Hlavní obsah

Chalupářský koláč s tvarohem a ovocem

Hodnocení:
(326)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Určitě máte také nějaké jídlo, u kterého stačí jedno sousto a jeho chuť vás rázem přenese k babičce na letní prázdniny. U mne to je s jistotou koláč z remosky. Vláčné těsto, šťavnaté ovoce ze zahrádky (nebo mrazáku) a křupavá drobenka. Pojedete na tenhle výlet se mnou?

Ingredience pro:
2 koláče
Na těsto
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/3 hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 2 hrnky mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 4 hrsti sezonního ovoce
Na drobenku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
Článek

Postup

Krok 1: Olej nebo rozpuštěné máslo prošlehejte s cukrem (používám hrnek 250 ml), vejci, solí, vanilkou a tvarohem (stejně tak se hodí i smetana či bílý jogurt). Vmíchejte hladkou či polohrubou mouku a kypřicí prášek, aby vzniklo tužší hladké těsto.

Krok 2: Z másla, cukru, mouky (je na vaší chuti a stavu spíže, jestli dáte hladkou, polohrubou či hrubou) a skořice vypracujte rukama drobenku. Připravte si ovoce. Já dala lesní směs z mrazáku, ale hodí se rybíz, borůvky, maliny, jahody, meruňky, nektarinky i další.

Foto: Autorka

Ideální poměr těsta a ovoce s drobenkou? Podle mě zhruba 1 : 1

Krok 3: Remosku vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (na internetu a v domácích potřebách seženete i speciální kulatý papír s uchy do remosky), aby se vám koláč dobře vyndaval. Rozetřete na něj polovinu těsta a poklaďte ovocem. Aby se koláč dobře propekl, osvědčilo se mi dávat na střed tenčí vrstvu těsta a ovoce než na okraje.

Foto: Autorka

Když použijete pečicí papír, ušetříte si práci s mytím remosky i s vyndaváním koláče

Krok 4: Posypejte polovinou drobenky a pečte 40 až 50 minut dozlatova. Alespoň prvních 30 minut remosku neotvírejte, aby z ní neunikalo teplo a pára. Stejně postupujte s druhým koláčem.

Foto: Autorka

Díky tvarohu je těsto krásně vláčné

Tip: Koláč samozřejmě upečete i bez remosky. A to ve 2 koláčových formách nebo klidně rovnou na plechu, při 180 °C.

Za zapůjčení pečicího hrnce k focení děkujeme společnosti Remoska. 

Už vaše babička určitě měla svůj oblíbený recept na koláč z remosky! Prozradíte nám ten svůj?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek