Hlavní obsah

Jak ušetřit za teplo? Pomohou plyšáci a svíčky!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové sice o nějak tuhé zimě zatím nemluví, ale to se může brzy změnit. Proto je dobré mít v zásobě pár tipů, které vám pomohou snížit náklady na topení!

Článek

Co sníží vaše náklady za teplo? Ta zásadní opatření, jako je zateplení budovy, výměna oken a pořízení vhodného vytápění, nejsou zrovna levné a také je nelze udělat hned. Proto se hodí mít i pár doplňkových metod, které sice ovlivní spotřebu tepla méně razantně, ale i tak vám pomohou ušetřit.

Zkontrolujte těsnění

Prvním krokem je kontrola těsnění oken a dveří. Jestliže od oken táhne studený vzduch, posíláte teplo zbytečně do světa. „Je to první věc, kterou byste ve snaze ušetřit za topení měli udělat. Pokud těsnění neslouží, vyměňte ho,“ radí Ivan Noveský, předseda Institutu pro energetiku.

K rychlé výměně se hodí například samolepicí těsnění, které zvládnete nainstalovat za pár minut, nebo termoizolační fólie, která se lepí na sklo oken. Posílí jejich schopnost držet teplo a snižuje rosení oken, které bývá příčinou výskytu plísní. Akutně mohou s izolací oken vypomoct i plyšové hračky, které posadíte na parapet před okno.

Foto: Chumrit Tejasen, Shutterstock.com

Pokud chcete ušetřit za teplo, musíte v první řadě zamezit úniku tepla okny. Někdy postačí vyměnit jejich těsnění nebo na ně nalepit termoizolační fóliiFoto: Chumrit Tejasen, Shutterstock.com

Jak spořit dlouhodobě?

Každá místnost by měla mít regulační kohout topení, na kterém nastavíte optimální teplotu. „Inteligentní termostatické hlavice u radiátorů můžete regulovat podle aktuální potřeby i na dálku, například přes bluetooth nebo wifi v aplikaci v telefonu. Teplotu lze tak o pár stupňů snížit například v době, kdy jste v práci, nebo naopak zvýšit, když se blížíte z víkendového výletu či zimní dovolené,“ radí Jan Kovalský z Energie ČS.

Jestliže máte možnost načasovat intenzitu topení a teplotu v jednotlivých místnostech centrálně, udělejte to a zohledněte přitom dobu, kdy nebýváte doma. Pokud místo 25 °C nastavíte 20 °C, ušetříte až třicet procent nákladů.

Proč nevypínat topení

Na tom, kolik stupňů potřebujete, abyste se cítili v pohodě, se musíte shodnout. V mnoha domácnostech je to dokonce předmětem hádek. Průzkum společnosti Provident potvrdil, že ač jsou ženy jsou zimomřivější, jsou ochotné se více obléct a za topení ušetřit. Muži si naopak za teplo raději připlatí, aby mohli doma chodit jen v krátkém rukávu.

Pokud odjíždíte na víkend nebo týden z bytu, nastavte teplotu vytápění na 15–16 °C. Úplně topení vypnout odborníci nedoporučují – zejména v rodinných domech, kde hrozí vyšší riziko vzniku plísní nebo zamrznutí přívodu vody. Prochladlé stěny se pak dlouho prohřívají, a náklady s tím spojené v podstatě vynulují uspořené peníze.

Foto: Akasha, Shutterstock.com

Před zimou se vyplatí i byt převléknout do teplejšíhoFoto: Akasha, Shutterstock.com

Oblékněte sebe i byt

Smiřte se s tím, že v zimě budete i doma nosit teplejší ponožky nebo svetr. Snížením teploty jen o jeden stupeň ušetříte náklady asi o šest procent! Zimní „oblečení“ dopřejte i bytu – gauči dejte kožešinový nebo pletený potah, lůžkoviny povlečte do flanelu, na křeslo si připravte teplou deku a zvolte silnější závěsy, které nebudou překrývat topení, ale zabrání chladnějšímu vzduchu od oken proudit do místnosti.

Využijte teplo z trouby i slunce

Při pečení a vaření se ohřeje celá kuchyň, ale pokud necháte otevřené dveře, pak i sousední místnosti. Hodí se také nechávat po pečení troubu otevřenou, abyste pro ohřev místnosti využili i její zbytkové teplo. K vyhřátí místnosti poslouží i okna orientovaná na jih. Když svítí slunce, roztáhněte závěsy, záclony (takhle budou vždy krásně bílé) i žaluzie a nechejte paprsky proudit dovnitř.

Prohřejte se i pohledem

Svíčky mohou navodit nejen romantickou náladu, ale i plamínek svíčky reálně ohřeje vzduch. Pokud necháte v místnosti velké asi 25 m² vyhořet současně pět čajových svíček, zvýší se teplota až o dva stupně. A toho se dá využít i tak, že si ze svíček a květináče vyrobíte pohotovostní mobilní „kamínka“. Ještě víc vás ohřeje krb na biolíh, který nemusí mít komín a můžete ho postavit i na stůl.

Reklama

Související témata:

Načítám