Hlavní obsah

Byt, v němž se opravdu hodně bouralo. Jak dopadla radikální rekonstrukce?

Foto: Simply by me

I byt pro muže může působit čistým a útulným dojmem

22. 7. 2013

Navštívili jsme byt, kde si designérka báječně poradila se spoustou původně nepraktických míst. A za cenu, že se z 2+1 udělalo 2+kk, dopadl celý prostor naprosto skvěle!

Článek

Původní dispozice tohoto bytu v Praze 4, který se nachází v cihlovém domě starém 15 let, byla 2+1 s rozlohou 75 m2. Majitel se však rozhodl byt v rámci rekonstrukce změnit na 2+kk. Nutno říci, že rekonstrukce byla dobrý nápad, prostor je totiž plný výklenků, různě zkosených stěn a rozličných zákoutí, které jsou sice na pohled pěkné, v reálu byly ale poněkud nepraktické. Nyní má k dispozici komfortní a relativně velký byt, prakticky a hezky zařízený.

Bourání a stavění přineslo ovoce

Přáním majitele bylo ponechat v koupelně vanu a zároveň tam vybudovat sprchový kout. Ten vznikl v prostoru, v němž předtím byla toaleta. Probourala se příčka a záchod se nově umístil do původní chodby. Bourání nezůstala ušetřena ani dělicí stěna mezi kuchyní a obývací částí, čímž vznikl prostorný obývací pokoj s kuchyňským koutem. Do kuchyně přibyla nová kuchyňská linka, moderní kabát dostala také podlaha – původní PVC nahradilo dubové dřevo. Původně kovové zárubně vystřídaly dýhované dveře s obložkami.

Vestavná skříň pojala vše

Byt sestává z prostorného obývacího pokoje, kuchyňského koutu a ložnice, kterou majitel využívá částečně i jako pracovnu. Zajímavá je i chodba, která slouží jako předsíň. V jedné její části bylo mnoho zkosení, což obvykle není žádnou výhodou. Designérka toho využila a umístila do prostoru velkou vestavnou skříň do tvaru L. Zkosení se uvnitř skříně využilo na nejrůznější tvary polic a úložných míst.

Foto: Simply by me

Tady je vidět, s jakými šikminami bylo nutné se vypořádat. Vtipným řešením jsou posuvné dveře mezi obývákem a vstupní chodbou v provedení dub. Stěnu vlevo zdobí látková tapeta a praktická lavice, kterou oceníte zejména při obouvání

Nábytek na míru byl dobré řešení

Výklenky a tvarově členité půdorysy mají i další místnosti. „Byt je zvláštní řadou šikmých a různě zkosených (nepravoúhlých) stěn, což komplikovalo především rozmístění nábytku,“ potvrzuje designérka Yvona Bartoszková ze Simply by me, která měla rekonstrukci bytu a jeho vybavení na starosti. „Například jsme řešili, kam dát jídelní stůl. Aby se vše vešlo, musel se vyrábět nábytek na míru,“ dodává Yvona Bartoszková. Nábytek na míru doplnily sériově vyráběné kusy a doplňky dodaly místnostem patřičnou „šťávu“.

Foto: Simply by me

Pohled do kuchyňského koutu a na zajímavou a netradiční vinotéku. Na stěně jsou zajímavé hodiny. Svítidlo nad stolem je značky Verdi. Výmalba v neutrálních barvách zapadá do celkového ladění interiéru

Foto: Simply by me

Obývací pokoj je zařízen velmi jednoduše, přesto útulně. Pohovka a solitérní křeslo byly pořízeny v BoConceptu. Příjemné zákoutí doplňuje efektní stojací lampa za 11 500 Kč a konferenční stolek italské výroby se skleněnou deskou

Foto: Simply by me

Část ložnice využívá majitel jako pracovnu. Nepravidelný půdorys místnosti umožnil vznik příjemného pracovního zákoutí

Foto: Simply by me

Ložnice má částečně pravoúhlé stěny, v této části je na míru zhotovená vestavěná skříň. I tato místnost prošla rekonstrukcí, byla vyměněna podlaha a nově bylo pořízeno vybavení. Ložnice je laděna do teplých odstínů hnědé barvy

Spokojenost není zadarmo

Rekonstrukce prý nebyla levnou záležitostí, přiznává majitel a v zápětí dodává, že té investice nelituje. „Mám útulný byt podle svých představ, který není přezdobený, je praktický, a hlavně se snadno udržuje. Zařizování a vybavování interiéru probíhalo na základě konzultací a po vzájemné dohodě, což přispělo k tomu, že jsem s výsledkem spokojen,“ říká s úsměvem majitel. Uznejte, že co dalšího by si mohl muž žijící sám přát?

Foto: Simply by me

V koupelně se změnilo umístění umyvadla a vany, přibyl sprchový kout. Nově byly použity italské obklady. Také se vám líbí poličky ve výklenku?

Foto: Simply by me

Závěsný záchod Kolo vynikne v hnědé a pískové barevné kombinaci dlažby a obkladu. Výklenek na zadní stěně místnosti je opět šikovně využit jako odkládací prostor

A vy? Jak se vám tohle řešení líbí? Inspiruje vás k nějakým změnám vašeho bydlení? Nebo vás tajemné zákoutí nelákají? Zapojte se do diskuze pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.