerný outfit je téměř sázka na jistotu, interiér s velkou dávkou černé je extrémně velký risk. Výsledek by totiž mohl být ponurý a nezajímavý. Přesto vás láká využít temné odstíny při zařizování bytu nebo domu, ale nejste si jistí, jak na to? Zkuste ze začátku vsadit jen na černý akcent – někdy je to dokonce lepší cesta.

Kam se černá (ne)hodí?

Černá stěna, velkoplošný vestavěný nábytek i kombinace několika větších tmavých prvků mohou vypadat fantasticky. Obvykle to ale platí u prostorných, vzdušných místností, kterým takové řešení dodá punc nevtíravého, sofistikovaného luxusu. Naopak v případě malých a tmavých prostor s nedostatkem denního světla se dá i při maximu snahy čekat jen nevalný výsledek – pokoj může působit jako depresivní černá komora. Ale ani když nedisponujete velkorysými prostory, nemusíte se černé vzdávat! Vsaďte na detaily.

Foto: Matveev Aleksandr, Shutterstock.com

Bytové zařízení nabízí veliké množství detailů, které lze pořídit v elegantních temných odstínech, a to jak v matu, tak v lesku. Například koupelnové baterie v matné černé se dnes objevují v nabídce běžněFoto: Matveev Aleksandr, Shutterstock.com

Černé prvky: svítidla, úchytky a baterie

Velké tmavé plochy v interiéru – například černé obklady v koupelně – jsou stále trochu nezvyklé, co se však dá považovat za trend, to je černé provedení nutných drobných prvků. Typicky jsou to baterie v koupelně a kuchyni, spolu s tím úchytky, držáky na ručníky, utěrky nebo drobnosti, jako je mýdlenka či dávkovač na saponát. Velmi často se pak černá používá také na svítidlech: velká stojací lampa industriálního vzhledu je oblíbený prvek moderního bytového designu. Populární jsou také tmavé lustry či lampičky.

Elegantní drobnosti: svícny i polštáře

I když stropní svítidlo nebo úchytky nejsou nijak velké kusy, přesto se nejedná o vybavení, které byste měnili s každým ročním obdobím, a je možné, že se na ně zatím necítíte. Chcete vyzkoušet, zda se vám černá v interiéru líbí? Začněte u dekorací – prvků, které nejsou finančně náročné a lze je velmi flexibilně měnit. Zkuste vsadit například na bytové textilie, polštářky, běhoun na stůl… Prvním krokem může být třeba černý svícen, váza v rohu místnosti nebo tmavý obal na květináč. Pak si možná necháte jeden dva obrazy zarámovat do černého rámu a elegantní šmrnc vašeho interiéru se vám zalíbí…

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Aby černý kus nábytku nepůsobil v interiéru divně a osaměle, je dobré propojit ho s dalšími prvky, přitom může jít jen o drobné detailyFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Černé kusy nábytku: komody i skříně

Jako detail se dají označit i některé kusy nábytku. Dokonce i kompletně černá kuchyň může v interiéru, který je jinak jemně, odlehčeně zařízený, představovat jen jakýsi akcent. Černou barvu může mít samostatně stojící komoda, šatní skříň, některé z policových dílů nebo pár kusů sedacího nábytku. Ovšem aby jeden tmavý, už poměrně výrazný prvek nepůsobil v interiéru jako vytržený z kontextu, je vhodné na něj navázat ještě něčím dalším z výše uvedených detailů. Například černou skříň v ložnici může doplnit lampička na nočním stolku, temná váza v rohu místnosti anebo dekorační polštáře, zkrátka: pohrajte si s černými detaily.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Černá kuchyň nemusí být nijak šokující ani ponurá, když je zasazená do jemného interiéru. Naopak – představuje vkusné a nadčasové oživeníFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Při výběru černého nábytku myslete ještě na jednu ne úplně zanedbatelnou skutečnost: u velkých, hladkých ploch, jako mají třeba stolky a komody, musíte počítat s častějším úklidem. I malá vrstva prachu či drobný flíček jsou tady do očí bijící!

Načítám