Hlavní obsah

Bydlení ve srubu. Levnější než byt!

Foto: Haniš srubové domy

Srubový dům sice u nás nemá tradici, ale je krásnýFoto: Haniš srubové domy

Reklama

„Byla to náhoda, chtěli jsme vlastně jakýkoli dům, jen abychom měli vlastní zahradu. Pak jsme narazili na fotku srubu a bylo rozhodnuto!“ říká majitel této u nás zatím ještě méně obvyklé stavby. Také byste se do ní zamilovali na první pohled?

Článek

Útulné prostředí, pocit klidu a tepla – to jsou vlastnosti, kterých si majitelé na srubovém domě cení nejvíce. Po takovém domě toužili dokonce natolik, že byli ochotní shánět a kupovat novou parcelu. „Když jsme si dům vybírali, parcelu jsme už měli. Ale narazili jsme u památkářů, kteří na ní nechtěli povolit stavbu srubu, protože se nacházela na okraji památkového území. Tak jsme začali hledat znova a našli ji v nádherném prostředí brdských kopců,“ vyjmenovává počáteční peripetie současný vlastník. A dnes ví, že to stálo za to.

Foto: Haniš srubové domy

Přízemí domu je řešeno jako jeden propojený prostorFoto: Haniš srubové domy

Foto: Haniš srubové domy

Jiné než přírodní materiály a barvy tady nenajdeteFoto: Haniš srubové domy

Foto: Haniš srubové domy

Srub zařídíte i moderním nábytkem z IKEAFoto: Haniš srubové domy

Na stavbu stačilo 1,3 milionu a šikovné ruce

Samotná stavba domu pak trvala zhruba osm měsíců. „Lze ji rozdělit do tří etap. První probíhá v hale. Tam se zhruba tři měsíce připravuje skelet, ten se pak převeze na parcelu, kde se během šesti týdnů dokončí hrubá stavba včetně střechy a pokládky střešní krytiny. Další zhruba čtvrtrok pak zbývá na dokončení stavby na klíč, tedy na dodělání interiéru, podlah, instalací, montáž zařízení,“ vyjmenovává postup Pavel Haniš z firmy Haniš srubové domy.

I když na každém majiteli záleží, v jakém stadiu si chce stavbu převzít. Od toho se pak také počítá cena. U tohoto domu byla více než příznivá. „Vzhledem k tomu, že jsme si po dokončení hrubé stavby téměř vše ostatní udělali sami, srub bez zahrady a zařízení nás vyšel na 1,3 milionu korun,“ říká majitel. Pokud to přepočtete na podlahovou plochu 140 metrů čtverečních, které dům s dispozicemi 3 + 1 má, metr čtvereční vychází zhruba na 9200 korun.

Foto: Haniš srubové domy

Kuchyňská linka je řešena do jedné linieFoto: Haniš srubové domy

Foto: Haniš srubové domy

V koupelně se kombinuje přírodní dřevo s bílou barvouFoto: Haniš srubové domy

Foto: Haniš srubové domy

Vana se zástěnou nahradí i sprchový koutFoto: Haniš srubové domy

Na rozdíl od zděných domů majitelé nemusejí řešit opadané omítky, odfouklou fasádu a podobné „nehody"! „Ale každých tři až pět let je třeba obnovit vrchní nátěr srubu. Ten dřevo chrání proti UV záření a také proti dřevoškůdcům,“ popisuje nezbytnou údržbu Pavel Haniš.

Foto: Haniš srubové domy

Velké okno v podkrovní ložnici kryjí proutěné roletyFoto: Haniš srubové domy

Foto: archiv majitelů

Krb s krbovou vložkou levně vytopí celý důmFoto: archiv majitelů

Moderní srub zařídíte v IKEA

Dokončovací práce, stejně jako zařízení srubu, jeho obyvatelé zvládli sami. Vládnou mu, jak jinak, než přírodní materiál, tedy hlavně dřevo, ratan, keramika. Do celého domu s výjimkou kuchyně, koupelny a vstupního prostoru, kde je dlažba, přišla dřevěná podlaha. Nábytek je také ze dřeva, dřevěné dýhy a ratanu. „Protože máme poměrně moderní srub, mohli jsme dost vybavení nakoupit i v IKEA, aniž by nějak interiér utrpěl," říká majitel. Celý dům je také laděný do hnědé barvy, módní fialovou ani žlutou tady nenajdete.

Přízemí tvoří propojený obývací pokoj s kuchyní a jídelním stolem pro dva. Kuchyňská linka je uspořádaná do jedné řady a za dřevěnými dvířky jsou ukrytá jak kombinovaná chladnička s mrazničkou, tak myčka. Viditelné spotřebiče – tedy varnou desku, troubu a digestoř – spojuje použité černé sklo a nerez. Ten se opakuje i na doplňcích.

Sedací nábytek v obývací části je doplněn bílými sedáky. Bílou najdete i v koupelně. Majitelé se do žádných experimentů s dřevěnými nebo kamennými zařizovacími předměty nepouštěli, zvolili klasickou bílou keramiku.

V prvním patře se nachází ložnice majitelů a další dva pokoje. V celém domě nenajdete záclony či závěsy. Okna chrání proutěné rolety, které dobře poslouží nejen při regulaci světla v místnosti, ale také zajistí potřebné soukromí.

Foto: archiv majitelů

Majitelé už bydlí ve srubu čtyři roky, vědí, jak se chová v létě i v ziměFoto: archiv majitelů

Topit stačí hodinu

Dominantou prostoru se stalo kamenné obložení krbu s krbovou vložkou. Tou se vytápí celý dům. Majitelé tady bydlí už čtyři roky, a tak si mohli vyzkoušet i skvělé tepelně-izolační vlastnosti takových staveb. Při mrazech topí jen ráno a večer, jinak zhruba hodinu denně.

A nejen nízké provozní náklady jsou to, co zde oceňují. „Třeba bychom si už neuměli představit pohled na rovnou zeď," dodává majitel.

A co se líbí více vám, rovné stěny, nebo ty z kulatiny?

Reklama

Související témata:

Načítám