Hlavní obsah

Česko peče s ProŽeny.cz: Kardinálovo cukroví

Foto: Mona Martinů

Dnes tak trochu rodinné pečeníFoto: Mona Martinů

Reklama

Začíná třetí týden pečení cukroví s ProŽeny.cz! A ano, i tentokrát pro vás máme nachystáno dalších pět originálních receptů na vánoční pečivo, které ještě neznáte! Začínáme kardinálovým cukrovím, o které se s vámi podělí Lucka se svou malou téměř dvouletou dcerkou Ájou.

Článek

Pokud vám je malá Andrejka tak trochu povědomá, vzpomínáte si správně. Je to moje neteř a už se mnou minulý rok pekla rohlíčky s pařížským krémem! Je o rok starší a začala všechno organizovat jako ředitelka zeměkoule (nebo kardinálka) – takže se ani dnešní pečení neobešlo vedle protáhlého „čáááu“ i bez „haminy“ (to když chtěla mermomocí ochutnat) nebo „stejdy“ (to, když ode mě chtěla okamžitě chovat).

Foto: Mona Martinů

Pozor, bude se fotit!Foto: Mona Martinů

Společné rodinné pečení se nám ale vydařilo, takže i vy můžete kardinálovo cukroví ochutnat. Je moc dobré!

Potřebujete: 250 g másla, 250 g cukru krupice, 50 g tmavého holandského kakaa, 5 vajec, 250 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 400 g cukru moučka, 6 lžic vařícího mléka, 4 lžíce rumu.

Máslo nechte pořádně změknout na pokojovou teplotu. Poté ho v robotu smíchejte s cukrem krupicí a tmavým kakaem a chvíli šlehejte. Do základu po jednom zašlehávejte celá vajíčka a následně i mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Foto: Mona Martinů

Kakaové těsto je základFoto: Mona Martinů

Hutné kakaové těsto rozetřete na plech na pečicí papír. V původním receptu od Lucčiny babičky se sice píše, že se má plech vymazat 100% tukem a vysypat moukou, ale pečicí papír poslouží úplně stejně a navíc bez mouky. Pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 15 minut, nechte zcela vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Pauza!Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Těsto rozetřete stěrkou po pečicím papířeFoto: Mona Martinů

Poté ve šlehači připravte rumovou polevu. Bude to trvat poměrně dlouho! Smíchejte moučkový cukr, rum a vroucí mléko a vše šlehejte 20 minut. Polevu poté rozetřete po zchladlém základu a nechte opět chvíli odpočinout (ideálně přes noc).

Foto: Mona Martinů

Rumu se nebojte!Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Jde to?Foto: Mona Martinů

Teď už zbývá jen velkou placku proměnit v cukroví. K tomu vám dobře poslouží vyšší kulaté vykrajovátko. Tím vykrojte kruh, posuňte vykrajovátko o centimetr a opět zakrojte. Vzniknou vám tak pohledné měsíčky, které se i dobře dávají do pusy:o). Samozřejmě fantazii se meze nekladou, takže můžete vykrajovat i hvězdičky či jen kolečka dle libosti… My jsme vše ještě doladili strouhanou čokoládou. A pak už se jen ochutnávalo!

Foto: Mona Martinů

Posouváním kulatého vykrajovátka tvořte měsíčkyFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

A dobrota je tu!Foto: Mona Martinů

A jaké originální cukroví děláte vy? Podělte se s ostatními! Přijedeme s fotografkou za vámi, nebo naopak vy můžete přijet k nám do pražské redakce. Zájemci, pište na e-mail michal@prozeny.cz. A tradičně nezapomeňte přijít i zítra ráno. Na www.prozeny.cz totiž najdete recept na dokonalé perníčky, které úžasně voní!

Reklama

Načítám