Hlavní obsah

Prohlídka pasivního domu mladé rodiny: výrazně žlutá barva i chytrá řešení. Návštěvy spí v okně!

Foto: Martin Maroušek

Foto: Martin Maroušek

Reklama

Pasivní dům u lesa, kde se nebáli tmavých ploch, ale ani výrazných barev. Mladá rodina si konečně užívá velkorysý obytný prostor a všichni milují sedací okno i krásné výhledy. Posuďte sami.

Článek

Jakub a Martina se dvěma malými holčičkami žili v pronajatém bytě, ale toužili po vlastním bydlení. Vysněný dům si postavili u lesa blízko Mariánských Lázní, kde mají rodinu i práci.

Velkorysý dům

Pasivní dům má podlahovou plochu 167 m2. Majitelé připouštějí, že podruhé už by ho tak velkoryse nekoncipovali. „Dokud jsou děti malé, prakticky nevyužíváme horní patro, stačil by nám bungalov,“ vysvětluje Martina.

Delší dobu sledovali práci interiérové designérky Kláry Viertigroch z MEET US design. Když se rozhodli stavět, oslovili právě ji. „Měli jsme představu, jak by měla vypadat kuchyně a dlažba v koupelně, a líbila se nám řada inspirací z internetu i Klářiných realizací, ale neuměli jsme je sami aplikovat. Takže jsme jí vše nasdíleli a dali jí volnou ruku,“ popisují.

Foto: Martin Maroušek

Nábytek v kuchyni, obytném prostoru, zádveří i koupelnách je vyrobený na míru z lamina (Stolařství.online).Foto: Martin Maroušek

Okno pro relax, hry i spánek

Příjemným překvapením bylo pro majitele propojení kuchyňské a obývací části vestavěným nábytkem. Nepočítali s tím, že by mohl vzniknout tak kompaktní celek. A těšili se také na sedací okno v obýváku, které se do sestavy nábytku povedlo skvěle zakomponovat.

„Okno je top. Do prostoru vnáší světlo a je opravdu hojně využívané. Nabízí místo pro relax, posezení s knihou či notebookem, děti si tu hrají, a dokonce tu může přespat návštěva,“ vypočítává designérka.

Nebát se černé

Majitelé měli představu o stylu a barevném provedení kuchyně, od toho se designérka odrazila a návrh vystavěla tak, aby se stejné prvky opakovaly v celém interiéru, a tím ho propojovaly v jednotný celek.

„Klienti se nebáli tmavých barev, což byla fajn změna. Většina lidí dnes touží po bílé v kombinaci se dřevem a černé či antracitové se na větších plochách bojí. A přitom je z realizace zřejmé, že šikovně použité tmavé barvy a černé doplňky působí luxusně, a dokonce útulně,“ říká Klára Viertigroch.

Foto: Martin Maroušek

Majitelé se nebáli tmavých ploch ani výraznějších barev, žlutá rozkládací sedací souprava je z Aska. A do obýváku si přáli biokrb.Foto: Martin Maroušek

Dřevěné hranoly

Na podlaze je kvůli elektrickému podlahovému topení lepený vinyl v dřevodekoru. Nábytek na míru je z lamina a v celém domě se objevuje masivní dřevo v podobě hranolů, které dekorují TV stěnu a sezení v předsíni, tvoří zábradlí na schodišti a v ložnici dělicí stěnu s televizí. Masivní hranoly se pak opakují i na úchytkách nábytku v zádveří.

Z kompromisu přednost

„Dům se dokončoval v období obrovského růstu cen materiálů, proto došlo k několika kompromisům. Třeba schodiště se řešilo dlažbou místo plánovaného vinylu. Mělo být v dekoru podlahy a vlastně splývat s prostorem, v novém řešení jsme šli do naprostého kontrastu a opatřili ho černou dlažbou. Výsledek je podle mne mnohem zdařilejší než původní návrh,“ popisuje designérka.

Krásným kouskem jsou prosklené posuvné dveře v ložnici vedoucí do koupelny a šatny. Jsou na výšku celé místnosti a ukotvení je schované sníženým stropem, takže není vidět kolejnice. Původně byly v projektu obyčejné posuvné dveře do pouzdra, ale tento návrh majitele zaujal, i když jim trvalo najít cenově dostupné řešení.

Foto: Martin Maroušek

Z ložnice vedou skleněné posuvné dveře do koupelny a šatny. Jsou vysoké přes celou místnost, kolejnice jsou schované sníženým stropem.Foto: Martin Maroušek

Vychytávky nejen pro úklid

Promyšlené jsou úložné prostory a super vychytávkou je shoz prádla z horní koupelny do technické místnosti s pračkou a sušičkou. Designérka i majitelé si pochvalují také chytrou instalaci. „Třeba v pracovní desce v kuchyni je tlačítko, které ovládá světla a stínění v celé místnosti. A řada zásuvek je schovaných přímo v nábytku, takže se nikde nepovalují kabely,“ dodává Klára.

Jakub s Martinou jsou nadšení, že konečně mají velký obytný prostor, kde tráví čas společně, kde mohou přijímat návštěvy a kde se na Vánoce sejde celá rodina. A těší se na léto, až si budou užívat terasu a zahradu.

Vizitka studia

Studio MEET US design tvoří dvě designérky Klára Viertigroch a Lucie Černíková. Preferují jednoduchost a čistotu stylu s použitím autentických materiálů, sledují novinky a trendy, ale nemyslí si, že to, co je „in“, musí vyhovovat každému. Nebojí se měnit zažité představy o funkci jednotlivých místností a předmětů. Více na www.meetusdesign.cz.

Reklama

Načítám