Hlavní obsah

Dům, jehož interiér hraje všemi barvami, zaujme i knihovnou přes dvě místnosti

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina vlastnila starší dům v klidné rezidenční lokalitě v Českých Budějovicích. Dispozice, která byla kdysi navržená svépomocí, ovšem nevyhovovala a celkově bylo potřeba dát interiéru novou tvář. Na scénu tak přišla velká hra s barvami.

Článek

Třípodlažní rodinný dům v Českých Budějovicích potřeboval vzít takříkajíc od podlahy, a vlastně ještě víc. Kromě všech povrchů bylo potřeba vymyslet také nové dispoziční řešení prostor. O kompletní rekonstrukci se postarali Jan a Adéla Palovi z českobudějovického ateliéru +arch.

Dali domu řád

Dům kdysi postavili svépomocí a sami si také navrhli dispozici, která ale byla z dnešního pohledu zbytečně komplikovaná a celkově nevyhovující. Proto navrhli autoři jako první novou pozici schodiště, která umožnila logičtější uspořádání domu. Drobné boční přístavby nahradili dvěma hmotami se zaoblenými rohy, do kterých vložili kuchyň a schody.

V přízemí měl dům velmi nízké stropy, proto mu nově určili ryze užitkovou funkci. Je tady garáž, šatna, technická místnost. Pak také koupelnahostinský pokoj, mezi které vložili až v pokročilé fázi rekonstrukce saunu, již si majitelé přáli. Ochlazovací káď je hned za dveřmi na kryté terase v zahradě.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Zatímco interiér hraje všemi barvami, masivní dubová podlaha je sjednocujícím prvkemFoto: Archiv Institutu bytového designu

Knihovna ve dvou místnostech

Hlavní obytné podlaží zůstává v prvním patře s výhledem do ulice. Třetí podlaží skrývá klidnou část s ložnicemi. Prostorný dětský pokoj je do budoucna připravený na rozdělení. Na sever je orientována pracovna oddělitelná od jídelny skládacími dveřmi. Velkou dominantou obývací části je černá knihovna ze svařovaných profilů, která prochází dvěma místnostmi. Jedna její část funguje mimo jiné jako pracovna. Druhá je doplněná žlutou čtecí nikou.

Hra s pestrými barvami

Sami autoři z +arch o této rekonstrukci říkají, že je to jejich vůbec nejbarevnější řešení. Také první, co vás na domě zvenku zaujme, jsou okna v sytě modré barvě. Stejně jako garážová vrata v přízemí, jež tvoří jeden blok se vstupními dveřmi. Modrá barva oken prostupuje i do interiéru, velmi netradiční je čistě modrá kuchyň. Svou roli mají ale i další syté barvy jako žlutá, červená a černá.

Vtipné je, že každá koupelna má svou barvu, zatímco podlaha interiér sjednocuje. Nejvíce je použit masivní dub, v technickém přízemí a koupelnách jsou stěrky nebo marmoleum. Co se dekoru interiéru týká, podle autorů hrají velkou roli obrazy i množství pokojových rostlin.

Protikladem k hravosti interiéru jsou surové betonové schody obalené v nerezové síti. Ve schodišťovém zrcadle pak „levitují“ jednoduchá kruhová krbová kamna. Zajímavostí je, že zábradlí schodiště v nejvyšším podlaží slouží zároveň jako květináč.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám