Hlavní obsah
3,2
(57)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zahrajte si na anglickou lady a uspořádejte opulentní čaj o páté s elegantním občerstvením. Na stole se bude skvěle vyjímat křehký koláč s krémem z bílé čokolády vonící po čaji Earl Grey, který se ke kakau a čokoládě báječně hodí.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Křehké těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 60 g mandlí
  • 80 g másla
  • 50 g kakaa
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 50 g cukru moučka
Na čajový krém (pro silnější vrstvu zdvojnásobte)
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 3 sáčky čaje Earl Grey
  • 200 g bílé čokolády
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Máslo by mělo být hodně změklé. Jestli máte raději vyšší koláče, množství krému klidně zdvojnásobte, nebo dejte alespoň větší (250 ml) balení smetany, a přidejte o jednu tabulku čokolády a jedno vejce navíc.

Foto: Eva Malúšová

Vyzkoušejte nezvyklou kombinaci čaje a čokoládyFoto: Eva Malúšová

02.

Všechny suroviny zpracujte na drobenku, přidejte asi 3 lžíce vody a vypracujte hladké těsto.

Foto: Eva Malúšová

Suroviny na těsto rukama jednoduše propracujte s trochou vodyFoto: Eva Malúšová

03.

Rukama těsto natlačte do koláčové formy (nejlépe takové, která má odnímatelné dno), propíchejte vidličkou a dejte na 15 až 20 minut do mrazáku zatuhnout. Poté korpus pečte 20 minut při 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Těsto propíchejte vidličkou a dejte zatuhnout do mrazáku, díky tomu se při pečení nevyboulí ani nesesuneFoto: Eva Malúšová

04.

Mezitím si připravte náplň: smetanu s čajem a solí přiveďte těsně pod bod varu a nechte asi 10 minut louhovat. Sáčky poté vyždímejte a vyhoďte.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím ve smetaně vylouhujte čajFoto: Eva Malúšová

05.

Do horké smetany přidejte nalámanou čokoládu, podle potřeby ještě trochu přihřejte a rozpusťte dohladka. Nechte chvilku vychladnout a do krému zašlehejte vajíčka.

Foto: Eva Malúšová

Přidejte čokoládu a vajíčkaFoto: Eva Malúšová

06.

Přes sítko krém poté nalijte na předpečený (klidně ještě horký) korpus, teplotu stáhněte na 160 °C a koláč vraťte ještě asi na 20 minut do trouby, až střed zpevní.

Foto: Eva Malúšová

Zbytečky čaje můžete scedit pomocí sítkaFoto: Eva Malúšová

07.

Vychladlý koláč posypejte holandským kakaem nebo pocukrujte a můžete podávat. Nejlepší je ovšem až druhý den, když se chutě hezky rozleží.

Foto: Eva Malúšová

Povrch pocukrujte nebo posypejte kakaemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Dozdobte jedlými květy nebo ušlehanou smetanouFoto: Eva Malúšová

Tip: Místo bílé čokolády použijte méně sladkou čokoládu na vaření.

Reklama

Načítám