Hlavní obsah

Byt pracovně vytížené dámy: design i vzpomínky na babičku

Foto: Tomáš Jána

Foto: Tomáš Jána

Reklama

Byt v historickém činžáku měl skončit jako klasický developerský projekt. Jeho majitelka ale cítila potenciál a vysnila si originální slunný interiér, do kterého si přinesla i vzpomínky na rodnou zem. Z pracovních cest se tak domů konečně vrací ráda.

Článek

Když paní Andreea, původem z Rumunska, hledala útočiště během svých pracovních cest, zaujal ji byt v historickém činžovním domě ve Vršovicích na první pohled. Ze 4. patra nabízel krásný výhled do úzkých ulic staré čtvrti a jeho orientace zase slibovala po celý den zajímavou hru světla. Název ulice Na Spojce pak Andreea vnímala symbolicky jako znamení, že tento byt bude spojnicí jejích cest.

Byt s velkým potenciálem

Byt velký 72 m² koupila během rozjeté rekonstrukce developerské firmy. Nabízené dispoziční a materiálové řešení ji však neoslovilo, a tak hledala někoho, kdo jí z bytu, ve kterém cítila velký potenciál, pomůže vytvořit originální místo s kvalitními materiály a důrazem na detail, nikoli „byt bez charakteru a jako přes kopírák“. V tu chvíli narazila na architektky Barboru Jandovou a Karolínu Röschl z Ateliéru Bárka, jejichž předchozí realizace ji zaujaly, a tak se dámy pustily do díla.

„Klientka měla jasnou vizi, kterou se nám podařila už během návrhu vystihnout, a realizace pak navazovala v rychlém sledu. Do projektu jsme naskočily ve chvíli, kdy byl byt oholen na nosné konstrukce. Bylo tu již pár nových sádrokartonových konstrukcí a instalací, které se ale vzhledem k nekvalitnímu provedení a nevhodné dispozici musely kompletně odstranit. Stav byl dezolátní a udělat se muselo všechno včetně statického zpevnění podlahy,“ říká architektka Barbora Jandová.

Foto: Tomáš Jána

Kuchyně je řešena velkým šedým boxem s varnou plochou, schovanými rozvody digestoře a množstvím úložných prostor. Pracovní deska je z umělého litého kamene Tristone (odstín Onyx)Foto: Tomáš Jána

Skleněná příčka a obrazy z cihel

Dispozičně je byt řešen jako 1 + 1, díky skleněné akustické příčce se závěsem je ho ale možné považovat za 2 + 1. Příčka odděluje kuchyni od obývacího pokoje, který lze využít jako pokoj pro hosty.

Z původního vybavení nezbylo bohužel nic, ale architektky se snažily do interiéru to původní vrátit, použily tedy kazetové dveře, staré kličky, retro radiátory a další detaily. Zajímavým prvkem jsou cihlové obrazce na stěnách. „Původně jsme chtěly v rámu nechat odhalené staré malby, byly ale ve velmi špatném stavu, takže jsme je nakonec odhalily až na samotnou cihlu, která se řádně očistila a napenetrovala proti prašnosti,“ dodává architektka Karolína Röschl.

Foto: Tomáš Jána

Zajímavým prvkem jsou obrazy z původních cihel. Květinový koberec je od malé rodinné firmy z majitelčina rodného RumunskaFoto: Tomáš Jána

Světlá ložnice a vyhřívaná lavice

Dlouhá úzká chodba je zakončena vstupem do ložnice. Díky světlíku nad dveřmi se ložnice s chodbou dělí o ranní slunce, v budoucnu by pak čiré sklo mělo nahradit dekorativní pískované sklo, které paní Andreea ukořistila z vchodových dveří do domu, které se odstraňovaly. Ložnice je na přání co nejsvětlejší, majitelka tu má na malém prostoru dostatek úložných prostor i míst pro milované knihy.

Zásadní je sedací a úložná lavice z bělené březové překližky podél delší stěny hlavní obytné místnosti. „Klientka je vášnivá čtenářka a lavice je pro tento koníček ideální. Zároveň supluje polovinu míst k sezení u velkého jídelního stolu a navíc v sobě skrývá radiátor, který ji příjemně vyhřívá,“ doplňuje Barbora Jandová.

Foto: Tomáš Jána

Ložnice je na přání majitelky velmi světlá, dominuje jí bílá barvaFoto: Tomáš Jána

Stůl na míru a židle po rumunské babičce

Snad nejvíce času strávily výběrem stolu. Je vyrobený na míru podle představ klientky i architektek, při vzorkování desky dbaly na barevnou a strukturální podobu dřeva na podlaze, podnož je inspirovaná bruselským designem a materiálově navazuje na barové stoličky a další detaily v interiéru (vyberte si stůl a židle).

„Jídelní židle jsou po klientčině babičce, přivezla si je z rodného Rumunska. Citlivý repas jim navrátil život a do pražského bytu se tak dostaly i milé vzpomínky. Také květinový koberec pochází z malé rumunské firmy, jedná se o tamější typický vzor,“ vysvětluje Karolína Röschl.

Dlouho pátraly i po komodě do obývacího pokoje. Nakonec se povedlo sehnat malou lékárnickou komodu z Andreeiny oblíbené Francie. A tak všechny tyto detaily a příběhy vytvořily z vršovického bytu domov, do kterého se pracovně vytížená dáma ráda vrací.

O ateliéru

Ateliér Bárka založily architektky Barbora Jandová a Karolína Röschl v roce 2015. Kromě interiérového designu se věnují také například rekonstrukcím rodinných domů či návrhům zahrad. Ve spolupráci s Domem umění v Českých Budějovicích pořádají archidílny, jejichž cílem je seznámit děti s prací architekta. Více na www.atelierbarka.cz.

Reklama

Načítám