Hlavní obsah

Walk-in sprchový kout: Co to znamená a proč je populární

Foto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Foto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po koupelně, která působí vzdušně a kde vás nic zbytečně neruší? Milujete sprchování? Pak je walk-in neboli otevřený sprchový kout pro vás tou správnou volbou.

Článek

Vybíráte sprchový kout a přitom jste se setkali s termínem walk-in? Možná tušíte, že se jedná o bezbariérový, otevřený sprchový kout, jehož anglické označení v překladu znamená „vejít“. Jedná se o moderní řešení v duchu minimalismu. Koupelna vypadá vzdušně, není v ní opravdu nic navíc. Nicméně všechno má své ale. V tomto článku jsme se proto zaměřili nejen na výhody, ale také na to, kdy je lepší upřednostnit jiné řešení, navzdory tomu, že už není tak úplně trendy.

Co si představit pod pojmem walk-in?

Sprchové kouty walk-in jsou umístěny v úrovni podlahy a nemají dveře. Sestávají z jednoho či dvou kusů skla, které se instalují nejčastěji přímo na podlahu. Ke zdi se upevňují příslušným počtem bočnic a vzpěr. Na jeho finální podobu má vliv dispozice koupelny.

Kout bude více uzavřený, když ho umístíte do rohu nebo do výklenku, kde bude ohraničený z několika stran stěnami. Naopak kout tvořený jen jednou pevnou příčkou a jednou či dvěma skleněnými stěnami bude působit vzdušným dojmem a poskytne vám spoustu volnosti.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Walk-in sprchový kout má často jen jednu skleněnou stěnu, takže poskytuje při sprchování dostatek prostoruFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Jaké to má výhody?

Už název „otevřený sprchový kout“ prozrazuje hlavní devízu tohoto řešení. Velikost sprchovacího prostoru můžete přizpůsobit vlastním potřebám, pokud máte prostor, můžete ho vytvořit i pro dvě osoby, kdy každá z nich bude mít vlastní sprchu.

Dalším pozitivem walk-in koutu je jeho bezbariérovost. Pohodlně do něj vstoupíte, aniž byste s čímkoliv manipulovali nebo něco překračovali. Bez obtíží se do něj dostanou děti, senioři nebo osoby handicapované.

Na své si přijdou i milovníci designu. Kout je tvořen skleněnými stěnami, takže je nenápadný a ničím neruší celkový vzhled koupelny. Zároveň se snadno udržuje, protože skla jsou kompaktní, nemají nikde žádné rámy, kolejnice ani spáry, takže odpadá jejich mnohdy náročné čištění.

Foto: Demkat, Shutterstock.com

Otevřený sprchový téměř nenarušuje celkový vzhled koupelnyFoto: Demkat, Shutterstock.com

Na co byste si měli dát pozor

Jako každé řešení, i toto má svá úskalí. V první řadě je důležité, aby vám z koutu nevytékala ven voda, a to zajistí pouze dobře nainstalovaný odtok a správný sklon podlahy. Podlahu je potřeba předem upravit, což může být v některých stavbách technicky náročné až nemožné. Také je potřeba v koupelně zajistit dobré větrání, realizace otevřeného koutu se vám tedy může docela dost prodražit.

Další chybu můžete udělat při výběru skleněné části koutu, pokud upřednostníte levnější nabídku přímo od sklenáře. Lepší je investovat do originálního výrobku. Vyhnete se tak pozdějším problémům s nekvalitním kotvením a plesnivěním silikonových spár, výrobci sprchových koutů mají také kromě bezpečné síly skla vyřešenu i povrchovou úpravu, díky které se lépe udržuje a neusazuje se na něm vodní kámen.

Foto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Správný odtok vody při sprchování zajišťuje sklon podlahy a odtokový kanálek s mřížkouFoto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Každý má jiné potřeby

Kromě technických úskalí jsou tu i další věci, které je dobré promyslet předem. Pokud jste zvyklí u sprchového koutu napouštět vodu do mělké vaničky, ať už kvůli koupání dětí nebo namáčení prádla, musíte počítat s tím, že o tuto možnost přijdete. Teplomilné osoby si zase musí uvědomit, že v otevřeném sprchovém koutě se nemá kde udržet pára, proto v něm není takové teplo jako v uzavřené variantě. Teplota při sprchování bude stejná, jako je ve zbytku koupelny. A i když máte odtok vyřešený správně, občas nějaká ta kapka stejně vystříkne ven a vy pak budete muset podlahu kolem koutu utřít.

Reklama

Související témata:

Načítám