Hlavní obsah

Časovaná bomba: Málo spolu! Proč to ohrožuje váš vztah?

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Foto: silverkblackstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijí spolu několik let, mají roční dítě, ale čas, který stráví společně jako rodina (tedy všichni tři pohromadě) je minimální. Máte to podobně? Pak by vás mělo zajímat, jaký vliv má nedostatek společně stráveného času na vztah. A jak to ovlivňuje vaše dítě.

Článek

Karel (33) před necelými dvěma lety rozjel vlastní podnikání a od té doby tráví opravdu hodně času prací. Mnohdy pracuje dlouho do noci, a když přichází do ložnice jeho partnerka Věra (29), už dávno spí. Vypadá tak nějak i váš vztah? Měli byste zpozornit.

Ani spolu, ani bez sebe

Ráno Karel buď mizí na schůzky, nebo dospává vyčerpání z předešlých dní, a Věra je s jejich roční dcerkou sama. „Přes týden se v podstatě nevidíme, ale nebývá to o moc lepší ani o víkendech. Karel je totiž unavený a dlouho spí a já, než abych čekala, až vstane, vymyslím nějaký program pro sebe a malou,“ říká Věra. Jezdí za kamarádkami, za rodiči a podobně. Mimo domov stráví celý víkend, nebo jeho výraznou část.

„Je to strašné, ale jsme spolu jednou dvakrát do roka, když jedeme na dovolenou, pár dnů kolem Vánoc, a pak jsou to spíš hodiny než dny,“ přiznává Věra.  A odborníci varují, že takových rodin stále přibývá.

Tik tak, tik tak...

Dlouho se může zdát, že vztah i tak dobře funguje. Partneři se nehádají, nemají zásadní spory, když jsou spolu, umí si to užít. Podle odborníků je to ale klid jen zdánlivý. Jakoby jim za zády tikala bomba a bylo jen otázkou času, kdy vybuchne. „Dříve či později se odcizí, nebudou mít společná témata k diskusi, společné zážitky, nic. A samozřejmě se to projeví i na jejich intimním životě,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Bez kvalitně stráveného společného času upadne každý do svého světa, a ten společný se začne čím dál víc vytrácet. „Společné zážitky jsou vlastně takové mosty mezi jeho a jejím světem, něco, co dva spojuje a propojuje. Pokud nejsou, světy muže i ženy se od sebe izolují,“ varuje rovněž vztahová koučka Kateřina Chytra.

Osamělost ve dvou

Následkem dvojkolejního života je vyčerpaní, podráždění, emoční a mnohdy i sexuální neuspokojení, oba dva cítí se nemilovaně a osaměle.

Hůř to většinou snášejí ženy (mívají větší potřebu emočního sdílení s partnerem), ale i pro muže je to těžké. Vše pak velmi často končí nevěrou. „V těchto vztazích se opravdu objevuje nevěra často, protože jednomu či druhému ve vztahu schází právě to sdílení a intimita,“ vysvětluje Lenka Černá. „Když spolu manželé netráví čas a vytratí se hlubší sdílení, žádný vztah to dlouhodobě nepřežije,“ souhlasí Kateřina Chytra.

Dítě plus jeden

Bohužel ale nejde jen o ty dva, pokud je v takovém vztahu dítě, trpí i ono. „Dítě potřebuje ke své vyrovnanosti mužský i ženský aspekt, oba dva vzory, díky čemuž se může ukotvit ve své mužské či ženské energii,“ tvrdí Lenka Černá. Jak žije maminka s tatínkem, je jeho první vzor společného soužití, a nejspíš tak bude žít v dospělosti i ono.

Dítě samozřejmě vycítí i vnitřní nepohodu a nespokojenost svých rodičů, obzvláště pak matky, s níž tráví nejvíc času. „Vnímá matčin smutek či hněv, že je na všechno sama, a po otci se mu zase stýská. Potřebuje ho, ale nemá jej,“ popisuje Kateřina Chytra.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Dítě vnímá matčin smutek i otcovu nepřítomnost. Ovlivní ho to na celý životFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Co je na světě důležité?

Všechno tohle dobře znáte, ale nevíte, co s tím? Ať se vám to líbí, nebo ne, život je o prioritách. A o tom, co je důležité a co ne, rozhodujete jen vy sami. Podstatné je si problém uvědomit a chtít změnu. „Záleží na tom, zda jsou partneři ochotni udělat ústupky a bavit se o možných řešeních. Měli by si uvědomit, že finanční blahobyt nezajistí rodině harmonii a pohodu, jen o penězích to skutečně není,“ říká Lenka Černá.

Vysvětlete partnerovi, proč chcete například, aby byl méně v práci, a nezapomeňte zdůraznit, že to děláte z lásky k němu, k vašemu dítěti a pro záchranu rodiny, i když se mu možná zdá, že zatím zachraňovat nepotřebuje. Pokud se vám hned nepodaří ho nebo ji přesvědčit, zkoušejte to jemnými náznaky delší čas a není od věci objednat se do manželské poradny. Vždyť nejdůležitější na světe je čas strávený s těmi, které milujeme.

Kolik času trávíte vy se svým partnerem?

Reklama

Související témata:

Načítám