Hlavní obsah

Tajné dveře do koupelny a čistý design v činžovním bytě na Letné

Foto: Jiří Beran a Institut bytového designu

Foto: Jiří Beran a Institut bytového designu

Reklama

Když si pořídíte byt v klasickém činžovním domě, uděláte nejlíp, když ho zařídíte tak, aby vyzdvihoval přednosti tohoto typu stavby. Přesně to se povedlo na pražské Letné, kde vzniklo designově čisté 3+kk, které odráží městský styl života a zároveň poskytuje pohodlné rodinné bydlení.

Článek

V té době si teprve budoucí rodiče vybrali bydlení v činžovním domě na pražské Letné. Byt 3+kk o výměře 83 m² si majitelé od developera převzali ve stylu shell & core, tedy po dokončení hrubé stavby, aby si mohli dispozice a zařízení interiéru dotáhnout dle svých představ. Požádali o spolupráci architektky Hanu Novotnou a Terezu Pecárovou ze studia 2mad. Cílem bylo dosáhnout moderního, čistého a jednoduchého interiéru, který nechá vyniknout přednosti činžovního domu, jako jsou vysoké stropy, dřevěná špaletová okna nebo terazzo na chodbách, a zároveň poskytne příjemné bydlení pro čerstvou rodinu.

Kuchyňský ostrůvek

Hlavní dispoziční úprava spočívala v propojení původního kuchyňského koutu s obývacím pokojem. Propojení dosáhli díky vybourání dělicí stěny, zůstal pouze nosný sloup. Kuchyňský ostrůvek a na něj navazující jídelní sezení s lavicí nově tvoří centrální bod hlavního prostoru.

Foto: Jiří Beran a Institut bytového designu

Dispoziční úprava zůstala na interiérových designérech, kteří vybourali příčku v kuchynFoto: Jiří Beran a Institut bytového designu

Další změnou vůči původnímu návrhu developera bylo otočení sezení v obývacím pokoji. Dispozice místnosti vybízela k umístění rohové sedačky pod okna, tak to ale nechtěli. Zvolili sedačku jednoduchou a umístili ji obráceně, tedy tak, aby z ní byla vidět obě okna.

Dřevo a neutrální odstíny

Materiálově je byt navržen velice čistě – dřevo v přírodním tónu a barevná paleta v odstínech bílá, černá a šedá. Důležitou roli hraje dřevěná masivní podlaha z tradičních parket, moderní vzhled jim dodává způsob pokládky, takzvaný francouzský stromeček.

Tajný vchod do koupelny

Zajímavým prvkem je šatní skříň v ložnici klientů, která v sobě skrývá dveře do koupelny. Koupelna je přes nábytkovou skříň propojená s technickou místnosti, kde je pračka se sušičkou. Skříň je přístupná z obou místností, což zjednodušilo proces přemísťování prádla mezi koupelnou a prádelnou.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku hlásit do 28. února 2022. Vítězné interiéry byly oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama

Načítám