Hlavní obsah

Byt s výhledem na Vltavu oslní elegantním glamour stylem

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glamour bydlení nemusí být jen okázalé a provokativní. Naopak. Moderní verze tohoto stylu působí velmi elegantně a sofistikovaně. Nevěříte? Byt s výhledem na Vltavu, který je inspirován právě tímto stylem, vás o tom přesvědčí.

Článek

Předností smíchovského bytu je nejen velkorysá podlahová plocha 160 metrů čtverečních, ale zejména půvabný výhled na tok Vltavy. S navržením interiéru se majitelé obrátili na architektku Zuzanu Ohrablovou-Tomčíkovou ze studia Giga Line. Jejich přání bylo vytvořit reprezentativní prostory se dvěma ložnicemi, které budou zařízené spíše v pánském stylu a tlumených barvách. Autorka se rozhodla zvolit moderní verzi stylu glamour s dotekem přírodních materiálů.

Dub, černá a zlatý akcent

Krom chodby a koupelny je v celém bytě položená dubová podlaha, která interiér opticky sjednocuje. „Dub je nejtvrdší tuzemské dřevo, které příjemně stárne a v případě absolutního opotřebování, ke kterému ovšem většinou dojde až po mnoha letech, ho lze snadno přebrousit. Dub je také jako jedno z mála dřev kombinovatelné i s jinými dřevy, aniž by interiér působil chaoticky a neučesaně,“ uvádí Zuzana Ohrablová-Tomčíková.

Důležitými prvky, které taktéž prostupují celým interiérem, jsou černá barva a zlaté detaily. Černou autorka použila v případě některých svítidel, úchytek a nábytkových kusů. Zlatou vnesla do interiéru především noblesní svítidla inspirovaná stylem šedesátých a sedmdesátých let.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelé si přáli zařídit interiér v pánském stylu a tlumených barváchFoto: Archiv Institutu bytového designu

Prostorná kuchyň

Oblíbeným místem majitelů je kuchyň. Ta musela být dle jejich přání prostorná s velkou pracovní plochou. Z toho důvodu autorka zvolila linku s ostrůvkem, který mimo jiné opticky odděluje jídelní část. Kuchyň má také dostatek úložných prostor, ty jsou ovšem diskrétně skryty za posuvnými dveřmi. Stejně tak digestoř je vestavěná do pracovní desky.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelé si přáli velkou pracovní plochu, kterou poskytuje zejména kuchyňský ostrůvekFoto: Archiv Institutu bytového designu

Vypínače jako z vily Tugendhat

Na detailech záleží. Tím se autorka řídila v průběhu celé své práce. Proto nepodcenila ani takovou zdánlivou prkotinu, jako jsou vypínače. „Důležitým detailem tohoto interiéru jsou vypínače a zásuvky ve stylu retro. Jedná se o kolekci 1930, která byla původně navržena legendární architektonickou německou školou Bauhaus vedenou Walterem Gropiem. Stejné byly použity například i při restaurování brněnské vily Tugendhat,“ komentuje architektka.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Retro vypínače Berker byly kdysi použity i v brněnské vile TugendhatFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohou do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni 18. května 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Podívejte se na skvělou proměnu panelákového bytu. Ze starých vybydlených prostor vznikl stylově čistý interiér!

Související témata:

Načítám