Hlavní obsah

Zvažujete volně stojící vanu? Luxus, který se prodraží, ale stojí za to

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna, nebo dokonce obývák s efektní volně stojící vanou působí jako součást luxusního hotelového apartmá. Dopřát si relax uprostřed vzdušných prostor zní vskutku lákavě. Každopádně se ale tento typ vany nehodí všude a má své nevýhody.

Článek

Když si do koupelny vyberete samostatně stojící vanu, stane se dominantou celého prostoru. Okamžitě připoutá pozornost každého příchozího. Právě proto popularita tohoto typu vany v posledních letech raketově roste. Ještě než se rozhodnete skočit do toho po hlavě a pořídit si ji domů, přečtěte si o jejích plusech a minusech.

Kam se (ne)hodí volně stojící vana

Ještě než se začnete rozmýšlet, je třeba vzít v potaz otázku, zda vůbec volně stojící vanu mít doma můžete. Jednoduše se hodí do koupelen, které jsou skutečně prostorné. Jinak o ní ani nemá smysl uvažovat, neb postavit takový kousek ke zdi do koutu v miniaturní koupelně je zkrátka nesmysl. Nejlépe se vyjímá v místnosti, kde je kolem ní dostatek volného místa. Koupelna by celkově měla působit vzdušně, jinak nebude dojem z takového způsobu relaxace zdaleka tak intenzivní.

Foto: andreonegin, Shutterstock.com

Samostatná vana vyžaduje dostatek prostoruFoto: andreonegin, Shutterstock.com

Výhody samostatné vany

V první řadě může taková vana v interiéru vypadat skutečně fantasticky a elegantně. Dá se říct, že i fádní koupelna dostane tímto krokem punc luxusu. A je jedno, jestli máte byt laděný venkovsky, dekorativně nebo naopak velmi minimalisticky a moderně. Existují různé typy a pro každý interiér najdete tu svou.

Je nutno zmínit i pocit z koupelny, která si může dovolit volně stojící vanu. Často působí jako hotelové wellness, které si ale vy můžete dopřát každý den. Poměrně jednoduchá je také instalace, není třeba zvát obkladače, stačí jen instalatér, který vám vanu zapojí, i když někdy je pro přívod vody potřeba obstarat podlahovou baterii, což zvyšuje náklady. Pokud máte větší koupelnu, je vhodnou variantou i z toho důvodu, že ji můžete dát, kamkoli se vám zachce. Třeba pod střešní okno a relaxovat s pohledem na noční oblohu.

Nevýhody volně stojící vany

Je třeba vzít v úvahu, že tento typ van se obecně řadí mezi designovky, proto jednou z nevýhod je určitě pořizovací cena. Záleží samozřejmě kousek od kousku, ale cena těch, které se vyjímají na stránkách lesklých katalogů, šplhá k několika desítkám tisíc. Pokud se nemůžete rozhodnout mezi vanou a sprchovým koutem a chcete ideálně obojí v jednom, pak zvolte klasickou instalovanou verzi ke zdi. U volně stojící vany to nepůjde, respektive teoreticky ano, ale nedělá se to, neboť přidání zástěny u tohoto typu nevypadá dobře. V úvahu je třeba brát i skutečnosti, že tyto vany jsou zpravidla náchylnější k poškození oproti klasickým zabudovaným.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Je to drahé, ale krásnéFoto: New Africa, Shutterstock.com

Tvar a velikost vany

Standardní rozměry vany jsou kolem 170 cm na délku a 70 cm na šířku a měly by poskytnout komfort normálně stavěném člověku. Pokud jste hodně vysocí nebo máte pár kilo navíc, můžete zvolit nadstandardně velké vany, které mohou mít klidně 200 cm na délku a 100 cm na šířku.

Co se tvaru týká, nejběžněji se používají oválné vany, které mohou mít i nožky. Právě varianta s nožkami se hodí do vintage, venkovských nebo glamour koupelen. Pokud máte spíš minimalistické, skandinávské či industriální prostory, pak je lépe zvolit variantu bez nožek. Do moderních interiérů pak skvěle sedne i obdélníkový tvar.

Načítám