Hlavní obsah

Zákeřná nemoc mladých: Jak vám Crohnova choroba změní život?

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kruté bolesti břicha, krvavé průjmy a nevyzpytatelná vzplanutí. Počet lidí s Crohnovou chorobou v Česku za posledních patnáct let stoupl takřka o polovinu. Drtivá většina nemocných jednou i víckrát za život skončí na operačním sále. A vyléčení není možné. Jak se žije s crohnem?

Článek

chorobách střev se většinou moc nemluví. Někteří nemocní otálejí dlouhé měsíce, než se s bolestmi, průjmy a často pernými chvílemi na veřejnosti svěří lékaři. Podle statistik má v současné době crohna na dvacet tisíc Čechů. „Počet onemocnění Crohnovou chorobou v populaci z neznámých důvodů stále narůstá, navíc postihuje stále mladší jedince i děti,“ podotýká MUDr. Hana Mojžíšová, která se specializuje na výživu a zdravý životní styl.

Příznaky Crohnovy nemoci

Urputné průjmy, které vás mohou přepadnout kdekoli a kdykoli, křečovité bolesti kolem pupku a v podbřišku, často i vysoké horečky. Akutní fáze může trvat dny i týdny. Pak přichází období klidu, jako byste byli zcela zdraví. Jenže poté to začne nanovo.

„Že mám crohna, jsem se dozvěděla v dvaadvaceti. Když na to zpětně vzpomínám, diagnóza byla skoro vysvobození. Nic nebylo horší než těch pět měsíců předtím, když jsem nevěděla, co mi je,“ popisuje čtenářka Radka, u které měli lékaři prvně podezření na gynekologický problém. „Při nejhorším vzplanutí, když jsem ještě nebrala léky, jsem ze záchodu prakticky nevycházela. Nespočítám, kolik krvavých stolic to bylo, ale klidně i několik do hodiny. Běžně jsem se kvůli průjmu budila a o bolestech břicha ani nemá cenu mluvit,“ vzpomíná. Podívejte se, co dokáže Crohnova nemoc.

Jak se zjistí, o jaké problémy jde

Stejně jako v Radčině případě se u většiny pacientů nemoc objeví mezi 20. a 30. rokem. Výjimkou však není ani u dětí. Vzhledem k tomu, že potíže mají kolísavý průběh (období urputných průjmů a bolestí střídá období klidu), často trvá i několik let, než je choroba odhalena a potvrzena.

Jak se nemoc odhaluje? Nemocného čeká fyzikální vyšetření, vyšetření stolice i krevní testy. Pomocí kolonoskopie se pak mohou z postiženého střeva vzít vzorky na histologii, která diagnózu definitivně potvrdí.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Nemoc se projevuje nesnesitelnými bolestmi a průjmy, které neustávají ani v nociFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Příčiny a původ Crohnovy choroby

Ačkoli nezabíjí, dokáže crohn nemocným zkomplikovat život. Proč trpí právě oni a jestli se z toho někdy úplně dostanou, na to medicína zatím nemá odpověď. „Crohnova choroba se řadí mezi střevní záněty. Jedná se o autoimunitní nemoc, jež může zasáhnout kteroukoliv část trávicího ústrojí od jícnu po konečník. Nejčastěji však postihuje konec tenkého střeva. V současnosti ji nelze zcela vyléčit,“ popisuje odbornice na zdravotní prevenci Margit Slimáková. Při autoimunitní nemoci imunitní systém napadá buňky vlastního těla, což se projevuje zánětem.

„Původ je neznámý. K rozvoji ale mohou přispívat dědičné faktory, některá léčiva, stres, ale i nezdravá strava typická nedostatkem vlákniny, nadměrnou konzumací průmyslově zpracovaných potravin či vysokým příjmem cukrů,“ dodává Margit Slimáková.

Foto: BlurryMe, Shutterstock.com

Diagnostika zahrnuje krevní testy i kolonoskopiiFoto: BlurryMe, Shutterstock.com

Léčba Crohnovy choroby

Přestože nemoc nelze úplně vyléčit, problémy jdou velice dobře mírnit. Při terapii se používají imunosupresiva, kortikosteroidní hormony a antibiotika. „Nejúčinnější je biologická léčba. Léky působí přímo v místě zánětu a potlačují jej,“ popisuje gastroenterolog Karel Lukáš. Mimořádně důležitý je i přísný výživový plán. Nemocní se musejí stravovat pravidelně, vyřadit dráždivé potraviny i alkohol a dodržovat takový jídelníček, který i při častém vyměšování udrží v těle dostatek živin.

„Pokud neuspějeme s konzervativní léčbou, nastupuje chirurgický zákrok. Každopádně čím dříve se nemoc začne léčit, tím lépe,“ doplňuje Karel Lukáš. U většiny nemocných současná léčba umožňuje potlačit příznaky, zabránit komplikacím a zabezpečit dobrou kvalitu života.

Roli hraje i psychika

„Velký podíl na aktivitě onemocnění má i psychika jedince, stejně tak jako vysoká míra stresu,“ uvádí Hana Mojžíšová. Období klidového období může při dodržování režimu trvat několik měsíců i let. Vzplanutí pak často bývá ovlivněno duševním stavem nemocného.

Komplikace a operace

I když je pacient vzorňák a plní veškerá nařízení lékařů, neznamená to, že se vyhne chirurgickému zákroku. Velká část nemocných podstupuje i několikrát za život operaci, při níž je odebrán postižený úsek tenkého či tlustého střeva a někdy je nutné udělat i vývod střeva (stomii). Při hojení zánětu se totiž tkáň často zúží a zatuhne, čímž se střevo stane těžko průchodné. Po odebrání a napojení střeva je vše zase v pořádku. Nikdy ale pacient ani lékaři nemají jistotu, že se zánět neobjeví po určitém čase znovu na jiném místě.

Crohnova choroba

  • Popis - Vážná autoimunitní nemoc, chronický idiopatický (= příčina není známa) zánět zažívacího traktu, nejčastěji se objevuje ve střevech. Obvykle je diagnostikována u mladých lidí do 30 let, výjimkou nejsou ani děti.
  • Příznaky - Silné bolesti břicha, časté a těžké průjmy, teploty, hubnutí a celkové neprospívání. Někdy se přidávají i další problémy (kožní, oční, jaterní). Zánět způsobuje závažné poškození, nejčastěji střev a konečníku.
  • Léčba - Terapii je potřeba zahájit co nejdřív. Užívají se kortikosteroidy, antibiotika, léky na imunitu, biologická léčba. Komplikace zánětu jsou velmi časté a musejí se řešit opakovanými operacemi.
  • Smrtnost - Umírá procento nemocných.
  • Prevence - Pravá příčina nemoci není známa, proto není známa ani prevence.

Načítám