Hlavní obsah
3,6
(106)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Říká se, že polévka je grunt. A o dobré česnečce to platí dvojnásob! Už se vám po přečtení titulku sbíhají chutě? Pojďte si společně s námi posvítit na poctivou hospodskou česnečku, která provoní celou kuchyň, a případně také vyléčí váš víkendem pošramocený žaludek!

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 10 stroužků česneku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 plátek uzeného masa
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 000 ml kuřecího vývaru
  • pepř
  • sůl
Krutonky
  • 2 krajíce chleba
Článek

Postup

01.

Cibuli očistěte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte (pokud se vám to nedaří, namočte ho na pár minut do vlažné vody, pak to půjde samo), a odstraňte zelený vnitřek, který způsobuje onen pověstný zápach z úst. Čepelí nože stroužky naplocho rozmáčkněte, aby pustily šťávu a takto připravený česnek nejlépe prolisujte nebo utřete. Pokud ho pouze nakrájíte, budete ho do polévky potřebovat více.

Foto: Petr Makovička

Česnek a jeho kvalita jsou alfou a omegou této dobrotyFoto: Petr Makovička

02.

Na sádle zpěňte cibuli, přidejte uzené maso pokrájené na menší kostičky. Vše krátce osmahněte. Když cibulka zesklovatí, zalijte základ kuřecím vývarem a přidejte česnek. Pokud nemáte po ruce čerstvý vývar a rádi byste se vyhnuli kostce, zapátrejte v obchodech po bujonu tekutém. V kalíšku ho nabízí například Maggi, v obchodě Marks zase narazíte na koncentrovaný bujon ve sklenici nebo hotový vývar, který není třeba ředit.

03.

Brambory oloupejte, pokrájejte na kostičky a přidejte do vroucího vývaru. Vařte 10 až 15 minut, dokud nejsou kostičky brambor měkké. „Před dokončením se vyplatí přidat ještě trochu prolisovaného česneku. Zachovají se vitaminy a silice, které dodají ten správný česnekový říz,“ radí kuchař Daniel Prašivka. Pak už jen polévku dochuťte majoránkou, případně pepřem a solí (vývar ale bývá sám o sobě často slaný až dost) a základ máte hotový.

Foto: Petr Makovička

Majoránku přidejte až ke konci vařeníFoto: Petr Makovička

04.

Vedle v pánvičce na sádle nebo oleji osmahněte na kostičky rozkrájené krajíce chleba. Tvrdý sýr pokrájejte na kostičky; raději ho nestrouhejte, protože kdybyste ho poté nasypali do polévky, vznikla by jedna velká sýrová koule.

Na talíř připravte kostičky chleba a sýru a vše zalijte vroucí polévkou. Kdo chce, může do talíře ještě rozklepnout vejce. Hotovo a může se podávat!

Reklama

Související témata: