Hlavní obsah

V koupelně sauna, z okna výhled do babiččiny zahrádky: Moderní útulný dům okouzlí každého

Foto: Archiv majitele domu

Foto: Archiv majitele domu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý má nějaký sen, jak a kde by chtěl bydlet. Někdy to vyjde, jindy zůstává jen zbožné přání. Pojďte na návštěvu do domu, kde se sny nakonec splnily.

Článek

Dnes je Pavel majitelem vysněného domu, ale začátky nebyly jednoduché. Ze svého rodného města se přestěhoval do Prahy a bydlel ve sdíleném bytě se šesti přáteli a jedním psem. Pracoval v restauracích a barech a také jako model. Pak si udělal masérskou školu a při své nové práci poznal životního partnera.

Rok spolu hlídali rodinný dům v Běchovicích, jehož majitelé odjeli, a přitom je v okolí okouzlil malý domeček se zahrádkou, skleníkem, altánem a králíkárnou. Bylo to místo, které si vysnili jako svůj budoucí domov.

Začalo to bouráním

„Byl přesně tím, co jsme si představovali jako místo pro život: malý domek a kolem babiččina zahrádka s altánem a ovocnými stromy,“ vzpomíná Pavel. Když se po nějaké době dozvěděli, že je jejich vysněný dům na prodej, neváhali a koupili ho. Bohužel se ukázalo, že to má zádrhel. Uvažovali totiž jen o rekonstrukci, jenže stavba byla v tak špatném stavu a měla tak narušenou statiku, že bylo lepší ho zbourat.

Museli tedy změnit plány a ke spolupráci přizvali architektku Terezu Dvořákovou z ateliéru A3 Architects. Už od začátku bylo jasné, že nový dům by neměl být příliš velký ani moderní, ale takový, aby zapadl do oné „babiččiny zahrádky“ a mezi okolní domy. Asi po půlroce konzultací měli zcela jasno: stavba ve tvaru L o celkové obytné ploše 250 m2, kde jedno křídlo má tradiční sedlovou střechu a druhé střechu plochou.

Foto: Archiv majitele domu

Novostavba je navržena tak, aby vyhověla požadavkům majitelů a zároveň se hodila do původní zástavbyFoto: Archiv majitele domu

Neokázalý, ale pohodlný

Příprava a konzultace s architektem se rozhodně vyplatí, pokud chcete postavit dům na míru. „V tomto případě byl klient estét toužící po rozumném komfortu, člověk skromný a neokázalý. A takový je i jeho dům, který jsme doladili tak, aby zapadl do okolí. Původní představa klienta byla přízemní dům, ale nakonec ocenil možnost výhledu z prvního patra do zahrady a zeleně a také možnost využít maximálně pozemek,“ vysvětluje architektka Tereza Dvořáková.

A i když starý domek zmizel, povedlo se zachránit alespoň starý skleník a několik vzrostlých stromů, které stále připomínají tu „babiččinu zahrádku“, do které se zamilovali.

Otevřený krov a velká okna

Jak tedy vypadá vysněné bydlení? V části se sedlovou střechou je hlavní obytný prostor – kuchyň a obývací pokoj s otevřeným krovem. Právě otevřený krov byl jedním z hlavních požadavků majitelů, stejně jako velké portály pro pohodlný vstup na vnitřní terasu a malou terásku před domem. V kratší části vybíhající do zahrady je pokoj pro hosty, prostorná koupelna se saunou, WC a prádelna. V patře se nachází ložnice, šatna a sprcha s WC.

Všechna okna a dveře včetně vstupních jsou s PVC profily Elegant v antracitovém dekoru od belgického výrobce Deceuninck. „Původně jsem doporučovala hliníková okna, ale pak mi přišel do ruky vzorek těchto profilů, které jsou k nerozeznání od hliníku, ale cenově příznivější,“ říká Tereza Dvořáková. Antracit ladí jak se šedou fasádou domu, tak s dřevěnými obklady z thermoborovice, které ji doplňují.

Foto: Archiv majitele domu

Otevřený krov byl výslovným přáním majitelů – najdete ho v celém hlavním obytném prostoru. Dominantou je i točené schodiště s kovovou konstrukcíFoto: Archiv majitele domu

Vytápění odolné krizi

Velké prosklené plochy vyžadovaly nejen kvalitní předokenní stínění, ale i aktivní chlazení obytných prostor. Proto jsou v obýváku a ložnici dvě vnitřní klimatizační jednotky Perfera Daikin napojené na jednotku venkovní (řešení multisplit). Vytápění a ohřev teplé užitkové vody pro domácnost má na starosti tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3R, které umí ohřát vodu až na teplotu 65° C, v létě naopak prostřednictvím podlahového vytápění interiér ochlazovat.

Venkovní vyhřívaný bazén má vlastní tepelné čerpadlo. Majitelé přiznávají, že si museli chvíli zvykat na podlahové topení. „Máme za sebou první topnou sezonu a topení v podlaze je trochu něco jiného než radiátory, na které jsme byli zvyklí v bytech. Na ten komfort si ale zvyknete rychle. Všechno ovládáme jen z mobilní aplikace,“ pochvaluje si Pavel.

Všudypřítomný design

Majitelé domu mají rádi design, takže není divu, že je v domě spousta zajímavých kousků. Patří mezi ně obrazy soudobých mladých umělců i konstrukční a dekorační prvky, jako je designové schodiště s kovovou konstrukcí a kartáčovaným dřevem nebo velká dřevěná knihovna na míru. Ve spolupráci s architektkou si majitelé prosadili i své nápady, jako jsou právě obrazy, kulaté okno do štítové stěny nebo designově výrazné osvětlení.

Foto: Archiv majitele domu

Dům se stal soukromou výstavní síní, v níž najdete originální díla mladých umělcůFoto: Archiv majitele domu

Terasy a bazén jako pozvánka pro hosty

Majitelé rádi zvou na návštěvu přátele, zvlášť v létě, kdy je vhodná doba na grilovačku nebo zahradní party. K tomuto účelu je přímo stvořený vyhřívaný bazén, ale i terasa.

„Výhodou světlého odstínu kouřového dubu je, že se nerozpaluje sluncem, díky drážkování neklouže ani za mokra a díky speciální úpravě povrchu z něj jakoukoliv mastnotu po grilování nebo od opalovacího krému jednoduše setřete hadříkem. Celková údržba se provádí vysokotlakým čističem, ve směru drážek. Žádné nátěry, natož broušení nejsou potřeba,“ uvádí Tomáš Zounek z firmy Zounek Design.

Reklama

Načítám