Hlavní obsah

Kolonoskopie: Co vás u lékaře čeká, jak je to s bolestí a dá se „ošidit“?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Rakovina tlustého střeva patří v Česku mezi ty nejrizikovější. Situace se zlepšila díky kolonoskopii, účinné metodě vyšetření tlustého střeva. Co odhalí?

Článek

Kolonoskopie se doporučuje pro prevenci rakoviny tlustého střeva v 50 letech. Známý moderátor ji ale podstupuje podruhé, protože se u něj nemoc vyskytla v rodině. Poprvé to bylo už v roce 2016. Donutila ho k tomu tehdy smrt otce, který na rakovinu tlustého střeva v roce 2015 zemřel. Už tehdy říkal, že to bylo za pět minut dvanáct. Na střevech mu totiž našli polyp, který se mohl v nejhorším případě změnit v nádorové onemocnění. Kolonoskopie nepatří zrovna mezi nejpříjemnější vyšetření, není ale nutné se ho bát. Leoš Mareš na svém Instagramu sdílel velice otevřeně, co lidi čeká, a to už od samotné přípravy na vyšetření.

Vyšetření snižuje výrazně riziko nemoci

Obecně kolonoskopie nebo test na okultní krvácení se v rámci prevence doporučuje od 5o let. Vyšetření je považované za velice nepříjemné a navíc se většině lidí v hlavě honí představa: mám rakovinu!

Přitom jde jen o rutinní postup účinné prevence, který v Česku funguje už 10 let a zachraňuje životy – úmrtnost na rakovinu tlustého střeva a konečníku se díky němu snížila o celou třetinu a o 17 procent méně je i nově odhalených nádorů.

Kolonoskopie je zobrazovací metoda, během níž lékař do konečníku zavede ohebnou, jako malíček velkou sondu zvanou endoskop. Na jejím konci je kamera, která umožní nahlédnout případné rizikové abnormality (stejným přístrojem se provádí i gastroskopie, kdy je hadice s kamerou zaváděna ústy a vyšetřuje jícen, žaludek a dvanáctník). Zní to hrozně, ale při dobré přípravě se dá vyšetření poměrně dobře přežít.

Proč jít na kolonoskopii?

Jako jediná ze zobrazovacích metod poskytuje právě kolonoskopie pohled na celé tlusté střevo, a nikoliv jen na jeho část. Proto na ni od 55 let stačí preventivně docházet jen jednou za 10 let.  Jiné je to jen u pacientů, jimž se nádor střeva vyskytl v rodině. „Ti by měli vyšetření tlustého střeva absolvovat minimálně o 10 let dříve, než se nádor zjistil u příbuzného, a na kontroly docházet po 5 letech,“ informuje Petra Rycková, vedoucí lékařka a gastroenteroložka Homolka Premium Care v Praze.

Foto: lev.studio, Shutterstock.com

Endoskop je malá ohebná sonda s kamerou, která lékaři umožní prohlédnout celé tlusté střevoFoto: lev.studio, Shutterstock.com

Jak se na vyšetření připravit?

Před samotným zákrokem je nutné tlusté střevo pročistit. Týden před vyšetřením budete muset ze stravy vynechat zeleninu, ovoce, ořechy, semínka a celozrnné výrobky. Den před kolonoskopií přijímáte již jen tekutiny nebo čirý vývar. „V závislosti na zdravotním stavu a dalších onemocněních je nutné vysadit i některé léky – vždy po dohodě s lékařem,“ upozorňuje doktorka Petra Rycková.

Den před procedurou (nejlépe odpoledne) je nutná očista střeva projímadly. Měli byste vypít 2 až 3 litry čirých tekutin (ne mléčných nebo džusy s dužinou), nejlépe vody nebo čaje. Na den, kdy máte plánovanou kolonoskopii, byste si měli vzít volno a zajistit někoho, kdo vás potom odveze domů. Do práce se většina lidí vrací 24 hodin po provedení kolonoskopie, nebo poté, co odezní účinky sedativ.

Je kolonoskopie bolestivá?

Komplikací, jako je protržení střeva nebo infekce, se obávat nemusíte, podobně jako bolesti. Podle primáře interního oddělení Pardubické nemocnice, Petra Vyhnálka, se totiž za posledních 10 let zvýšila jak kvalita endoskopů, tak i účinnost léků, které se před zákrokem podávají, aby vás zbavily bolesti a pomohly s uvolněním. „Uvedou vás do stavu krátké narkózy, díky níž pacienti ve většině případů nepociťují bolest a často si na průběh vyšetření ani nepamatují,“ vysvětluje lékař.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Bolesti ani nepohodlí se bát nemusíte. Před zákrokem dostanete léky, které vás uvedou do stavu krátké narkózyFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Jak vyšetření probíhá?

Po podání léků se položíte na bok. Doktor následně do konečníku zavede endoskop, který pomalu posouvá až do místa, kde se tlusté střevo setkává s tenkým. Vyšetření trvá asi 30–50 minut. Během něj endoskop umožní lékaři zaznamenat výčnělky sliznice střeva zvané polypy, z nichž se může vyvinout rakovina. Ty zpravidla okamžitě odstraní a z jakékoliv další podezřelé tkáně odebere vzorek. Pokud se tak stane, pozve vás po dvou týdnech od absolvování kolonoskopie na konzultaci, kde vám řekne, jak jste dopadli, a určí následné kontroly.

Existuje i kapslová alternativa, kdy pacient spolkne pilulku, která zobrazí na monitorovací pás obraz střev a poté přirozeně vyjde při vyměšování. Není ale hrazena pojišťovnou, a hlavně není tak přesná, takže v případě, že dojde k nálezu, je stejně nutné použít kolonoskopii klasickou.

Reklama

Načítám