Hlavní obsah

Čajový koláč s Earl Grey

Hodnocení:
(52)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Zahrajte si na stepfordskou paničku a uspořádejte opulentní čaj o páté s elegantním občerstvením. Na stole se bude skvěle vyjímat křehký koláč s krémem z bílé čokolády vonící po čaji Earl Grey, který se ke kakau a čokoládě báječně hodí.

Ingredience pro:
1 koláč
Na křehké těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 60 g jemně mletých mandlí
  • 80 g másla
  • 50 g holandského kakaa
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 50 g cukru moučka
Na čajový krém (pro silnější vrstvu zdvojnásobte)
  • 180 ml smetany ke šlehání 30%
  • 3 sáčky čaje Earl Grey
  • 200 g bílé čokolády
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce holandského kakaa
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Máslo by mělo být hodně změklé. Jestli máte raději vyšší koláče, množství krému klidně zdvojnásobte, nebo dejte alespoň větší (250 ml) balení smetany, a přidejte o jednu tabulku čokolády a jedno vejce navíc.

Foto: Eva Malúšová

Vyzkoušejte nezvyklou kombinaci čaje a čokolády

Krok 2: Všechny suroviny zpracujte na drobenku, přidejte asi 3 lžíce vody a vypracujte hladké těsto.

Foto: Eva Malúšová

Suroviny na těsto rukama jednoduše propracujte s trochou vody

Krok 3: Rukama těsto natlačte do koláčové formy (nejlépe takové, která má odnímatelné dno), propíchejte vidličkou a dejte na 15 až 20 minut do mrazáku zatuhnout. Poté korpus pečte 20 minut při 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Těsto propíchejte vidličkou a dejte zatuhnout do mrazáku, díky tomu se při pečení nevyboulí ani nesesune

Krok 4: Mezitím si připravte náplň: smetanu s čajem a solí přiveďte těsně pod bod varu a nechte asi 10 minut louhovat. Sáčky poté vyždímejte a vyhoďte.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím ve smetaně vylouhujte čaj

Krok 5: Do horké smetany přidejte nalámanou čokoládu, podle potřeby ještě trochu přihřejte a rozpusťte dohladka. Nechte chvilku vychladnout a do krému zašlehejte vajíčka.

Foto: Eva Malúšová

Přidejte čokoládu a vajíčka

Krok 6: Přes sítko krém poté nalijte na předpečený (klidně ještě horký) korpus, teplotu stáhněte na 160 °C a koláč vraťte ještě asi na 20 minut do trouby, až střed zpevní.

Foto: Eva Malúšová

Zbytečky čaje můžete scedit pomocí sítka

Krok 7: Vychladlý koláč posypejte holandským kakaem nebo pocukrujte a můžete podávat. Nejlepší je ovšem až druhý den, když se chutě hezky rozleží.

Foto: Eva Malúšová

Povrch pocukrujte nebo posypejte kakaem

Foto: Eva Malúšová

Dozdobte jedlými květy nebo ušlehanou smetanou

Tip: Místo bílé čokolády použijte méně sladkou čokoládu na vaření.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama