Hlavní obsah

Cedník, měchačka i struhadlo v jiné roli, než jste zvyklí

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyňské náčiní má většinou jasný účel, díky kterému je máte. Ale co když můžete různé pomocníky využívat mnohem častěji i pro jiné účely, a nebo dokonce k dekoraci? Máme pro vás hned několik návrhů.

Článek

Zajímavé věci většinou vznikají náhodou nebo v okamžiku, kdy jste v úzkých. Improvizujete, vymýšlíte, hledáte něco podobného… a nakonec to prostě nějak vyřešíte. Někdy dokonce náhradní variantu přijmete jako tu základní. My jsme posbíraly v redakci tipy na podobné „náhražky“ a přinášíme vám hned sedm možností, jak využít obyčejné kuchyňské věci úplně jinak, než jste zvyklí.

Citron se poddá lehce  

Foto: Tomáš Rubín

Až si budete dělat ranní vodu s citronem, vzpomeňte si na kuchyňské kleště Foto: Tomáš Rubín

Když má citron tenkou slupku, jde vymačkat lehce, ale co když narazíte na druh s pevnou kůrou, kterou sotva zmáčknete? To by chtělo nějakou páku! Tady pomohou kleště na obracení řízků. Půlku citronu sevřete do konců a díky jednotlivým ramenům kleští můžete vyvinout mnohem větší sílu při zmáčknutí. Plastové kleště jsou fajn, ale kovové budou ideální.

Vlající svícen pověste nad stůl

Foto: Tomáš Rubín

Improvizovaný svícínek můžete ještě dozdobit nebo použít voňavou svíčku, a máte hned dva efekty najednou Foto: Tomáš Rubín

Když si chcete na chalupě udělat romantickou atmosféru, můžete k tomu využít měchačku na šlehání sněhu z bílků. Když ji totiž chytíte za konec držadla, zjistíte, že dovnitř drátkované části se dá pohodlně vložit a zapálit čajová svíčka. Vrchní část můžete podle libosti ozdobit, ale na nějakou hezkou mašli radši zapomeňte. Mohla by se od plamene vznítit. Raději opět sáhněte do kuchyňských zásob a navlečte na nový svícínek jedno nebo hned několik nepotřebných kovových vykrajovátek.

To je tedy divná zmrzlina!

Foto: Tomáš Rubín

Dýni k vyřezávání obvykle nepřekrojíte napůl, ale snažíte se vydlabat její vnitřek při zachování tvaru. Se zmrzlinovou porcovačkou to bude hračka Foto: Tomáš Rubín

Halloween a vydlabávání dýní se kvapem blíží. Tento rok zkuste nůž a lžíci vyměnit za zmrzlinovou porcovačku. Zvlášť jestli je kovová nebo z pevného plastu, bude se skvěle hodit na odstranění semínek i dužiny z vnitřní části dýně. A kdybyste měli trpělivosti nazbyt a dýni pořádně tlustou, zkuste se k dýni chovat jako ke zmrzlině a pokaždé vydolujte jeden úhledný „kopeček“. Po upečení v troubě z nich budou pěkné hrudky, které můžete spojit pomazánkou a podávat jako jednohubky.

Lesklá klenotnice nebo mrkvový pomocník?

Foto: Tomáš Rubín

Vrchní držadlo struhadla můžete omotat nějakou pestrou stužkou a stojánek na šperky zase dostane trochu jiný ráz Foto: Tomáš Rubín

Každá zdatná kuchařka potvrdí, že bez struhadla se v kuchyni funguje špatně. Jenže nic netrvá věčně, a když je to vaše už tupé, je třeba ho nahradit novým. Staré památeční nevyhazujte, ale pověste na něj svou sbírku náušnic. Budou hezky po ruce a třeba se k nim někam vejde i oblíbená brož nebo sponky do vlasů.

Když nemáte ošatku…

Foto: Tomáš Rubín

Chleba nemusí nutně kynout jen ve speciální ošatce, ale dobře se mu bude hovět i v obyčejném cedníku Foto: Tomáš Rubín

Kdo jednou ochutnal domácí kváskový chleba, touží ho mít na stole častěji. Při jeho přípravě se neobejdete bez kvásku, který jsme vás učili vyrobit  před časem. Aby měl chleba pravidelný tvar a tradiční pruh, chtělo by to chlebovou ošatku, ale není to absolutní podmínka. Můžete totiž improvizovat s tím, co pravděpodobně už máte. Vytáhněte největší cedník, který doma najdete, vyložte ho bavlněnou utěrkou, vysypte moukou a uhnětené těsto do něj s klidem uložte jako do peřinky. Díky utěrce se vám bude i dobře vyklápět a možná ani ošatku nebudete chtít…

Vánoční perníčkové ladění

Foto: Tomáš Rubín

Stará vykrajovátka nemusí putovat do koše – bude z nich pěkná vánoční výzdoba Foto: Tomáš Rubín

Pokud jste vášnivými výrobci vánočního cukroví, určitě máte nějakou sbírku vykrajovátek. Jednou za čas je projděte a určitě se najde dost těch, co už mají svou sezonu za sebou. Seskládejte je do kruhu a tavnou pistolí slepte k sobě. Vzniklý věneček dozdobte červenou mašlí a šup s ním na okno. A kdyby náhodou ještě nějaká vykrajovátka zbyla, můžete je brzy upotřebit při zdobení adventního věnce.

Proklouzne jen to, co má 

Foto: Tomáš Rubín

S děrovanou naběračkou si při oddělování žloutků od bílků neušpiníte ruce Foto: Tomáš Rubín

Naběračku s dírkami asi nejčastěji využíváte při nabírání těstovin nebo lovení knedlíčků z vroucí vody. Ale jinak nemusí v šuplíku zahálet a poslouží i pro oddělení žloutků od bílků při pečení.

Znáte podobné kuchyňské fígle? 

Reklama

Související témata:

Načítám