Hlavní obsah

Sestry Plíškovy i ďáblice na sněhu: české sportovkyně, které je radost mít za reprezentantky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České tenisové hvězdy Karolína a Kristýna Plíškovy dnes slaví třicáté narozeniny. Jak se mají jedny z nejúspěšnějších českých sportovkyň a co jejich kolegyně z jiných disciplín? Tohle jsou „české holky“, na které můžeme být právem pyšní!

Článek

Česká republika není velká země, ale rozhodně není přehlédnutelná – alespoň v oblasti sportu. Není olympiáda, z níž by naši sportovci odjížděli bez medailí. A tyhle úžasné dámy sportovního světa dělají Česku rozhodně čest.

Karolína a Kristýna Plíškovy (30)

Začátek roku nebyl pro Karolínu moc příjemný: v prosinci si zlomila ruku a na kurt naběhla až před pár dny na turnaji v Indian Wells. A start se jí moc nevydařil, s Černohorkou Dankou Kovinič (27) prohrála. V soukromí se ovšem současné světové osmičce daří, s manželem (a zároveň manažerem) Michalem Hrdličkou (33) jim to klape, daří se jim skloubit pracovní i soukromý život, třebaže na založení rodiny se tenistka prý ještě necítí.

Její sestra Kristýna to má jinak. I ona ještě donedávna slavila na kurtech úspěchy, ale teď je její prioritou rodina. V prosinci oznámila, že čeká miminko, a letos v únoru se tajně vdala. Vzala si slovenského fotbalistu Dávida Hancka (24) a za svědka jí nešel nikdo jiný než její dvojče Karolína.

Foto: Profimedia.cz

Karolína a Kristýna Plíškovy dnes slaví třicetinyFoto: Profimedia.cz

Ester Ledecká (26)

Je jako zjevení, protože taková nálož sportovního talentu se jen tak nevidí. Skoro by se dalo říct, že na co tato mladá žena sáhne, to se jí daří. Exceluje na snowboardu i na sjezdových lyžích a svět uchvátila v roce 2018, když vybojovala dvě zlaté medaile na olympiádě: vyhrála jak superobří slalom na sjezdovkách, tak i paralelní obří slalom na snowboardu. A zářila i na letošních hrách v Pekingu: v obřím slalomu na snowboardu obhájila vítězství! A mimochodem, tato fenomenální sportovkyně slaví narozeniny za dva dny, tak přejeme všechno nejlepší.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Ester Ledecká je miláček národaFoto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Eva Samková (28)

Letošní olympiáda sympatické závodnici ve snowboardcrossu nevyšla: nezúčastnila se jí, protože si v prosinci zlomila oba kotníky. Její úspěchy z předešlých let jsou ovšem nezapomenutelné. Zazářila v roce 2014 v Soči, když si dojela pro zlato, na dalších hrách v Pchjongčchangu pak získala bronz.

Kromě skvělých sportovních výsledků je pro ni typický i namalovaný knírek. Poprvé ho měla v roce 2011 na mistrovství světa v La Molině. Inspiroval ji polský snowboardista Mateusz Ligocki (39), který ho měl na počest slavného skokana Adama Małysze (44), který právě končil kariéru. A přinesl jí štěstí: skončila pátá, což byl tehdy její nejlepší výsledek, a tak se rozhodla malovat si ho při každém závodu. A pomáhal jí s tím i její (dnes už bývalý) trenér, sochař Jakub Flejšar (41).

Foto: Profimedia.cz

Eva Samková je také mistryně světa, a dokonce třikrát vyhrála Světový pohár snowboardcrossařekFoto: Profimedia.cz

Barbora Votíková (25)

Pravda, ženský fotbal se u nás zatím příliš velkému zájmu netěší, přesto se v něm už rodí hvězdy. Jednou z nich je tato česká reprezentační brankářka, která chytala za plzeňskou Viktorii a pražskou Slavii.  Jejího talentu, pracovitosti a schopností si všimli i v cizině, takže nyní hraje za Paris Saint-Germain. Sympatická blondýnka je také velmi úspěšná youtuberka, fanoušky ráda pouští do svého života a jejím příspěvkům nikdy nechybí humor, vtípky a nadhled.

Foto: Profimedia.cz

Kdo sleduje ženský fotbal, ten Barboru Votíkovou rozhodně znáFoto: Profimedia.cz

Martina Sáblíková (34)

V dětství sice hrála basket, ale nakonec se v jedenácti letech dostala k bruslím. A díky za to! Je to královna dlouhých rychlobruslařských tratí: z olympiád má celkem sedm medailí, z toho tři zlaté! A k tomu se stala 21krát mistryní světa. Největší úspěch zažila na olympiádě ve Vancouveru v roce 2010, odkud přivezla dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. A třebaže vážně přemýšlela o ukončení kariéry, nedávno oznámila, že ještě nekončí a pokračuje dál.

Foto: Profimedia.cz

Martina Sáblíková patří nejen k nejúspěšnějším, ale také k nejsympatičtějším českým sportovkyním a fanoušci jsou moc rádi, že bude závodit dálFoto: Profimedia.cz

Miroslava Topinková Knapková (41)

S veslováním začala až v devatenácti letech, přesto se z ní stala historicky nejúspěšnější česká veslařka. Je dvojnásobnou vítězkou Světového poháru, čtyřnásobnou mistryní Evropy, v roce 2011 triumfovala na světovém šampionátu ve slovinském Bledu a vrchol zažila na londýnských olympijských hrách v roce 2012, kde si dojela pro zlato. O pět let později přivedla na svět dcerku Adélu a k veslování se vrátila až v roce 2019. Nakonec se ale sportovkyně rozhodla kariéru a v září 2020 se jí narodil syn Lukáš.

Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia

Miroslava Topinková Knapková už sportovní kariéru ukončila, ale její výsledky jsou nezapomenutelnéFoto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia

Ženy ve sportu dosahují obrovských úspěchů, přesto leckdy stále čelí genderovým stereotypům. Jak by měla vypadat sportovkyně? Ošklivá, ale ne moc.

Reklama

Načítám