Hlavní obsah

Jak provonět byt přírodními vůněmi? Vsaďte na růže, citron či levanduli

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správně zvolená vůně dokáže ve vteřině změnit atmosféru v místnosti, osvěžit vzduch i zpříjemnit celý prostor bytu či domu. Mnozí sází na vonné svíčky či nejrůznější osvěžovače vzduchu, přírodní aroma ale nic nenahradí.

Článek

Přírodní vůně nejsou tak intenzivní jako ty průmyslově vyráběné, o to jsou ale příjemnější. Navíc si většinu z nich můžete připravit sami, takže vás nebudou stát téměř nic. Výhodou přírodních vůní je i to, že je můžete různě kombinovat, a vytvářet si tak vlastní, originální směsi. Každý, kdo k vám pak přijde domů, se jen nadechne a obdivně vzdychne: „Ty jo, co to tady tak krásně voní?“

Citronová mlha

Jedním ze zaručených způsobů, jak celý byt provonět příjemným aroma, je dát do menšího hrnce vodu, nakrájet do ní celý citron na plátky, případně přidat i trošku skořice, badyánu či hřebíčku, pokud máte rádi sladší, intenzivnější aroma. Vodu s kořením nechte na plotně jen zlehka probublávat či spíše ji udržujte kolem bodu varu, ideálně delší dobu. A samozřejmě nezapínejte digestoř. Esence z citronu se rychle vypařují, takže celý byt rázem prosytí jemnou svěží citrusovou vůní. Podobně můžete využít i další citrusy - pomeranč či grep. A mimochodem vymačkané citrony nevyhazujte, stačí slupku obrátit a dužinu využít na čištění nerezových i keramických ploch. Odstraní nejen fleky a mastnotu, ale také kuchyň či koupelnu naplní jiskrnou vůní čistoty.

Levandulový šatník

Levandule lékařská je jednou z nejpopulárnějších vonných bylinek. Její domov je ve Středomoří a zejména staří Římané ji milovali. Ostatně její jméno pochází z latinského lavare, což znamená mýt či prát. Snítky či květy levandule se přidávaly do koupele či vody na praní a nebylo to jen kvůli vůni, ale i pro její antiseptické účinky. Látkové sáčky se sušenými levandulovými kvítky se věšely také do spíží, odkud odháněly hmyz a moly. Což je přesně ten důvod, proč si je pověsit do šatníku i dnes.

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Usušené kvítky levandule stačí vložit do plátěných sáčků a máte ten nejlepší deodorant do skříní či zásuvek s prádlemFoto: Chamille White, Shutterstock.com

Meduňkový sprej pro lepší spánek

K provonění ložnice je ideální bylinka meduňka, a to hned z několika důvodů. Meduňkové esence zahání neklid, úzkost i psychické napětí, navozují lepší a kvalitnější spánek a také přispívají k lepšímu dýchání. Meduňkový čaj je například doporučován i při astmatu a některé studie připomínají schopnost této bylinky působit proti virům a bakteriím. K osvěžení a provonění pokoje si můžete doma vyrobit přírodní sprej. Postup je jednoduchý. Převařte asi ¾ šálku vody, vsypte meduňkové lístky a nechte pár hodin louhovat. Pak přeceďte, vodu vlijte do rozprašovače, přidejte pár kapek bergamotového či jiného citrusového éterického oleje a lžíci čistého alkoholu, například vodky. Protřepejte a používejte jako osvěžovač vzduchu.

Rýmovník do koupelen a na toaletu

Pokud chcete, aby vám to v koupelně či na záchodě stále hezky vonělo, umístěte sem rýmovník v květináči, to v případě, že místnosti mají okno. Silice rýmovníku působí dezinfekčně a zahání pachy a viry. Stačí projmout pár lístků a celá místnost se naplní pronikavou vůní. Pokud tu okna nemáte, nechte růst rýmovník na parapetu například v ložnici (vyhovuje mu místo kam nesvítí slunce, ale je dostatek světla) a vždy si několik lístků odstřihněte a nechte v misce například na poličce nebo přímo u toalety. Jak lístky schnou, krásně voní, mnohem lépe než lecjaký vonný sprej. Stříhat rýmovník můžete bez obav, rychle roste a po zastřižení se ještě více rozkošatí.

Foto: Santi S, Shutterstock.com

Rýmovník je skvělá bylinka nejen při onemocnění dýchacích cest, ale také vám báječně provoní bytFoto: Santi S, Shutterstock.com

Růžové potpourri do obýváku

Okvětní lístky z odkvetlých růží usušte a máte další skvělý zdroj přírodní vůně. V miskách je pak nechávejte kdekoli v obývacích místnostech společně s usušenou pomerančovou kůrou, skořicí či prázdným vanilkovým luskem. Občas sušenou směs projměte v prstech, vonné silice se krásně uvolní do okolí a prosytí jej jemným delikátním aroma. Pokud si přejete výraznější vůni, můžete růžové potpourri zhruba jednou týdně pokapat troškou esenciálního oleje.

Načítám