Hlavní obsah

Z několika bytů v centru Prahy vznikl jeden s vlastní pavlačí. Okouzlí jednoduchostí a původním charakterem

Foto: Skutek architecture, Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Foto: Skutek architecture, Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozlehlý, původně sedmipokojový byt v historickém domě u Staroměstského náměstí v Praze byl po znárodnění rozdělen na několik menších bytů a odsouzen k vybydlování. Rekonstrukce je opět sjednotila a navrátila bytu původní kouzlo a velkorysost.

Článek

V samém centru Prahy, v blízkosti Staroměstského náměstí a uprostřed staropražských uliček a střech, stojí dům z roku 1895, který kdysi býval s ostatními propojen sítí průchodů a dvorů. V jeho nejvyšším patře se nacházel sedmipokojový byt, který byl ale po roce 1948 necitlivě rozdělen na několik bytových jednotek bez dostatečného zázemí.

Z několika bytů opět jeden

Tuto situaci se rozhodl změnit současný majitel, který byt pořídil pro svou rodinu. Opět z něj chtěl vytvořit jeden plnohodnotný celek. Přál si v maximální míře zachovat či obnovit původní charakter interiéru a zároveň získat pohodlné bydlení. Protože už dříve spolupracoval s ateliérem Skutek architecture, oslovil pro rekonstrukci právě je.

„Výchozí rozparcelovaná dispozice byla odsouzena k postupnému vybydlování. Adaptace prostoru na jeden velký byt umožnila spojit komfort užívání s obnovou původního charakteru interiéru s výhledy na moře červených střech v blízkosti Staroměstského náměstí,“ uvádí architekt Ondřej Dvořák.

Foto: Skutek architecture, Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Veškerý nábytek je autorský, architekti ho navrhovali ve spolupráci s budoucími uživateli bytuFoto: Skutek architecture, Ondřej Dvořák, Jiří Matys

Téměř původní dispozice

Užitná plocha bytu je 167 m2 a po odstranění rušivých stavebních nánosů se současná dispozice blíží původní podobě. Po stranách klenuté střední chodby se nacházejí čtyři ložnice a hlavní obytný prostor. „Kuchyň je tak, jak tomu bývalo dříve, samostatná, ale spojení s hlavním pokojem je posíleno natolik, že sceluje prostor do jednoho funkčního celku,“ popisuje architekt Jiří Matys.

Hlavní pokoj je nejblíže vchodu, klidnější část bytu s ložnicemi je od něj dále. Hlavní ložnice je stejně jako kuchyň orientovaná do klidného dvora a od střední chodby ji akusticky i pohledově chrání komorní předprostor s vlastní toaletou.

Chodba pak ústí do krátké dřevěné pavlače, ze které se vchází do koupelny. Část s umyvadly je otevřená, navazující část s vanou a sprchovým koutem je uzavřená v samostatné místnosti.

Původní prvky zcela nově

Konstrukce stěn a stropů byly v dobrém technickém stavu, ovšem většina původních historických prvků v interiéru se nedochovala a zbylé byly neopravitelné. „Špaletová okna, dveře a podlahové krytiny zůstaly sice z větší části dochovány, ale jejich stav neumožnil repasi a bylo třeba vyrobit řemeslné repliky. To se týkalo i dřevěné stěny pavlače, která byla v havarijním stavu,“ říká Ondřej Dvořák.

Ať vynikne historie

Veškerý nábytek je autorský, architekti ho navrhovali ve spolupráci s majitelem bytu. Vsadili na jednoduchost a barevnou střídmost tak, aby nové prvky zdůraznily dochované historické prostředí a nepřehlušily ho. Stěnové vestavby kuchyně, hlavní ložnice a zázemí jsou bílé a tvarově prosté, čistě bílé jsou i stěny a stropy.

„Okna historických domů bývají relativně malá a osvětlenost pokojů denním světlem je zřídkakdy dostatečná. Proto převažuje bílá a světlá barevnost. Ze stínicích prvků bylo nejvhodnější zvolit zatmívací závěsy, které lze nejsnáze plně rozhrnout,“ popisují architekti

Co se týče technického řešení, je úsporné a efektivní. Byt je vybaven komorou a technickou místností s tepelným čerpadlem pro podlahové vytápění a chlazení stropních podhledů, takže je tu i v letních vedrech příjemně.

Vizitka ateliéru

Autory návrhu jsou Ondřej Dvořák, Jiří Matys, Tomáš Strnad, Matyáš Gál a Silvia Novosadová z ateliéru Skutek architecture. Podstatou každého projektu je nalezení a zhmotnění nové podoby v kontextu místa a jeho paměti. Více na www.skutek.cz.

Načítám