Hlavní obsah

Časté průjmy? Možná za to může ulcerózní kolitida

Foto: Virojt Changyencham, Shutterstock.com

Foto: Virojt Changyencham, Shutterstock.com

Nejprve vše vypadá celkem nevinně, jako obyčejné trávicí potíže. Později se ale bolesti zintenzivňují, objeví se krev ve stolici, horečka a další nepříjemné příznaky, které vás dovedou až k lékaři. Co se skrývá pod ulcerózní kolitidou?

Článek

Nejde o žádnou banalitu. Ulcerózní kolitida je chronické zánětlivé onemocnění střev. Tato blízká příbuzná Crohnovy choroby je, stejně jako ona, vyvolána přehnanou reakcí imunitního systému. Rozdíl mezi nimi je hlavně ten, že každá postihuje jinou část trávicího traktu.

Co to je?

Jde o závažné autoimunitní onemocnění, kterým u nás trpí více než 40 000 lidí a jeho výskyt se stále zvyšuje. Nemoc se řadí mezi civilizační choroby, ale příčiny vzniku zánětu nejsou příliš známé.

Odborníci se shodují, že na propuknutí nemoci má podíl strava, dědičnost, životní styl, potravinové intolerance a alergie, na její průběh má do jisté míry vliv i stres. Objevit se může v jakémkoliv věku, nejčastěji ovšem mezi 20. a 40. rokem života. V poslední době narůstá i počet dětských pacientů.

Příznaky

Na rozdíl od Crohnovy choroby  nepostihuje celý trávicí trakt, ale hlavně konečník, z něhož se rozšiřuje do části nebo do celého tlustého střeva. Poškozuje jen sliznici, nejde hlouběji do střevních stěn. Na jejím povrchu pak často způsobuje vředy, které vedou ke krvácení při stolici.

První zneklidňující příznak je časté nutkání na stolici a průjmy. I poté, co se střevo vyprázdní, potřeba jít na velkou stále trvá. Obvykle se přidávají i bolesti v podbřišku, případně křeče v celém břiše. V pokročilejší fázi se ve stolici objevuje nejen krev, ale i hlen.

Foto: Cat Box, Shutterstock.com

Křeče v břiše a zvýšená potřeba chodit na velkou oznamuje problémFoto: Cat Box, Shutterstock.com

Nemoc má několik forem

Nejmírnější variantou je proktitida, kdy je postižen jen konečník. V případě, že se zánět rozšíří až k tlustému střevu, je nemocný nucen chodit na toaletu třeba i 20× za den. A to je už velmi omezující. Ovšem pak jsou ještě další čtyři typy nemoci, u kterých se stupňuje míra zasažení trávicího traktu a s ním spojených obtíží.

Když je zasaženo celé tlusté střevo, objevuje se horečka. Pacient také hodně ztrácí na hmotnosti, což je následek nejen častých průjmů, ale i nechutenství. U ulcerózní kolitidy se někdy střídá akutní fáze s obdobím remise, v němž příznaky dočasně zmizí.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Pokud vás bolí břicho a máte horečku, nepodceňujte to a navštivte lékařeFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Léčba je obtížná

Dá se vyléčit? Jako u většiny autoimunitních onemocnění záleží na tom, v jaké fázi choroba je. Každopádně je to běh na dlouhou trať. „Klíčovým bodem léčby je komunikace s pacientem. Musí pochopit, že léčba je trvalá,“ říká gastroenterolog prof. Milan Lukáš z klinického centra Iscare v Praze. Pro pacienty, kteří nemají uspokojivé výsledky s léky, je řešením i biologická léčba.

„U některých pacientů je ovšem průběh onemocnění natolik závažný, že musíme přistoupit k chirurgickému odstranění části nebo většiny tlustého střeva,“ uvádí MUDr. Petr Blaťák z Nemocnice sv. Zdislavy ve Velkém Meziříčí. Nemusí to skončit vývodem, lékaři většinou tenké střevo napojí pomocí jakési kapsy přímo na anální otvor, nebo se ponechá trubice konečníku a tenké střevo se napojí na ni.

Kromě podávání léků je nezbytná úprava jídelníčku. Stravu je nutné doplnit o potraviny bohaté na železo, vápník a vitamin D. Při nedostatku některých vitaminů a minerálů je třeba sáhnout po potravinových doplňcích.

Pokud patříte k zastáncům alternativní medicíny, možná vás zaujme tzv. helmintická terapie. Při ní jsou nemocným aplikována vajíčka červů tenkohlavce prasečího. Tito červi pak ve střevě dokážou modulovat imunitní systém.

Chce to důkladné vyšetření

Máte-li pocit, že vaše trávení nefunguje tak, jak by mělo, zamiřte k lékaři. U zánětlivých onemocnění střev většinou trvá dlouho, než se přijde na pravou příčinu potíží. Ke stanovení diagnózy pomohou krevní testy, vyšetření na přítomnost krve ve stolici, kolonoskopie, případně rentgen, počítačová tomografie či magnetická rezonance.

Reklama