Hlavní obsah

Chcete být štíhlejší? Naučte se chytře nakupovat

Foto: Thinkstock

Už v obchodě se rozhoduje, zda se vám redukční režim bude dařit nebo ne. Poradíme vám, jak být úspěšníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proces hubnutí úzce souvisí s vaším jídelníčkem. A ten zase s tím, jaké potraviny si nakoupíte. Jak ale neudělat chybu? Máme pro vás pravidla, která vám při nákupech pomohou.

Článek

Konečně jste dospěli k definitivnímu rozhodnutí. Necháte všechny absurdní hladovky stranou a tentokrát už začnete hubnout zdravě. No jo. Jenže teď, kdy nemáte pevně stanovený jídelníček, je nakupování o něco složitější. Jak se vyhnout zbytečným chybám?

1. Nakupujte denně

Jedním z nejčastějších pochybení, kterého se mnozí už v obchodech dopouštějí, je nakupování dlouho dopředu do zásoby. To má však hned dvě nevýhody.

Zaprvé budete mít doma stále po ruce spoustu jídla, tudíž ve chvíli, kdy vás chytnou nutkavé chutě, s nimi budete jen stěží bojovat. Jejich uspokojení vás totiž nebude stát téměř žádnou práci. Málokdo se vydá kvůli sladké tyčince do obchodu, ale sáhnout do spížky už není takový problém.

Druhou nevýhodou je skutečnost, že vaše potraviny nebudou čerstvé. Základem zdravého životního stylu je kvalitní jídlo v menší kvantitě. A kvalitním jídlem je mimo jiné míněno vše čerstvé a chutné.

Foto: Thinkstock

Jíst ovoce a zeleninu je třeba každý den, ne jen pokud hubnete!Foto: Thinkstock

2. Nechoďte do obchodu s prázdným žaludkem

„Na nákup se nachystejte. Hlavně nechoďte nakupovat hladoví, protože pak se vám líbí vše a často nakupujete i to, co je nezdravé,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá z Vím, co jím.

3. Připravte si seznam

Banálním způsobem, jak se vyhnout nákupu nadbytečných potravin, je připravit si seznam. „I když nenakupujete hladoví, tak se vám i při náhodném výběru může stát, že nakoupíte i to, co byste se seznamem v ruce nenakoupili. Další výhodou nákupu dle předem sestaveného seznamu je, že se vyhnete regálům s největšími lákadly a spouštěči neřízené chuti,“ podotýká Petr Mesároš, výživový poradce při hubnutí.

4. Reklam si nevšímejte

Vidíte na výrobku označení light nebo 0 % cukru a automaticky ho považujete za to pravé pro vaše hubnutí? Nenechte se mást! „Reklamy je vždy třeba brát s nadsázkou a nadhledem. Bez tuku neznamená bez cukru a s nízkým obsahem energie,“ upozorňuje výživový specialista. Light výrobky navíc často obsahují sacharidy s vyšším glykemickým indexem, tím pádem vás nezasytí na příliš dlouho.

Foto: Thinkstock

Když budete mít napsaný seznam, takřka s jistotou se vám povede nakoupit méně potravinFoto: Thinkstock

5. Kupujte co nejvíce přirozených potravin

Přirozené potraviny jsou ty, které nejsou vůbec nebo jsou jen minimálně průmyslově zpracované, respektive neobsahují umělé přídavné látky. Na rozdíl od polotovarů tak nevedou k přejídání a nejsou návykové. Nákupní vozík proto zaplňte čerstvým ovocem a zeleninou, celozrnnými obilovinami, mléčnými výrobky, ořechy, semínky, luštěninami či libovým masem.

6. Čtěte etikety

Při výběru balených potravin by vás mělo zajímat především nutriční složení uvedené na etiketě.

„Nevybírejte potraviny jen podle nízké energetické hodnoty. Sledujte hlavně složení, u kterého platí, že nejvíce jsou v potravině zastoupeny suroviny uvedené na prvních místech. Naopak suroviny uvedené na konci jsou obsažené v nejmenším množství. Čím méně surovin bylo při výrobě potraviny použito a čím více se název potraviny shoduje s jejím složením, tím lépe,“ uvádí Petr Mesároš.

Například kvalitní čokoládu poznáte tak, že jako první surovina bude uvedena kakaová hmota, nikoli cukr, jak tomu u spousty čokoládových výrobků bývá.

Pokud výrobce uvádí i množství jednotlivých surovin, pohlídejte si především obsah soli a transmastných kyselin. U sacharidových potravin si všímejte vlákniny i obsahu cukrů, jenž by neměl být vyšší než třetina celkového obsahu sacharidů.

Co jste dneska nakoupili vy?

Reklama

Načítám