Hlavní obsah

Chce od vás dodavatel víc za energie? Tohle si ohlídejte!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Že za elektřinu a plyn zaplatí většina domácností letos podstatně víc, o tom už bohužel není pochyb. Dostali jste od svého dodavatele informaci, že se to začalo týkat i vás a máte si navýšit zálohy? Přečtěte si, jak to řešit, když na to nechcete přistoupit.

Článek

Ceny letí raketově nahoru a zřejmě se jim vyhne jen málokdo. V klidu mohou zůstat ti, kteří si je chytře zafixovali. Co když jste ale přesvědčeni, že jste to udělali i vy, ale dodavatel vám hodlá cenu přesto zvýšit? Poradíme, co si zjistit a jak se případně bránit.

Zafixovanou cenu zvýšit nelze, ale...

Zafixovali jste si cenu energií ve smlouvě a dodavatel vás i přesto oslovil a chce zdražovat? Bohužel někdy může: týká se to smluv, které sice pamatují na fixaci ceny, ale jsou na dobu neurčitou. Takovou mohou obě strany kdykoli vypovědět a po výpovědní době ukončit.

Možná jste takovou smlouvu uzavírali schválně s pocitem, že máte díky ní lepší možnost odejít ke konkurenci bez sankcí a pokut, které hrozily těm, kdo se chtěli vyvázat ze smlouvy termínované. Možná jste ale uzavírali smlouvu nepozorně a vůbec jste si nevšimli, zda je termínovaná, nebo nikoli, a utkvěla vám v hlavě právě jen fixace ceny. Ta vám ale teď není bez termínované smlouvy nic platná!

Proč je dobré mít smlouvu po ruce

Jestli si nejste jisti, zda máte termínovanou smlouvu, musíte si ji znovu pročíst. A abyste si to uvědomili, bude tato informace i ve vyúčtování. „Od ledna 2022 musí být datum ukončení smlouvy součástí vyúčtování od všech dodavatelů energií,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Jestli však máte fixaci ceny uvedenou v termínované smlouvě, pak by se vás zdražování týkat nemělo a nenechejte se zastrašit. „Někteří dodavatelé dokonce vyhrožovali zákazníkům, že když novou cenu nepřijmou, dostanou se do neoprávněného odběru, to je ale nekalá praktika,“ upozorňuje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Ceny energií letí nahoru a snížení se asi nedá moc očekávat, proto změnu dodavatele dobře zvažte a spočtěte si, zda se vám to vyplatíFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nesouhlasíte s navýšením ceny?

O chystaném zdražování vás musí dodavatel informovat alespoň 30 dnů předtím, než k němu dojde. Když vám přitom navrhne změnu ceny, s níž nesouhlasíte, můžete přejít jinam. Z tohoto důvodu lze od smlouvy odejít bez sankcí, pokud tak učiníte nejdéle deset dnů před avizovanou změnou. Momentálně je ale situace na trhu taková, že s příliš výhodnými cenami nemůžete počítat ani u konkurence.

Co ohlídat při přechodu jinam

Nejlepší je srovnat si ceny různých dodavatelů ve srovnávačích na webu ERÚ a dohodnout se s novým dodavatelem. „Teprve potom je vhodné odstoupit od smlouvy s tím stávajícím. Dodávka od nového dodavatele by měla plynule navazovat na tu původní, jinak se můžete dostat do režimu neoprávněného odběru,“ upozorňuje Eduarda Hekšová, ředitelka společnosti dTest.

Také velký pozor na šmejdy, kteří současné situace využívají a obvolávají zákazníky. „Nejste-li si jistí, s kým hovoříte po telefonu, je postup jednoduchý: nechte si zaslat smlouvu písemně. Žádný ze slušných dodavatelů vás nebude nutit, abyste odsouhlasili do sluchátka něco, nad čím se potřebujete pořádně zamyslet,“ radí právnička Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Je fixace ceny za elektřinu nebo plyn dobrý nápad? Většinou vám za ni dodavatel nabídne výhodnější tarif. Tak si spočtěte, zda se vám vyplatíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Je chytré teď zafixovat cenu?

Měli byste si u nového dodavatele cenu fixovat? Na tom se neshodnou ani ekonomové: ovšem delší fixace většinou znamená výhodnější cenovou nabídku, tak to uvažte.

Novou smlouvu si pořádně přečtěte. Kdyby chtěl dodavatel v budoucnu zdražovat nebo měnit podmínky, musí ve smlouvě už při jejím podpisu být jasně řečeno, k jakým změnám a za jakých podmínek může dojít. Vyplatí se mít smlouvu v písemné formě, nejen ji odsouhlasit třeba po telefonu.

Opakem fixace je nabídka brát elektřinu a plyn podle aktuálních cen na burze. Vypadá to férově, protože až budou ceny na burze klesat, mohli byste ušetřit , ale odborníci to nedoporučují: nejenže ceny na burze letí pořád výš, ale také se rychle mění, a tak nejde plánovat, kolik budete v následujícím období platit.

Může dodavatel chtít vyšší zálohy?

Ke zvýšení záloh nemusí dojít jen po ročním vyúčtování, ale i mimo něj. A pokud jste se domluvili na vyšší ceně energií, je rozumné také rovnou zvýšit zálohy, aby vás nezaskočil velký nedoplatek.

Reklama

Načítám