Hlavní obsah

Bydlení na míru: Jak si zařídit domov, když vás baví minimalismus, nebo naopak barevný interiér

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Reklama

Při zařizování nebo renovaci interiéru mnoho lidí přemýšlí, v jakém stylu by se jim nové hnízdečko líbilo. Jste v podobné situaci a potřebujete trochu nasměrovat? Mrkněte na nejoblíbenější styly bydlení současnosti.

Článek

Internet je plný fotografií interiérů, z nichž oči přecházejí, a občas může být náročné se mezi styly a trendy zorientovat. Některé mají navíc podobné rysy a mohou se více či méně prolínat. Hledáte inspiraci při rozhodování? Podívejte se na nejpopulárnější styly současnosti a jejich základní rysy.

1. Industriální styl

Surový vzhled, šedé a zemité barvy, otevřený prostor, četné využívání betonu, dřeva a kovů, starší spotřebiče a funkčnost. Industriální styl skvěle zapadne do všech interiérů s vysokými stropy, velkými místnostmi a dostatkem světla. Bonus je, pokud jsou v nich obnažený železobeton, cihlové zdi a viditelné potrubí. Typické materiály, jako jsou sklo, kov, mosaz, kámen a beton, je dobré zjemnit textiliemi, dřevem a teplým světlem.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Umírněné využívání barev, kov, beton a cihlové zdi… To je industriální stylFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

2. Eklektický styl

Pro odvážnější je tu lehce chaotický eklekticismus. Charakteristické jsou pro něj výrazné barvy a jejich kombinace, propojení nejrůznějších stylů, materiálů a vzorů a četné obrazy či plakáty. Oblíbí si ho především energičtí a mladší lidé, nejvíc bude slušet obýváku a spíše se hodí do větších prostorů.

Foto: town, Shutterstock.com

Eklektický styl není pro každého. Ti, kdo milují obrazy a výrazné barvy, si ho určitě oblíbíFoto: town, Shutterstock.com

3. Minimalistický styl

Minimalismus se řídí známým pravidlem „méně znamená více“. Mezi typické znaky proto patří minimum barev i dekorací, jednoduchost, kvalitní a lehké materiály a vzdušnost. Převažovat by měla bílá a další neutrální barvy, LED svítidla a uzavřený nábytek bez úchytů. Ocení ho hlavně lidé s malými místnostmi a ti, kdo neradi uklízejí.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Mezi hlavní znaky minimalismu patří jednoduchost, minimum barev a funkční designFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

4. Glamour styl

Lesk, elegance, pozlátko a moderní funkce jsou stavební kameny glamour stylu. Sází na luxusní materiály, jako je zlato, samet, mramor a broušené sklo, lesklé povrchy i geometrické tvary, a nebojí se ani výrazných barev. S nimi to ovšem není dobré přehánět a k dominantní neutrální se vyplatí vybrat maximálně dvě: ideální jsou tmavě zelená či modrá a starorůžová.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Zlatá barva, luxusní materiály, dominance bílé a akcenty barev skvěle vyniknou v glamour styluFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

5. Boho styl

Libujete si v přírodních materiálech, textiliích, výrazných vzorech a pěstování pokojovek? V tom případě je vám boho styl šitý na míru. Patří do něj pohodlné pohovky, spousta dekoračních polštářů a koberečků, sedací vaky a pufy a zemité barvy. Středobodem by pak mělo být pár originálních a výrazných kousků, ideálně takových, se kterými máte spojenou nějakou hezkou vzpomínku.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Přírodní materiály využité na maximum a spousta pokojovek, polštářů a dek? To je boho styl!Foto: brizmaker, Shutterstock.com

6. Vintage styl

Nedílnou součástí vintage stylu jsou starožitnosti s příběhem, které domácnosti dodávají osobnost. Většina nábytku i doplňků by měla mít alespoň lehce opotřebovaný a zastaralý nádech, a to bez ohledu na jejich skutečné stáří. Každému pokoji přitom bude slušet jeden výrazný solitér, který upoutá pozornost, doplněný menšími kousky.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Vintage styl používá starší kousky nebo prvky inspirované dřívějšími érami a zasazuje je do moderního interiéruFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

7. Venkovský styl

Venkovský styl spolehlivě zútulní a provzdušní každou domácnost. Mezi jeho klíčové prvky patří světlé a teplé barvy, přírodní materiály, spousta dřeva a bílé, otevřené skříňky a všudypřítomné květiny. Nic nezkazíte keramikou, romantickými vzory, pastelovými barvičkami, bavlnou a patinou. Oblíbený je zejména v kuchyni a dobře zapadne i do ložnice.

Foto: liloon, Shutterstock.com

Dřevo, viditelné nádobí a spousta keramiky nesmí ve venkovských stylech chybětFoto: liloon, Shutterstock.com

8. Skandinávský styl

Mezi hlavní znaky skandinávského stylu patří elegance, funkčnost a klidný život. Jeho základem jsou proto světlé barvy, přírodní materiály, praktický nábytek a čisté linie. Zásadní je dostatek přirozeného světla, neutrální barvy, pohodlí i útulná atmosféra zajištěná dřevem a kožešinami. Pro své vlastnosti se hodí do menších místností a pasuje hlavně do obýváků a ložnic.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Neutrální barvy, dřevo, precizní provedení a dostatek světla. To je skandinávský stylFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

9. Wabi sabi

Wabi sabi není jen styl bydlení, ale i životní filozofie. Nenásleduje aktuální trendy a stárnutí a opotřebování věcí vnímá jako přirozenou součást života a soustředí se na spojení s přírodou. Nemá žádná striktní pravidla a nechává na obyvatelích, aby si interiér zařídili podle vlastního srdce. Snaží se přitom inspirovat k využívání přírodních materiálů, zemitých barev a ukazování nedokonalostí.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Zemité barvy, přírodní materiály a vrub času jsou nedílnou součástí života i filozofie wabi sabiFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

10. Japandi

Japandi je směsice skandinávského stylu a filozofie wabi sabi a snoubí v sobě funkčnost a praktičnost severských zemí s elegantní a hřejivou strohostí Japonska. Cílem je vyvážit skandinávské sklony k minimalismu četným využíváním zemitých barev a vytvořit tak jednoduchý a harmonický domov.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Japandi v sobě snoubí praktičnost skandinávského stylu a útulnost filozofie wabi sabiFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Načítám