Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu v Chorvatsku v režii dvou sester. Jak žije pětičlenná rodina se třemi kluky?

Foto: Talking pictures from Meli

Foto: Talking pictures from Meli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt v chorvatském Záhřebu potřeboval oživit a omladit, ale hlavně bylo nutné vymyslet v něm samostatnou pracovnu. Žije tu pětičlenná rodina – pracovně vytížený muž, výtvarnice a milovnice umění a tři kluci, kteří toužili hlavně po hráčském doupěti. Vše se povedlo!

Článek

Interiérová designérka Ana Alačkova navrhla rekonstrukci bytu své mladší sestry Niny, která žije v chorvatském Záhřebu. Práce probíhaly ve velké míře na dálku, ale díky silnému sesterskému poutu a skvělé koordinaci vše dopadlo na jedničku.

Proměna po sedmi letech

V bytě velkém 100 m2 s dispozicí 4+kk bydlela pětičlenná rodina sedm let. Vybavení, které tu bylo již po původních majitelích, za tu dobu zastaralo, hlavním impulzem k rozsáhlé rekonstrukci ale byla absence samostatné odhlučněné pracovny. Dosud byl pracovní kout součástí ložnice, což Nininu manželovi Davorovi přestalo stačit.

Řešením bylo rozdělení poměrně velké kuchyně. Vpravo vznikl prostor pro pracovnu, jejíž odhlučnění od ostatních částí bytu zajistily speciální dveře vyrobené na zakázku, a vlevo vzniklo díky zazdění spodní části balkonových dveří místo pro kuchyňský kout. Ten má nyní tvar písmene U, a přestože je oproti původnímu stavu menší, Nina tu má vše potřebné a vaření je pro ni radost.

Hra na schovávanou

V kuchyni museli počítat s každým milimetrem. Také chtěli, aby nebyl ničím rušen design obkladu a aby pracovní plocha byla vždy krásně uklizená. Všechny drobné spotřebiče, jako je toustovač nebo mixér, bylo potřeba schovat, ale současně měly být vždy po ruce.

„Nejlepším řešením pro takové případy je roletová skříň. Tady je schovaná z boku linky, je hluboká 40 centimetrů a kromě toho, že skvěle plní požadovanou funkci, je i zajímavým designovým prvkem,“ popisuje Ana Alačkova.

Foto: Talking pictures from Meli

Žije tu výtvarnice Nina s manželem a třemi syny. Na fotce pózuje i designérčina fenkaFoto: Talking pictures from Meli

Konec nudy v koupelně

Při rekonstrukci se měnila okna, dveře i podlaha a renovace se dočkala také nevzhledná koupelna a nudná toaleta.

„V malé koupelně nám pomohl nábytek ze zakázkové výroby. Chtěli jsme, aby design nebyl narušen žádným technickým prvkem, plynový kotel je proto schovaný ve skříni s odvětráváním. Pod ni se vešel velkorysý šuplík. Neměnila se ani dispozice samostatné toalety, díky originálnímu obkladu, za kterým je schované nevzhledné potrubí i odtahová šachta, se z ní ale stala zajímavá místnůstka,“ říká designérka.

Obklad vybírala sama majitelka a s úsměvem k tomu dodává: „Při výběru jsem zapomněla na brýle, takže jsme cenou trochu překročili rozpočet.“ Všichni jsou ale i tak spokojeni.

Klučičí království

Nové pokoje získali i tři synové (10, 12 a 16 let). Mladší dva ho sdílejí a přáli si v něm hlavně husté hráčské doupě a postele pro kamarády, kteří u nich občas paří a přespávají. „Pokoj je pojatý jako místo pro spaní, hraní a učení, oblečení mají kluci uložené v šatně v chodbě. Postele jsou celkem blízko u sebe, ale i přesto tu mají pocit soukromí. Postarala se o to police s úložným prostorem. No a cool doupě by nebylo myslitelné bez cool tapety,“ popisuje Ana.

Prostor pro umění

Nina je výtvarnice a ráda se obklopuje jak svými díly, tak díly dalších umělců a také knihami. „Proto bylo od počátku jasné, že základ interiéru budou tvořit světlé barvy a jednoduché linie. Neutrální základ pomůže vyniknout vystaveným uměleckým skvostům,“ vysvětluje designérka.

Byt zdobí a ještě do budoucna dozdobí jak Ninina tvorba, tedy háčkovaná krajka původem z chorvatských ostrovů, tak český design v podobě nádherného lustru z trojvrstvého opálového skla. Ten je ozdobou obývacího pokoje a stal se pomyslnou třešničkou na dortu.

„Obývák a sedačku u knihovny mám v bytě asi nejradši. Mám tu nejen své oblíbené knihy, ale i místo pro odložení kávy nebo čaje – police za sedačkou totiž slouží jako pomyslný odkládací stoleček,“ uzavírá spokojená majitelka.

Vizitka designérky

Interiérová designérka Ana Alačkova se s designem potkala, jak sama říká, na jedné z bočních cest vedoucích naším životem. Bylo to setkání s vášní, upřímností a inspirací v čisté podobě a Aně už se z této cesty nechce vracet. Energii, kterou z této zkušenosti získala, věnuje zpět do projektů, na kterých pracuje. Více na www.anadesign.cz.

Načítám