Hlavní obsah

Rekonstrukce s omezeným rozpočtem: Bývalá dílna se proměnila v krásnou garsonku

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplně původně sloužily prostory v pražském novorenesančním domě jako dílna. Dlouhá léta však zůstávaly opuštěné, a to až do chvíle, kdy si je jako místo svého prvního bydlení vybral mladý pár. Kompletní rekonstrukce z nich vytvořila atypickou garsonku.

Článek

Výběr místa k prvnímu vlastnímu bydlení často vyplývá z okolností. Bylo tomu tak i v případě této garsoniéry. Prostory o dispozici 42 m2 si mladí vybrali mimo jiné proto, že v sousední bytové jednotce startovali v roce 1988 společnou cestu rodiče jednoho z nich. Původně dílna, kterou ale už léta nikdo nevyužíval, potřebovala kompletní a zároveň citlivou rekonstrukci. Postarala se o ni architektka Tereza Krákorová z Krater atelier.

Více světla

Při návrhu se architektka musela vypořádat nejen s atypickým půdorysem a jeho nosnými prvky, ale také musela citlivě přistoupit k charakteru novorenesančního domu. Budoucí obyvatelé si přáli bydlení s moderními designovými prvky, ale zároveň chtěli respektovat genia loci.

Důležitou součástí návrhu bylo dostat do interiéru více denního světla bez zásahu do historických obvodových konstrukcí. Využily se tak stávající otvory jako okno, světlík nebo vstupní dveře, které se prosklily dekorativním sklem. Díky tomu se odtud šíří světlo do hlavní obytné místnosti skrze zachovanou klenbu s vestavěnou barovou deskou a policemi. Se sklem pracovali také v koupelně, které má mimo jiné průsvitný strop.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Bílé kuchyňské skříňky doplňuje dekorativní benátský štuk, který je charakteristický vysokou odolností.Foto: Archiv Institutu bytového designu

Vysoký strop umožnil vestavět další patro

Výhodou původně industriálních prostor jsou často vysoké stropy. V tomto případě ho využili pro vestavbu subtilního patra ze smrkové biodesky a zámečnických prvků. Vznikl tak prostor pro spaní. Smrková biodeska přechází na zeď, a tvoří tak čelo útulného ložního patra. V prostoru garsoniéry vznikl soukromý prostor, do kterého případní návštěvnici nevidí.

Dřevo, keramika a bílý mramor

Interiérem se propisují tři základní materiály – dřevo, keramika v dekoru bílého mramoru a sklo, které doplňuje dubová podlaha z duo parket. Ve velké míře autorka pracovala se základní bílou barvou, protože tak opět pomohla interiér zesvětlit. V kuchyni bílou barvu elegantně doplňuje dekorativní benátský štuk v teplých béžových odstínech.

„Celý proces návrhu i realizace byl s každým dílčím dokončením plný upřímné radosti, a to i po nekončícím vysychání nové podlahy, které původně chyběla hydroizolace. I s omezeným rozpočtem jsme dosáhli vytouženého projektu prvního domova pro mladou dvojici,“ shrnuje autorka interiéru Tereza Krákorová.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2022 se mohli do osmého ročníku soutěže hlásit do konce února 2023. Vítězné interiéry budou oceněny 16. května 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám