Hlavní obsah

Byt s domácím kinem. 3+kk zařídili v industriálním stylu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Industriální styl už dávno není výsadou jen prostorných loftů a penthousů. Stále častěji se s ním pracuje i u bytů s klasickou dispozicí i umístěním. Mladý aktivní pár si právě v tomto stylu vysnil svou oázu v pražských Holešovicích.

Článek

Mladý pár své bydlení snů našel v pražských Holešovicích. Byt o dispozici 3+kk partneři svěřili do rukou Miroslava a Jany Stachových z ateliéru Boq architekti. Přáli si svůj domov zařídit v tlumených barvách, jako je antracitově šedá a černá, tedy barvy, které uklidní mysl. Zároveň snesou výrazný barevný akcent hořčičně žluté, což je majitelčina oblíbená barva. Chtěli eliminovat rušivé prvky, proto si nepřáli žádnou televizi. Místo něj vsadili na projekční plátno.

Nábytek jedině na míru

Dispoziční řešení bytu zůstalo původní, což znamenalo méně stavebních prací, zato se kladly větší požadavky na design a stylizaci interiéru. Výchozím stavem byly stěny vymalované nabílo a dřevěné podlahy. Veškerý nábytek jak v obývacím prostoru, tak v ložnici a na chodbě byl navržen na míru. Pro autory proto byla spolupráce s truhlářem zcela klíčová.

Vestavěný nábytek je řešen velmi jednoduše, účelně a s důrazem na detail. Ať už je to sezení pro pohodlné přezutí v předsíni nebo dvojlůžko s knihovnou. Důmyslně jsou zpracované noční stolky v ložnici – architekti nechali do nábytkových sestav zasadit niky.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Architekti si dali velmi záležet především na dokonalém provedení nábytku na míruFoto: Archiv Institutu bytového designu

Šedá a ocel

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje černá kuchyně s dřevěnými dvířky. Na míru upravené ocelově černé stolové nohy autoři použili jako podporu kuchyňského ostrůvku. Tím, že ostrůvek nesahá až k zemi, interiér výrazně odlehčuje a obytný prostor tak sceluje dohromady.

Na linku navazuje minimalistická knihovna z ocelových polic, které jsou jako žiletky vsazeny do stěny. Kromě šedých tónů s žlutým akcentem je nosným prvkem bydlení dubové dřevo a zejména pak chladná ocel, která je pro industriální styl typická. V různých podobách prostupuje celým interiérem. Antracitově šedé prvky se objevují na stole, židlích, konferenčním stolku, svítidlech a doplňcích.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Ocelové prvky se, stejně jako žlutý akcent, prolínají celým interiérem holešovického bytuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Malý byt s domácím kinem

Majitelé bytu milují aktivní životní styl, svůj domov však chtěli mít jako oázu klidu. Proto už od začátku nebylo plánováno umístit do bytu televizi. Zatímco televizní programy partneři nesledují, večer u dobrého filmu stráví rádi. Proto autoři nechali v obývací stěně zabudovat projekční plátno.

Aby měli doma zážitek opravdu jako z kina, přišla na řadu chytrá elektroinstalace, která umožní ovládání různých procesů v domácnosti přes mobilní aplikaci, práce s barvou podsvícení a osvětlení celého pokoje.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Právě nyní probíhá soutěž interiérů realizovaných v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek proběhla 20. února, vyhlášení výsledků je nově naplánováno na 2. června 2020.

Reklama

Související témata:

Načítám