Hlavní obsah
3,6
(17)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Milujete pikantní česnekovou vůni i chuť? Připravte si česnečku z pečeného česneku. Je hladká, krémová, zjemněná smetanou a na rozdíl od klasické česnekové polévky není štiplavá. Zachutná nejen dětem, ale i všem strávníkům, kterým syrový česnek nevyhovuje.

10 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 5 palic česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 6 lžic másla
  • 1 ks pórku
  • 2 ks cibule
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 80 ml sherry
  • 215 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 100 g krutonů
Článek

Postup

01.

Troubu rozehřejte na 175 °C. Z každé palice česneku odřízněte vrchní část (asi tak centimetr), rozložte je na menší pekáč, zakápněte olejem a asi hodinu pečte dozlatova. Pak česnek vyndejte z trouby a nechte chvíli zchladnout. Každý stroužek stiskněte mezi palcem a ukazovákem, abyste jej vymáčkli ze slupky. Takhle vyloupaný česnek rozmačkejte vidličkou.

02.

Máslo rozpusťte ve větším hrnci, přidejte česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je nechte zesklovatět. Trvá to asi osm minut. Pak postupně přisypte za stálého míchání mouku a zasmahněte – jíška však musí zůstat světlá. Za stálého míchání přilijte vývar, případně i sherry. Polévku přiveďte k varu a na mírném ohni nechte asi dvacet minut probublávat, občas zamíchejte.

03.

Počkejte, až polévka zchladne, a poté ji rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu, vraťte hrnec na plotnu a na mírném ohni ještě deset minut provařte, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochuťte citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci doplňte pár krutony (můžete si je vyrobit do zásoby) a ozdobte bylinkami.

Máte rádi ostrou chuť syrového česneku, nebo dáváte přednost jemné chuti pečeného?

Načítám