Hlavní obsah

Mezonetový střešní byt v domě, kde bydlel Hugo Haas, se pyšní obří terasou i černou ložnicí

Foto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezonet se střešní terasou a výhledem na centrum Brna. Své bydlení si tu nechal zařídit mladý muž, kterému se architekti barevně střídmým návrhem s luxusními prvky trefili do vkusu.

Článek

Historický dům v centru Brna, ve kterém kdysi bydlel Hugo Haas, v něm zbrusu nový střešní byt s nádhernou terasou nabízející výhled na katedrálu sv. Petra a Pavla a prázdný prostor, který čeká na zařízení. To je kombinace, která slibovala perfektní výsledek, a ten se také dostavil.

Mladý muž, který si tento byt koupil, neměl žádný jasný plán, jak by měl vypadat. Oslovil architektonické studio VP Architekti a chtěl, aby pro něj vhodné řešení vymysleli oni.

Návrh na první dobrou

„Samotný koncept jsme chvíli hledali, pak jsme ale majiteli předložili návrh, který ho okamžitě zaujal. V průběhu realizace už se měnil jen kosmeticky. Musím ocenit, že majitel má dobrý vkus, takže se nám pracovalo velmi dobře,“ říká architekt Jiří Vlček.

Mezonetový byt má užitnou plochu 105 metrů čtverečních a strop je ve štítu vysoký 6,5 metru. Architekti dělali tedy veškeré další úpravy, například elektroinstalaci, rozvody, obklady a výmalby či osvětlení a pochopitelně vybírali veškerý mobiliář. Do velkého holého prostoru také navrhli vestavět příčku, která definuje ložnici.

Foto: Archiv studia

Ve spodní části je obývací pokoj s jídelnou a kuchyní a také ložniceFoto: Archiv studia

Terasa s jedinečným výhledem

Také nové schodiště bylo v režii VP Architektů. Po něm se ze spodní části mezonetu stoupá do místnosti s rozkládací pohovkou, odkud se dále vstupuje na velkorysou terasu. Na střeše domu jsou dva byty, ale jen tento má tak jedinečný výhled na Petrov.

V prostoru zaujmou také trámy, které byly dodány už při rekonstrukci domu, ovšem architektům se příliš nelíbily. „Jejich vzhled nezapadal do našeho konceptu, a tak jsme je opatřili olejem s bělením, aby vše hezky hrálo. Olej jsme hledali poměrně dlouho, než se nám povedlo najít ten správný odstín, ale vyplatilo se počkat,“ doplňuje architekt.

Dřevo, nanopovrchy i mramor

Podlaha v celém bytě je dřevěná, na vestavný nábytek použili designéři své oblíbené nanopovrchy, které jsou velmi odolné a dobře se udržují. Příčka oddělující ložnici od obývacího pokoje je obložená mramorem, takže působí velmi luxusním dojmem a celý prostor zdobí.

„Jinak jsme se ale v návrhu, jak je pro naši práci typické, drželi barevně neutrálního základu, který se dá kdykoli doplnit výraznějšími prvky. S jejich pomocí je možné snadno zcela změnit atmosféru interiéru,“ vysvětluje Vlček.

Strasti rekonstrukce v historickém centru

Jinak skvělá poloha domu byla během realizace vlastně jedinou překážkou, a to třeba z toho důvodu, že je tu jen jedno parkovací místo. „Když má člověk sladit všechny řemeslníky, je to poměrně náročné na management,“ svěřuje se architekt. Také malý výtah je při zařizování bytu v 7. patře poměrně nepříjemný, ale i s tím si řemeslníci poradili a vše dopadlo na výbornou.

Vizitka studia

Studio VP Architekti, to je Ing. arch. Jiří Vlček a partneři. Kancelář mají v Brně a architekturou a interiérovým designem se zabývají téměř dvacet let. Za nejdůležitější považují schopnost vcítit se do klienta a co nejvíce nasát, co potřebuje. Snaží se netvořit pouze módní interiéry, které se za dva roky okoukají, jsou spíše zastánci nadčasového interiéru. Více na www.vparchitekti.cz.

Načítám