Hlavní obsah

Hubnete bez příčiny? Které nemoci kradou kila

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Nadváhou či obezitou trpí v Česku více než sedmdesát procent mužů a téměř šedesát procent žen, zřejmě i vy se snažíte kila spíše ubrat. Jenže co když jde váha dolů až moc rychle nebo začne klesat bez příčiny, a místo radosti způsobí spíše obavy?

Článek

Váhové výkyvy nejsou nikdy v pořádku, ať se ručička na váze posouvá nahoru či dolů. Pokud výrazně hubnete, aniž byste zásadně upravili jídelníček nebo životní styl, zpozorněte a hledejte příčinu včas. Může jít o banalitu, ale i život ohrožující onemocnění!

Štítná žláza trápí hlavně ženy

Zejména u žen se nabízí souvislost s poruchou štítné žlázy, v Česku jí trpí každá osmá. „Rizikovými faktory pro vznik onemocnění štítné žlázy jsou přítomnost onemocnění v rodině, nedostatečný nebo nadměrný přísun jodu, stres, předchozí léčba zářením a užívání některých léků, včetně tzv. biologické léčby. Průběh a prognóza je výrazně horší u kuřáků,“ prozrazuje doc. MUDr. Jan Jiskra, Ph.D., vědecký sekretář České endokrinologické společnosti ČLS JEP.

Častější je snížená funkce, která se projevuje únavou, zimomřivostí, přibýváním na váze, svalovou slabostí a smutkem. „Naopak při zvýšené funkci štítné žlázy se zrychluje srdeční činnost i metabolismus a dochází ke znatelnému úbytku na váze, a to i při zvýšeném příjmu kalorií. Můžete se také cítit se podráždění, vystresovaní, nervózní nebo trpět nespavostí. Dalšími příznaky jsou zvýšené pocení a pocit horka, průjem či podráždění očí,“ vyjmenovává MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Foto: Burdun Iliya, Shutterstock.com

Zduření štítné žlázy je velmi dobře hmatné a je jedním z ukazatelů poruchy její funkceFoto: Burdun Iliya, Shutterstock.com

Netrpíte skrytou intolerancí?

Odborníci se domnívají, že nějakou formou potravinové intolerance trpí až čtvrtina populace, jen si ji plně neuvědomuje. Na rozdíl od alergie, která se projevuje zpravidla hned po zkonzumování problematické potraviny, při intoleranci je složitější dát si trávicí obtíže, bolesti hlavy nebo ekzémy s nějakou potravinou do souvislosti – zejména konzumujete-li ji často. A vejce, mléko, pšeničný lepek nebo ořechy, které se řadí k častým původcům intolerance, konzumujete na denní bázi. Váhový úbytek tak může být důsledkem vleklých průjmů, nevolnosti, nechutenství, ale i neschopností podrážděných střev vstřebávat z potravy živiny.

Deprese bere chuť k jídlu

Někdo stres a smutek zajídá, někoho naopak doprovází nechutenství. Skutečná deprese ale ovlivňuje organismus na hormonální úrovni, což se projevuje právě poklesem váhy. Depresivní člověk trpí nechutenstvím, průjmy, ale i potížím se spánkem, které zvyšují čas strávený bělostí – a tedy i spalováním více kalorií.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Nadměrná únava i nespavost. Oba tyto problémy jsou typické právě pro onemocnění štítné žlázy Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Příčina leží ve střevech

Váhový úbytek souvisí i s nespecifickými střevními záněty, jejichž počet v populaci roste – dnes je jich dvakrát více než před 30 lety. Mění se při nich propustnost střevní stěny, narušena je střevní mikroflóra, schopnost vstřebávat živiny, negativně ovlivňují imunitu i hormonální systém.

Ulcerózní kolitida i Crohnova choroba jsou dlouhodobě trvající onemocnění, která mívají střídavý průběh. Období klidu střídá vysoká aktivita, kdy se nemoc projevuje naplno. Proto může trvat dlouho, než je určena diagnóza. „Projevy jsou časté průjmy s příměsí krve, bolesti břicha a další komplikace. Symptomy mohou být i bolesti kloubů, ale také afty nebo kožní vyrážky. U nespecifických střevních zánětů stále není zcela jasná příčina vzniku,“ uvádí Petr Podroužek.

Rakovina krade jídlo

Rovněž některé druhy rakoviny se pojí s nechutenstvím a trávicími potížemi, a tedy ubývající váhou. Typický je tento projev u rakoviny slinivky, jícnu, tlustého střeva, žaludku, ale i plic nebo u leukémie. Jakmile ale jakýkoli nádor metastázuje, spotřebovává více živin pro sebe a méně zbývá na běžný chod těla, může se tedy objevit i u jiných druhů rakoviny. Všímejte si proto i dalších projevů, jako jsou podezřelé boule a nehojící se vředy na těle, dlouhotrvající bolest, dušnost, problémy s polykáním, zvýšená únava, změny v moči a stolici.

Jaké potíže s váhou řešíte vy?

Reklama

Načítám