Hlavní obsah

Růžová není jen pro holky! Zapojte ji do interiéru - symbolizuje jemnost, něžnost a klid

Foto: Alex Brut Design Studio

Foto: Alex Brut Design Studio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světem běží růžová vlna, kterou vyvolal film Barbie. Růžová barva ale nepatří jen do šatníku, klidně ji pusťte i do bytu. A rozhodně nemyslíme jen dívčí pokojíčky nebo holčičí zákoutí!

Článek

Představa, že růžová je ryze holčičí barva, už dávno neplatí. Odstíny růžové vypadají v interiéru velmi pěkně a mají své místo v různých stylech – od minimalistického přes vintage po provence. Ale jen málokdo si na ně troufne. A to je škoda! „Růžová barva symbolizuje jemnost, něžnost a klid. V interiéru vytváří harmonickou atmosféru, uklidňuje rozjitřené smysly a povzbuzuje k citové otevřenosti a intimitě. Všechny tyto atributy jsou v dnešní uspěchané moderní době více než žádoucí,“ říká interiérová designérka Anke Glut.

Růžová barva v interiéru: k čemu se hodí?

Stejně jako u všech barev i u růžové je zásadní, jaký odstín zvolíte. Světlé tóny krásně ladí s šedou, bílou, béžovou, černou a hnědou nebo třeba lahvově zelenou a hezky si rozumějí i s červenou a některými odstíny fialové. Kombinace s tmavými barvami se hodí do obýváku a jiných společných prostor.

  • Při kombinaci růžové s fialovou odborníci nedoporučují použít další výrazné barvy, raději volte už jen neutrální odstíny.
  • Pastelovou růžovou klidně kombinujte s dalšími pastely, které máte rádi. Výsledek by měl být příjemný a klidný.
  • Růžová se může objevit nejen v doplňcích a detailech, ale klidně ji zvolte i jako barvu zdí. A ti nejodvážnější se jí nebojí dát ani na strop.
  • Co se materiálů týče, růžová ladí s kovem ve zlaté i stříbrné nebo dřevem. Kombinace zlaté a růžové je až zámecky luxusní!
  • Růžová barva se používá velmi často v koupelně, dětském pokoji, ložnici a v poslední době i v kuchyni. Všechny místnosti prosvětlí.
  • Ač je světlerůžová brána jako symbol něhy, jemnosti, romantiky, tmavěrůžová je symbolem vášně, dynamiky a smyslnosti a čím víc je v ní červené, tím agresivněji působí.
  • Na sytosti růžové záleží i teplota barvy. Velmi jemné odstíny patří spíš mezi chladnější a čím sytější růžová je, tím spíš patří mezi teplé tóny.
Foto: Archiv firmy

Odborníci radí to s růžovou v interiéru nepřehánět, ale ani se jí nebát. Jak vidíte, lze velmi dobře nakombinovat i několik odstínů. Nábytek je od značky Kare DesignFoto: Archiv firmy

Růžová volá po střídmosti

Ať zvolíte jakýkoli odstín, vždy se držte této rady: „Při práci s růžovou v interiéru platí jedno zlaté pravidlo: střídmost. Zvolte proto třeba růžovou výmalbu, kusový nábytek či vkusné doplňky, ale nikdy ne vše najednou, abyste nevyvolali nechtěný dojem kýče a lacinosti,“ radí Anke Glut. K tomu lze dodat jen to, co prohlásila zpěvačka Miley Cyrus: „Růžová není jenom barva, je to styl.“ A toho se držte…

Načítám