Hlavní obsah

Vana v ložnici, umyvadlo ve skříni a zelená kuchyňská linka. Luxusní proměna bytu na Vinohradech

Foto: Peter Fabo

Proměnu bytu v historickém domě na Vinohradech navrhovali architekti pro čtyřčlennou rodinu. V interiéru s mnoha nadstandardními prvky se objevují barevné kontrasty, chytré úložné prostory i netradiční elementy – třeba vana v ložnici anebo umyvadlo v šatní skříni.

Článek

Na pražských Vinohradech proběhla v rámci developerského projektu rekonstrukce jednoho z činžovních domů z 19. století, které jsou pro tuto čtvrť typické a jejich fasády tvoří pestrou směsici neoslohů. Už v době, kdy se tyto domy stavěly, byla kvalita bydlení na velmi vysoké úrovni, a stejně tak je tomu nyní. Ovšem pro současný životní styl bylo přece jen potřeba byty upravit.

Prostorný byt v neutrálních barvách

Jeden byt v domě koupila rodina se dvěma dospívajícími dětmi a návrh pro ni vytvořili architekti z 0,5 Studia – developerovi ho zadávali formou klientských změn. V bytě velkém 89 metrů čtverečních si pohráli s mnoha nadstandardními řešeními, která vycházejí z přání a potřeb klientů.

„Výsledek provází klidná neutrální barevnost v zemitých tónech. Interiérem prochází motiv jemného kontrastu. Do neutrálních barevných tónů pronikají černé akcenty, barevnost jde v jemných tónech od světlé ložnice až k tmavým motivům knihovny či sprchového koutu,“ popisuje architekt Vít Svoboda.

Foto: Peter Fabo

Kuchyňská linka je v netradiční světle zelené barvě. Pracovní deska je kamenná

Kde se schází celá rodina

Srdcem bytu je obytný prostor s kuchyní, kde se schází celá rodina. Zaujme tu světle zelená linka, která poskytuje dostatek úložného i pracovního prostoru. Do kamenné pracovní desky je zabudovaná varná deska s teppanyaki grilem i speciálním kastlíkem na bylinky.

Na kuchyň navazuje jídelní část se zakulaceným stolem, židlemi a lavicí s LED podsvícením. Odpočinkovou část místnosti tvoří solitérní pohovka a křeslo a černá knihovna z probarvených MDF desek, která zaplňuje celou delší stěnu pokoje.

Ložnice s vanou i skrytým umyvadlem

Z obytného prostoru se dále vchází do ložnice rodičů. Zde se nad postelí tyčí knihovna s vestavěnými nočními stolky, stěnu naproti oknům pokrývá šatní skříň. V ní je kromě prostoru pro oblečení skrytá také toaletní část se zabudovaným umyvadlem. Perlou ložnice je pak solitérní vana, která je jedním z klientových splněných snů.

Foto: Peter Fabo

Z obývací části se vchází do ložnice rodičů, kde zaujme volně stojící vana značky Bette

Prostor pro dospívající děti

Do studentských pokojů navrhli architekti celistvý modul patra z březové překližky a černého kovu, kde je v přízemí pohodlný čtecí kout s knihovnou a v horní části spaní. Do schodišťových stupňů umístili šatnu. Ve výklenku pod oknem je pak zabudované další posezení ideální pro čtení a v místnostech nechybí ani pracovní stůl.

„Díky komplexnímu architektonickému návrhu získal klient kvalitněji zpracovaný prostor, který se přizpůsobil jeho přáním a požadavkům. Vzniklo výjimečné bydlení s mnoha chytrými řešeními a vzájemně provázanými estetickými a funkčními prvky,“ uzavírá Vít Svoboda.

Vizitka studia

Pražské 0,5 Studio se věnuje interiérům, architektuře i urbanismu. Má za sebou dlouhou řadu rekonstrukcí bytů v historických domech. Architekti přitom vycházejí z historického kontextu a limitů, které nemohou ovlivnit, a ústrojně s nimi pracují ve svém návrhu. Více na 05studio.cz.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek