Hlavní obsah

Otevřená, nebo uzavřená kuchyně: Jakou si vybrat?

Foto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

Foto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

Reklama

Ať už se chystáte na renovaci současného domova, nebo plánujete nový, čeká na vás spousta rozhodování. Třeba zda si pořídit otevřenou, nebo uzavřenou kuchyni. Víte, co vám mohou obě řešení přinést?

Článek

Zatímco v minulosti byly jasnou volbou samostatné kuchyně, se stále se zmenšujícími byty si oblibu získaly kuchyně otevřené. Obě řešení mají samozřejmě své výhody i nevýhody, které navíc nemusejí platit pro všechny stejně. Jaké to jsou?

Výhody otevřené kuchyně: šetří prostor

Otevřená kuchyně svůj prostor sdílí s další místností, zpravidla s jídelnou a obývacím pokojem. Bývá doménou menších bytů a domů, kde šetří místo a poskytuje více prostoru, než by mohla dát maličká uzavřená místnost. Díky tomu působí přehledněji a snáze se v ní orientuje. Je v ní více místa na práci a manévrování s již naservírovaným jídlem a bývá v ní lepší světlo.

Společenským lidem usnadňuje komunikaci s přáteli a rodinou, matkám pak zjednodušuje dozor nad hrajícími si dětmi. To by ale neměl být hlavní faktor při rozhodování: každé dítko totiž jednou vyroste a dohled už nebude tak nutný.

Nevýhody otevřené kuchyně: zápach a hluk

Jednou z největších nevýhod otevřené kuchyně je vlhkost a odér šířící se během vaření do obytné zóny. Pach se pak velmi snadno drží v celé místnosti a často ho nezastaví ani pokličky. Je proto důležité zajistit v kuchyni dostatečné větrání, ideálně větším oknem poblíž sporáku, případně pořídit kvalitní digestoř.

Pro někoho může být překážkou nepořádek po vaření. V otevřených kuchyních je proto vhodné častěji uklízet a mít neustále čisté nádobí i pracovní desku. Někomu může vadit i pohled na spotřebiče či suroviny, což mohou vyřešit vestavné spotřebiče a skříňka na uschování menších přístrojů.

Výhoda v podobě času stráveného s ostatními se občas může proměnit v nevýhodu. S prací v kuchyni se pojí poměrně velký hluk, který může rušit ostatní členy domácnosti. Problém je to hlavně v malých bytech, kde obývák slouží jako ložnice nebo pokoj pro hosty. V takovém případě je nutné se na trávení času pořádně domluvit, případně kuchyni alespoň zčásti zakrýt, například paravánem. Nedostatek soukromí může vadit také lidem, kteří potřebují na přípravu jídla klid a nesnesou, když se jim někdo dívá pod ruce.

Snad všechny nevýhody otevřené kuchyně představují menší problém v domácnostech, kde se nevaří příliš často. Pro velké milovníky kulinářského umění se proto hodí spíše pro příležitostné kuchaře.

Foto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Otevřené kuchyně pomohou ušetřit prostor v menších místnostech, snadno se v nich ale šíří zápach a vlhkost z vařeníFoto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Výhody uzavřené kuchyně: klid na práci

Uzavřená kuchyně může být propojená s jídelnou, nikdy ale nezasahuje do dalších obytných místností. Její nespornou výhodou je, že se po domě nešíří zápach ani vlhkost z vaření a není v ní zvenčí vidět nepořádek. Je tedy vhodná především pro větší rodiny, kde se častěji vaří. Dobře poslouží také milovníkům výrazně aromatických jídel a majitelům domácích mazlíčků, jimž pomůže s vymezením prostoru, kde chlupáči nemají být.

Smažené tvarůžky v pivním těstíčku? V otevřené kuchyni bez digestoře ne.

Nevýhody samostatné kuchyně: bez lidí

Uzavřená kuchyně nemusí vyhovovat milovníkům komunikace a společnosti, protože by se v uzavřené místnosti mohli cítit osamoceně a stísněně. A poměrně zbytečná může být pro ty, kdo si jídlo raději objednají či koupí hotové a kuchyni k práci využívají jen výjimečně. Z praktického hlediska se příliš nehodí do menších bytů, v nichž je zpravidla nevyhnutelné šetřit s každým kouskem místa.

Foto: Joe Hendrickson, Shutterstock.com

Uzavřené kuchyně jsou ideální do domácností, kde se často a hodně vaří. Mohou ale vyžadovat poměrně dost prostoruFoto: Joe Hendrickson, Shutterstock.com

Kompromis: částečně uzavřená kuchyně

Při rozhodování berte v potaz hlavně to, co je pro vás nejvhodnější z dlouhodobého hlediska a u jakého řešení výhody převýší možné nevýhody. Jestli se nemůžete za žádnou cenu rozhodnout a dispozice místnosti vám to dovolí, přijměte kompromis a zvolte částečně uzavřenou kuchyni. Ta může být od obytné části místnosti oddělená příčkou, posuvnými dveřmi či stěnou nebo nábytkovou sestavou. Lépe se tak přizpůsobíte jednotlivým situacím a například posuvné dveře vám dají pokaždé na výběr, zda dáte přednost soukromí, nebo si při práci raději popovídáte s rodinou.

Reklama

Související témata:

Načítám