Hlavní obsah

Změna dodavatele energií? Pozor na šmejdy!

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Náklady na bydlení jsou stále vyšší a je tedy logické, že se snažíte ušetřit, kde se dá. Pozor ale na to, abyste ve snaze najít levnějšího dodavatele energií nenaletěli podvodníkům. Právě tuhle oblast si totiž před nějakou dobou vyhlídli takzvaní „šmejdi“, před jejichž praktikami dlouhodobě varují spotřebitelské organizace. Jak jim nenaletět a co si ohlídat?

Článek

Ceny za energie stoupají a zřejmě i dál budou. Možná za ně ale i tak platíte víc, než byste museli. Pomoci by vám mohla změna jejich dodavatelů. Co si ohlídat a jak postupovat, abyste nenaletěli zdánlivě výhodným nabídkám a ve finále tak neplatili více?

Distributor, nebo dodavatel?

Nejdřív si vyjasněme pojmy. Existují distributoři a dodavatelé. Nás budou zajímat ti druzí. Ten první, distributor, vlastní a spravuje rozvodnou síť, tedy kabely, roury, transformátory a toho si vybrat nemůžete. „Pro elektřinu i plyn jsou v České republice vždy 3 distributoři. Mezi nimi si nemůžete vybrat, každá společnost vlastní přenosovou soustavu v určité části země. Pod jakého distributora spadáte, je určeno adresou, kde plyn či elektřinu odebíráte,“ říká Jan Kovalský z Energie ČS.

Naopak dodavatele si už vybrat můžete. Je to společnost, která si sítě a soustavy pronajímá a posílá jimi elektřinu nebo plyn, které kupuje na energetické burze nebo od výrobců. 

Aby toho nebylo málo, pak jsou tu ještě takzvaní zprostředkovatelé. Ti nevlastní licenci na dodávky energií, tu může mít jen dodavatel, zprostředkovatel jen nabízí (přeprodává) nabídky jednoho nebo více dodavatelů. Pro každého platí jiné právní předpisy, podstatné rozdíly jsou zejména ve lhůtách pro odstoupení od uzavřených smluv. 

Foto: Bohbed, Shutterstock.com

Dodavatele energií můžete měnit dle libostiFoto: Bohbed, Shutterstock.com

Z čeho se skládá cena za energie?

Cena energií, kterou najdete na vyúčtování, se skládá z několika položek – část tvoří cena za distribuci, kterou určuje Energetický regulační úřad. Další část už není regulovaná a liší se podle toho, od koho a za kolik dodavatel nakoupil. K tomu mám dodavatel také vlastní náklady. Tato část tedy umožňuje vytvořit lepší cenu.

Jak změnit dodavatele energií?

Pokud přemýšlíte o změně dodavatele, nechte si udělat několik nabídek. Budete k tomu potřebovat vaše poslední vyúčtování, kde je uvedena spotřeba i stávající cena. A pokuste se o ceně vyjednávat i se stávajícím dodavatelem. „Ti často nabízejí novým klientům výhodnější ceny a těm stávajícím tuto nabídku dají až v momentě, kdy chtějí odejít ke konkurenci,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Nabídku dodavatelů porovnejte. Využít můžete srovnávače – jeden je i na stránkách Energetického regulačního úřadu. Nejnižší cena by ale neměla být jediným kritériem, zajímejte se o obchodní podmínky, servis pro zákazníky, možnost fixace cen a v neposlední řadě i o to, za jakých podmínek a jak lze smlouvu zrušit a jaké jsou pokuty.

Mimochodem, distributor nesmí být ze zákona současně dodavatelem. I když na trhu najdete dodavatele, kteří mají velmi podobný název jako distributoři, není to jedna firma. Nikdo vám tedy nesmí tvrdit, že má nějaké výhody. Ze zákona nesmí distributor jakkoli zvýhodňovat jednoho dodavatele oproti ostatním.

Kde se dá ušetřit

Pokud dodavatel nabízí elektřinu i plyn, asi vám nabídne přejít k němu s obojím. Z hlediska ceny to může být výhodné, není to ale pravidlo. Je to ale pohodlné pro kontrolu spotřeby nebo vyúčtování, které najdete na jednom místě.

Fixace ceny

Na ceně se dá ušetřit i její fixací. S dodavatelem podepíšete smlouvu na dobu určitou, během které budete platit domluvenou částku. Většinou je to smlouva na 2-3 roky. Je to výhodné v době, kdy ceny rostou, nevýhodné, když klesají. Rozmyslete si to, takovou smlouvu nelze vypovědět před termínem, přesněji řečeno ano, ale pak musíte zaplatit citelnou pokutu. 

Ve smlouvě by mělo být napsáno přesně, jakou cenu budete platit za jednotku energie. Tedy žádný složitý vzorec, který musíte dopočítávat. A pozor, i tady mohou mít smlouvy různé dodatky, které ve finále dovolí i fixní ceny zvýšit.

Foto: Have a nice day Photo, Shutterstock.com

Než si vyberete nového dodavatele energií, vyplatí se srovnat si nabídky několika z nich a porovnávat nejen cenu, ale i ostatní službyFoto: Have a nice day Photo, Shutterstock.com

Pozor na šmejdy!

Vyznat se ve smlouvách je složité, toho využívají i různí nepoctiví obchodníci, pro které se vžilo označení „šmejdi“. Ti se často pod nějakou záminkou vetřou k lidem domů a různými triky je dotlačí k podepsání smlouvy o změně dodavatele. Že je pro vás nevýhodná, asi nemusíme zdůrazňovat a vyvázat se z ní může být drahé. 

Co je důležité vědět: pokud vám někdo tvrdí, že je od Energetického regulačního úřadu nebo České obchodní inspekce a nabízí lepší energie, není to pravda. Úřady energie neprodávají. Nejvýhodnější nabídky nechodí samy. Proto si k sobě nikoho nepouštějte domů a nebavte se s nikým ani po telefonu. Může se totiž stát, že vás prodejce nenápadnými otázkami donutí k souhlasu se změnou dodavatele nebo k přihlášce do energetické aukce (další trik, kdy vám výhodnější cenu má zajistit bezplatná a nezávazná aukce). Neberte si od nikoho dárky, i když vám tvrdí, že jsou zadarmo. 

Doklady schovejte

Své doklady a účty za elektřinu nikomu neukazujte. Nepodepisujte nic, co nemůžete s někým dalším konzultovat, pořádně si pročíst a rozmyslet! Každá smlouva vám má zůstat v jedné kopii v ruce. A pokud jste to přece jen udělali, můžete to napravit, ale musíte jednat rychle – odstoupit od smlouvy můžete do 14 dnů ode dne jejího uzavření nebo ji vypovědět do 15 dnů po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu. Ostatně na tuto možnost byste měli být dopředu upozorněni. Pokud ne, pak se lhůta pro odstoupení a vypovězení prodlužuje o tu dobu, po kterou jste o tom nebyli poučeni, maximálně ale o jeden rok. Stejné právo máte při uzavření smlouvy po telefonu nebo internetu.

Pokud si nevíte rady, obraťte se na Energetický regulační úřad s prosbou o pomoc. Nebudete rozhodně sami. Loni přijal 13 192 podnětů, nejčastěji šlo právě o problémy s aukcemi a energetickými zprostředkovateli. 

Reklama

Související témata:

Načítám