Hlavní obsah

Na kolik dát v bytě topení? Zrušte trenkovou teplotu!

Foto: Dmitriy Halacevich, Shutterstock.com

Foto: Dmitriy Halacevich, Shutterstock.com

Reklama

Jste zastánci spíš studeného odchovu, nebo si libujete v trenkové teplotě? Poradíme vám, jak byste si měli v jednotlivých místnostech bytu či domu nastavit topení, aby to bylo zdravé a zároveň úsporné.

Článek

Podzim už je tady, noci jsou chladné a brzy nastane potřeba si zatopit. Jak to ale udělat, abyste se nemuseli bát ceny, kterou za to zaplatíte? Nastavte si správnou teplotu v jednotlivých místnostech. Jak na to?

Příliš velké teplo škodí zdraví

Za ideální pokojovou teplotu se dnes považuje hodnota kolem 20 °C. Ovšem v minulosti to bylo jinak. V dobách, kdy se topilo hlavně kamny, nebývalo zvykem vytápět všechny místnosti. Teplo bylo jen tam, kde se rodina pohybovala přes den, v noci se spoléhalo na teplejší prádlo a duchnu plněnou peřím. Před 50 lety bylo dokonce podle jedné britské ekologické organizace běžné udržovat v domácnostech teplotu kolem 14 stupňů!

Rozšíření ústředního topení situaci změnilo a není výjimečné, že si dnes lidé vytápějí byty na „trenkovou teplotu“ okolo 25 °C, která umožňuje chodit doma jen v prádle. Ale to raději nedělejte! Jednak tím zcela zbytečně zvyšujete náklady na topení, příliš vysoká teplota vzduchu navíc ohrožuje zdraví. Když žijete jako ve skleníku, snižujete schopnost organismu přizpůsobovat se chladu a s vyšší pravděpodobností se pak venku nachladíte.

Doporučené teploty v místnostech

Jakou teplotu byste tedy měli v jednotlivých místnostech na termostatu nastavit, abyste prospěli jak své peněžence, tak i zdravotnímu stavu? A nezapomínejte přitom, že každý stupeň navíc oproti doporučené teplotě zvyšuje náklady na vytápění až o 6 %!

  • Ložnice - 16–18 °C
  • Obývák a dětský pokoj - 20–22 °C
  • Koupelna - okolo 24 °C
  • Předsíň, chodba a schodiště - 17–19 °C
  • Kuchyň - 18 °C
  • Místnosti, kam moc nechodíte - 15 °C
Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Správné nastavení teploty v domácnosti má vliv na zdravíFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

3 způsoby, jak regulovat teplo v bytě

1. Prostorový termostat využívají domácnosti, které mají vlastní kotel nebo tepelné čerpadlo. Mechanický či digitální termostat měří teplotu v místnosti a komunikuje se spínačem kotle nebo čerpadla. Nevýhodou klasického typu je, že neumožňuje nastavit rozdílné teploty pro různé místnosti. To nabízí termostat s možností zónového ovládání teploty, který bývá často spojen se systémem chytré domácnosti.

2. Ovládání výkonu topení podle venkovních teplot je další šikovný způsob. Aktuální hodnoty dodávají řídicí jednotce kotle venkovní teplotní čidla.

3. Termostatické hlavice se užívají pro nastavení každého radiátoru zvlášť. Existuje víc druhů termostatických hlavic: koupit si lze hlavici jednoduchou, dálkově ovládanou, s odděleným teplotním snímačem nebo elektronickou, která se dá načasovat či ovládat přes internet.

Jak správně ušetřit a přitom se zahřát

Zmíněné nastavení vhodných teplot v jednotlivých místnostech je opravdu skvělý způsob, jak ušetřit. S úsporami vám pomohou i žaluzie, rolety a další stínění oken. „V zimě je v noci stáhněte, abyste zabránili tepelným únikům skrz okna. Přes den, v době slunečního svitu, je nechejte vytažené v horní poloze,“ radí Jan Žižlavský ze společnosti Isotra. Správné nastavení žaluzií v zimě zabraňuje i nechtěnému rosení oken.

Naopak moc neušetříte, když budete topení stahovat, či dokonce vypínat třeba před odchodem do práce. „Regulace teploty během dne není ekonomicky výhodná, smysl to má pouze z dlouhodobějšího hlediska, třeba když jedete na dovolenou,“ upozorňuje Jiří Svoboda ze společnosti MasterTherm.

Znáte moderní akumulační kamna? Vypadají mnohem lépe než dřív a mají spoustu výhod.

Reklama

Načítám