Hlavní obsah

Plynový vs. elektrický kotel: Který se vám vyplatí?

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytápění elektřinou, nebo plynem? Pro někoho jasná volba, pro jiné poměrně těžké rozhodování. Každá možnost se přitom hodí do jiných domácností. Která je ta správná pro vás?

Článek

Investice do kotle a topení je nemalou položkou v rozpočtu, proto je vhodné předem dobře zvážit, jaký zdroj tepla zvolíte. Některé domácnosti, především byty, mají způsob vytápění daný a podobná starost jim odpadá. Ostatní se však mohou ocitnout před dilematem, zda si pořídit kotel plynový nebo elektrický. Jaké mají obě řešení výhody a nevýhody?

Co je lepší: plyn, nebo elektřina?

Je obecně známý fakt, že cena za elektřinu je výrazně vyšší než cena za stejné množství zemního plynu. Přesto nemusí být odpověď na otázku, zda je výhodnější plyn nebo elektřina, tak jednoznačná. V potaz je totiž nutné vzít více faktorů, například jaký typ stavby chcete vytápět, jaká je její energetická náročnost nebo kolik jste ochotni na začátku investovat. Volbu mohou ovlivnit také nároky na obsluhu a údržbu, pohodlnost ovládání či zátěž pro životní prostředí.

Pořízení kotle: cena není jediné hledisko

Snad první investicí bude nákup kotle. Elektrický vás vyjde o něco výhodněji, za levnější model, který zvládne vytopit menší být, zaplatíte zhruba 10 000 Kč. U plynového kotle se ceny pohybují od 15 000 Kč. Samozřejmě platí, že čím větší domácnost se chystáte vytápět, tím větší a výkonnější kotel je potřeba. A tím poroste i jeho cenovka. Společně s výběrem vhodného kotle je u plynu i elektřiny důležité se poohlédnou také po dobrém dodavateli energií. Porovnávejte nejen jejich cenovou nabídku, ale i smluvní podmínky.

Plyn: do nezateplených domů

Plyn se obecně hodí hlavně do nezateplených či větších domů, kde by se elektřina výrazně prodražila. Jednou z jeho největších výhod je kromě ceny snadné ovládání a fakt, že je oproti elektřině vyráběné v tepelných a jaderných elektrárnách mnohem šetrnější k přírodě. Pokud máte k ekologii blízko nebo chcete ještě více ušetřit, je nejlepší volbou kondenzační plynový kotel. Využívá teplo a energii ze spalin, které běžně končí v komíně, a snižuje tím spotřebu až o 30 %.

Ještě než se do koupě plynového kotle pustíte, ověřte si, že máte plynovou přípojku. Sice si ji můžete nechat dodatečně vybudovat, je to ale skutečně drahá záležitost (cena se pohybuje v desítkách tisíc), k níž budete potřebovat odborný projekt. U plynu je dále třeba počítat s povinnými ročními revizemi a před začátkem topné sezony je vhodné nechat kotel vyčistit.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Plyn je mnohem levnější než elektřina a více se vyplatí ve starších a nezateplených domechFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Elektřina: do pasivních domů

Bez plynové přípojky jsou možnosti vytápění poněkud omezené a elektřina mezi nimi vítězí díky velké dostupnosti. Elektrokotle navíc nepotřebují revize, není u nich třeba řešit rozvody, jsou snadné na instalaci i ovládání a ani jejich údržba není nijak náročná. Před začátkem topné sezony stačí zkontrolovat tlak a vyčistit filtry na ohřívanou vodu.

Největší nevýhodou je, že je elektřina mnohem dražší než plyn. Finančně by se nevyplatila ve starších a nezateplených prostorech, výhodná je naopak v nízkoenergetických či pasivních domech a hodí se i do menších bytů.

V každém případě je dobré se poohlédnout po co nejvýhodnějším dodavateli a zažádat si o nižší distribuční sazbu, tedy levnější nebo noční proud. Většina distributorů i dodavatelů vám s výběrem vhodného tarifu ráda pomůže a informuje vás o podmínkách, které musíte k jeho zisku splnit.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Elektrokotle jsou ideální do pasivních a nízkoenergetických domůFoto: brizmaker, Shutterstock.com

Shrnutí: Jak se rozhodnout?

Plyn se vám vyplatí ve většině případů, pokud máte plynovou přípojku. Nejvíce u něj zaplatíte za údržbu a povinné revize, samotné vytápění však vyjde mnohem levněji než u elektřiny, a to i ve větších a nezateplených domech. Je také šetrnější k životnímu prostředí. Elektřina je pak mnohem levnější volbou v nízkoenergetických a pasivních domech a lze ji využít také jako doplňkový zdroj tepla.

Reklama

Načítám