Hlavní obsah

Ve 100 let starém bytě zbyly jen nosné zdi. Po rekonstrukci vznikl nadčasový klenot ve scandi stylu

Foto: Archiv kuchyňského studia DAMIO

Foto: Archiv kuchyňského studia DAMIO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt ve staré zástavbě v centru Pardubic se rekonstruoval od podlahy – zůstaly jen nosné stěny, zbytek bylo potřeba změnit. Mladá rodina si přála nadčasový interiér v severském stylu, jednoduché barvy a dostatek úložných prostor. Pojďte se podívat, jak se to povedlo.

Článek

Mladí manželé bydleli v menším bytě v Pardubicích. Když se rodina rozrostla o třetího člena, bylo načase poohlédnout se po větším prostoru. Ve staré zástavbě v centru města si vyhlédli 100metrový byt s dispozicí 3+1, který byl ve zcela původním stavu, a vyžadoval tedy kompletní rekonstrukci. Vyhovovala jim jak jeho velikost, tak poloha v centru Pardubic, a okamžitě si také zamilovali vysoké stropy.

Dobrá káva a skvělé návrhy

Na internetu klienty oslovila práce designérky Hany Matějkové, kterou po úvodní seznamovací schůzce pověřili návrhem interiéru. Jak s úsměvem dodávají, svou nepatrnou roli sehrála i dobrá káva, kterou jim designérka ve studiu nabídla. Rozhodující byl ale samozřejmě samotný návrh – přesně se jim trefil do noty.

„Po první schůzce, kdy jsme si prohlédli portfolio a popsali designérce naši představu, následovala série setkání, během nichž jsme postupně probírali její návrhy. Výsledný jsme pak během realizace téměř kompletně dodrželi: Korespondoval s naší výchozí představou, respektive vkusem, takže došlo pouze k minimálním změnám,“ popisují spolupráci klienti. Výhodou bylo, že mají v rodině stavební firmu, takže si během realizace dobře ohlídali, aby vše bylo tak, jak má.

Foto: Archiv kuchyňského studia DAMIO

Hlavní obytný prostor tvoří obývací pokoj, jídelní část a kuchyněFoto: Archiv kuchyňského studia DAMIO

Nadčasový interiér v severském stylu

Zásadním přáním majitelů byla změna původní dispozice 3+1 na 4+kk. Stylově si představovali jednoduchý interiér v severském duchu a barevně se jim líbila kombinace bílé, šedé, černé a dekoru dřeva. „Severský design, umírněná barevnost, nadčasovost, jednoduchý čistý styl – tedy ten, který v našem studiu děláme, protože jiný ani neumíme,“ říká k tomu Hana Matějková a dodává, že ji velmi mile překvapil cit paní majitelky pro ladění, barevnost a dekorace, se kterým se často nesetkává. Jaké jsou hlavní znaky skandinávského designu?

Kompletní proměna sto let starého bytu

Byt vznikl před sto lety a byl v původním stavu. V rámci rekonstrukce zůstaly zachovány nosné stěny, ale vše ostatní se měnilo tak, aby prostor vyhovoval modernímu způsobu života. Zcela nově bylo potřeba vytvořit vstupní část (předsíň) a měnila se i dispozice koupelny a toalety. „Dispozici jsme ladili celkem dlouho, stejně tak kuchyň, která byla obtížně proveditelná. Zasloužila by si víc prostoru, který nám ale chyběl, takže jsme ji zařídili, jak se dalo,“ popisuje designérka.

Kuchyně je součástí hlavního obytného prostoru spolu s obývacím pokojem a velkým jídelním stolem. Majitelé si pochvalují, že tu mají velké úložné prostory a že se jim do bytu vešla i dostatečně velká sedací souprava. Společně tu rodina tráví nejvíc času.

Dřevo, stěrky a černobílá kombinace

Celým bytem se prolíná dřevěná podlaha, v předsíni a koupelně je z praktických důvodů dlažba. Nábytek je vyrobený z lamina převážně v bílé barvě. Bílé jsou i interiérové dveře, až na jedny posuvné dřevěné, které vedou do hlavní obytné místnosti. Vše vhodně doplňují černé prvky.

Vizitka designérky

Ing. Hana Matějková si už jako dítě hrála raději s domečky než s panenkami a svou první knihu o bytovém designu dostala ve 13 letech. Pracuje na projektech určených pro bydlení i komerční účely a nejraději dělá komplexní návrhy interiéru. To vše v duchu motta „Bydlete krásně, žijte ještě líp!“, protože věří, že prostředí, ve kterém žijeme, ovlivňuje naše duše. Velmi dbá na lidský přístup, neustále se vzdělává a absolvuje nejrůznější kurzy a školení. Více na Interierovy-design.cz.

Načítám