Článek
Pokud vám je malá Andrejka tak trochu povědomá, vzpomínáte si správně. Je to moje neteř a už se mnou minulý rok pekla rohlíčky s pařížským krémem! Je o rok starší a začala všechno organizovat jako ředitelka zeměkoule (nebo kardinálka) – takže se ani dnešní pečení neobešlo vedle protáhlého „čáááu“ i bez „haminy“ (to když chtěla mermomocí ochutnat) nebo „stejdy“ (to, když ode mě chtěla okamžitě chovat).
Pozor, bude se fotit!
Společné rodinné pečení se nám ale vydařilo, takže i vy můžete kardinálovo cukroví ochutnat. Je moc dobré!
Potřebujete: 250 g másla, 250 g cukru krupice, 50 g tmavého holandského kakaa, 5 vajec, 250 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 400 g cukru moučka, 6 lžic vařícího mléka, 4 lžíce rumu.
Máslo nechte pořádně změknout na pokojovou teplotu. Poté ho v robotu smíchejte s cukrem krupicí a tmavým kakaem a chvíli šlehejte. Do základu po jednom zašlehávejte celá vajíčka a následně i mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Kakaové těsto je základ
Hutné kakaové těsto rozetřete na plech na pečicí papír. V původním receptu od Lucčiny babičky se sice píše, že se má plech vymazat 100% tukem a vysypat moukou, ale pečicí papír poslouží úplně stejně a navíc bez mouky. Pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 15 minut, nechte zcela vychladnout.
Pauza!
Těsto rozetřete stěrkou po pečicím papíře
Poté ve šlehači připravte rumovou polevu. Bude to trvat poměrně dlouho! Smíchejte moučkový cukr, rum a vroucí mléko a vše šlehejte 20 minut. Polevu poté rozetřete po zchladlém základu a nechte opět chvíli odpočinout (ideálně přes noc).
Rumu se nebojte!
Jde to?
Teď už zbývá jen velkou placku proměnit v cukroví. K tomu vám dobře poslouží vyšší kulaté vykrajovátko. Tím vykrojte kruh, posuňte vykrajovátko o centimetr a opět zakrojte. Vzniknou vám tak pohledné měsíčky, které se i dobře dávají do pusy:o). Samozřejmě fantazii se meze nekladou, takže můžete vykrajovat i hvězdičky či jen kolečka dle libosti… My jsme vše ještě doladili strouhanou čokoládou. A pak už se jen ochutnávalo!
Posouváním kulatého vykrajovátka tvořte měsíčky
A dobrota je tu!
A jaké originální cukroví děláte vy? Podělte se s ostatními! Přijedeme s fotografkou za vámi, nebo naopak vy můžete přijet k nám do pražské redakce. Zájemci, pište na e-mail michal@prozeny.cz. A tradičně nezapomeňte přijít i zítra ráno. Na www.prozeny.cz totiž najdete recept na dokonalé perníčky, které úžasně voní!