Hlavní obsah

Nízkonákladová rekonstrukce 3+kk: Majitelé nechtěli minimalismus, výsledek je zdobný a vkusný

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý chce mít domov vystylovaný v duchu současných minimalistických trendů a ne každý má na vybavení neomezený rozpočet. A tak v bytě na Rokycansku nešetřili výzdobou ani detaily, přesto bydlení zařídili poměrně levně.

Článek

Rodina s dítětem si pořídila na Rokycansku byt v hospodářském objektu přestavěném na bytový dům. Úpravu interiéru bytu 3+kk o ploše 70 m² si vzaly pod křídla architektky Lucie Barešová a Halka Freidingerová ze studia In2.

Jde to i s menším rozpočtem

Stejně jako zbytek interiéru ani kuchyň neměla být minimalisticky hladká a strohá. A tak autorky zvolily profilovaná dvířka, která se pak promítla i na vestavných skříních.

„Charakter dvířek ladí s černými kovovými prvky, a tak se černá objevuje v celém interiéru, ale jen v menších plochách a detailech – v lampách, rámech obrazů, kuchyňských úchytkách, věšácích nebo dekoru na roletě,“ popisují architektky.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Interiér může být moderní a přitom nemusí být nutně strohý ani nudnýFoto: Archiv Institutu bytového designu

Místo na homeoffice

Majitelka bytu pracuje z domova, a důležitým požadavkem byl proto pracovní kout. Byt neumožňoval, aby měla vlastní pracovnu, a tak pracovní místo umístili do ložnice. Prostor na práci je opticky oddělený příčkou z dřevěných hranolů, která je obdobou kovového zábradlí na schodišti. Stěnu za pracovní židlí ozdobily malbou, protože jedním z požadavků majitelky bylo, aby měla při on-line schůzkách v záběru na kameře zajímavé pozadí.

Květiny a proužky

V interiéru hrají nemalou roli ozdobné vzory a malby – zdobí všechny prostory bytu kromě koupelny) Motiv velké malované květiny na stěně ložnice vychází ze vzoru, který se objevuje na roletě a na polštářích v obývacím pokoji. V obýváku a v předsíni se přidávají silné světlešedé pruhy a dětský pokoj má v horní části stěn tenké proužky, siluety mraků a malované hodiny.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelka pracuje z domova, proto potřebovala pracovní koutFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku hlásit do 28. února 2022. Vítězné interiéry byly oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Jak se dá na malém prostoru vytvořit parádní byt pro čtyřčlennou rodinu? Rekonstrukce 3+kk dopadla skvěle!

Reklama

Načítám