Hlavní obsah

Mapa bolestí břicha: Jak poznat slepé střevo nebo žlučník?

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest břicha umí být záhadná. Může značit jak obyčejné střevní potíže, tak velmi vážný problém. V některých případech přímo ohrožuje život. Víte, jak poznat podrážděné slepé střevo nebo žaludeční vředy a co může znamenat bolest v nadbřišku?

Článek

V dutině břišní jsou uloženy téměř všechny životně důležité orgány. Rozpoznat, co se skrývá pod pojmem „bolest břicha“, bývá tedy i pro zkušeného lékaře velmi složité. Může to být podrážděný žaludek, ale zrovna tak žlučník nebo i srdeční infarkt.

Bolest může klamat

Určit, o jaký zdravotní problém jde, jen tím, že lokalizujete, kde vás to bolí, může být dost zavádějící. „Bolest, která vychází z jednoho orgánu, se může projektovat i do úplně jiných míst,“ vysvětluje David Hoskovec, gastroenterolog Lékařského domu Praha 7. „Přesto je možné uvést některé typické lokalizace a průběhy bolesti, ale s výhradou, že v medicíně nic neplatí na sto procent.“ Při intenzivních, déle trvajících anebo často se opakujících bolestivých problémech byste měli vždy vyhledat odbornou pomoc.

1. Slepé střevo je vpravo dole

„Pravý dolní kvadrant je obvykle spojován s onemocněním červovitého přívěšku neboli apendixu, lidově označovaným jako slepé střevo. Začíná neurčitou bolestí v nadbřišku a postupně se přesouvá do pravého podbřišku a stává se více lokalizovanou,“ popisuje David Hoskovec. Zároveň ale varuje, že apendix je zrádný a může se ozývat kdekoli po břišní dutině. Bolest v dolní části břicha u žen může navíc poukazovat na nějaké gynekologické potíže.

Foto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

Slepé střevo se nejčastěji projevuje ostrou bolestí vpravo doleFoto: Lipik Stock Media, Shutterstock.com

2. Žaludeční vředy trápí střed břicha

Pokud vás bolí břicho zhruba ve středu, respektive v nadbřišku, a pozorujete zhoršování například po kávě, cigaretě, konkrétním typu jídla anebo větším stresu, může jít o nepříjemné vředy. „Nejčastějším příznakem peptického vředu žaludku či dvanáctníku je bolest v nadbřišku nebo za prsní kostí. Dále pacient může udávat pocit na zvracení či zvracení, nechutenství, časnou sytost a podobně,“ uvádí na svých stránkách Nemocnice Jablonec nad Nisou.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Bolestmi v celém nadbřišku se často projevují žaludeční či dvanáctníkové vředyFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

3. Žlučník vystřeluje vpravo nahoru

S křečemi vpravo nahoře nejčastěji souvisí onemocnění žlučníku. „Obvykle jde o bolest kolísavé intenzity, která začíná pod žeberním obloukem, vystřeluje do zad, je spojená se zvracením, které ale nepřináší úlevu. Bolest je typicky vyvolána dietní chybou – tučným jídlem,“ popisuje David Hoskovec. Běžná žlučníková kolika většinou odezní do dvou hodin, delší trvání může značit komplikaci (např. zánět) a nutnost navštívit lékaře.

Foto: Monstar Studio, Shutterstock.com

Pro žlučník je typická silná bolest vpravo nahořeFoto: Monstar Studio, Shutterstock.com

4. Tlusté střevo bolí vlevo dole

S nepříjemnými pocity vlevo dole je spojováno tlusté střevo, případně jeho zánět neboli ulcerózní kolitida. K tomu se obvykle přidávají průjmy, nevolnost a ztráta chuti k jídlu. Mezi příčiny tohoto onemocnění se řadí nevhodná strava, kouření, stres, napětí i dědičné dispozice. (Jak poznat rakovinu tlustého střeva?)

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Potíže s tlustým střevem se obvykle projevují nepříjemnými pocity v levém podbřiškuFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

5. Srdce a plíce se ozývají v nadbřišku

Bolesti břišní dutiny ale neznačí jen problémy s trávicím ústrojím. Do horní části břicha se můžou promítat i potíže vycházející z orgánů hrudníku, tedy plic či srdce. „Například infarkt, který postihne zadní srdeční stěnu, může mít bolesti v nadbřišku,“ doplňuje David Hoskovec.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Bolesti břicha mohou někdy značit i problém se srdcem nebo plícemiFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Nejde jen o bolest

„K určení diagnózy je nutné vzít v úvahu i další příznaky spojené s břišními obtížemi, jako například pocit na zvracení, zvracení, změny odchodu větrů a stav stolice. Na druhou stranu je důležité konstatovat, že u řady bolestí lokalizovaných do břišní oblasti se nepodaří nalézt přesnou příčinu a jde pak o funkční onemocnění, například dráždivý tračník. Část bolestí v oblasti břicha může vycházet také ze svalů, šlach nebo například nervů,“ uzavírá David Hoskovec s tím, že je vždy lepší zajít k lékaři a nechat se řádně vyšetřit.

Diagnostika bolestí břicha je složitý problém. Za podobnými příznaky se může skrývat naprostá banalita, ale i život ohrožující stav

Reklama

Načítám