Hlavní obsah

Odvěké koupelnové dilema: Sprcha, nebo vana? Poradíme vám, co se hodí k vám domů

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte se zařizovat nebo rekonstruovat koupelnu? Pak vás nejspíš čeká rozhodování, zda si pořídit vanu, nebo sprchu. Obojí má své výhody i nevýhody a potěší lidi s různým životním stylem. Co je to pravé pro vás?

Článek

Jestli máte štěstí na prostory a dispozice místnosti vám to dovolují, je samozřejmě ideální umístit do ní obojí. Pro většinu domácností to však nebývá možné a jejich majitelé se tak musí přiklonit k jednomu z řešení. Co byste měli před výběrem zvážit a podle čeho nakupovat?

Sprcha je praktická, ve vaně si odpočinete

Při rozhodování je dobré dívat se i trochu do budoucnosti. Zatímco vanu využijí hlavně mladší lidé a rodiny s malými dětmi, sprchu oceníte v pokročilejším věku, kdy se postupně zhoršuje mobilita. To platí i pro osoby s pohybovým handicapem, problémy s klouby či nějakým zraněním.

Pro sprchu hraje také její rychlost a praktičnost. Vzhledem k tomu, že častý pobyt v horké vaně vysušuje kůži, je sprcha vhodnější na každodenní používání. Chcete ještě více ušetřit na vodě i financích? Stačí na ni nainstalovat speciální hlavici s úsporným umístěním trysek.

Benefity má i vana. Spolehlivě se v ní zabaví vaše ratolesti, v případě potřeby se v ní dají umýt větší předměty či přeprat oblečení a možnost se po náročném dni naložit do voňavé bublinkové koupele je prostě k nezaplacení. Vodu vám ovšem moc neušetří. Ve většině van se dá i poměrně pohodlně osprchovat, a když si k ní pořídíte sprchovou zástěnu, nemusíte se bát, že vodu nastříkáte všude kolem.

Foto: Tatyana Soares, Shutterstock.com

Vanu ocení milovníci relaxu a pohody i ti, kdo potřebují po náročném dni vypnoutFoto: Tatyana Soares, Shutterstock.com

Dbejte na vhodnou velikost

Kromě osobních požadavků je nutné zohlednit velikost a rozložení koupelny. Sprchový kout obvykle zabere méně místa, i ten nejmenší by však měl být alespoň 80 × 80 cm velký. Pokud vám to prostory dovolí, vyberte si ten s minimální velikostí 80 × 100 cm. Nezapomeňte si dopřát i volný prostor před koutem, který by měl pro pohodlný a bezpečný pohyb být přinejmenším 80 cm.

Při výběru sprchy vás čeká i důležitá otázka, jak vysokou vaničku si pořídit. Rodinám s dětmi nahradí vanu ta o výšce nejméně 28 cm, starším lidem doporučujeme vaničku co nejnižší. Ideální je žádná, jako je tomu u takzvaných walk-in koutů, pak je ale nutné zajistit dostatečný spád, kvalitní hydroizolaci a odtokový žlábek.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

K velikosti sprchového koutu je třeba připočítat i prostor pro pohodlný pohyb před nímFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Materiál hlavně kvalitní

Vaničku sprchového koutu si klidně vybírejte z cenově dostupného akrylátu. Je levný, příjemný, tlumí zvuk a má dobré tepelně izolační vlastnosti. Jeho velkou nevýhodou ovšem je, že se snadno poškrábe. Musíte proto dobře vybírat čisticí prostředky a na koupání domácích mazlíčků tu raději zapomenout. Proti škrábancům je naopak odolný smaltovaný povrch, dost ale klouže, není tedy od věci si do něj pořídit protiskluzovou podložku. Rámy, panty a útroby odtokových mechanismů by pak měly být z nerezu.

Foto: ben bryant, Shutterstock.com

Pro velikost vany je důležitá nejen výška a šířka, ale i hloubkaFoto: ben bryant, Shutterstock.com

U vany řešte i hloubku

Při výběru vany se budete muset rozhodovat o velikosti i tvaru. Obdélníkové nabídnou největší pohodlí, jsou ale poměrně náročné na prostor. Standardní délka je 160 až 180 cm, minimálně by se mělo jednat o 150 cm. Šířka většinou začíná na 65 cm, ale jestli si chcete užít dostatek pohodlí, volte alespoň 70 až 75 cm.

Designově zajímavou volbou jsou vany oválné, ty ovšem nejsou příliš prostorově úsporné a hodí se spíše do větších koupelen. Do menších jsou vhodné vany asymetrické a rohové.

Běžná hloubka vany se pohybuje mezi 40 a 45 cm, pokud si přejete opravdu pořádný relax, poohlédněte se po té s hloubkou kolem 60 cm.

Akrylát je ověřená klasika

Přestože na trhu najdete širokou nabídku různých materiálů, je u vany nejlepší možností akrylát – při napouštění vody se rychle a rovnoměrně zahřeje a teplo si dokáže i dlouho udržet. Je příjemný, takže se vám v něm bude dobře ležet, jednoduše se čistí a pěkně vypadá. K dostání je v extrudované a lité formě, přičemž druhá zmíněná má vyšší chemickou i mechanickou odolnost.

Reklama

Související témata:

Načítám