Hlavní obsah

Chcete být štíhlejší? Osvojte si tyto 3 návyky vegetariánů!

Foto: Profimedia

Vegetariánství není jen o nejedení masa. Je to životní filozofie, jejímž jádrem je zdravé stravováníFoto: Profimedia

Reklama

Říkáte si, že ať je vegetariánská strava zdravá, jak chce, vy byste se masa nikdy nevzdali? To určitě nemusíte. Přesto se ale u vegetariánů můžete inspirovat. Víte, že jich jen minimum trpí nadváhou?

Článek

Když se řekne „vegetarián“, většinou si představíte někoho, kdo jednoduše nejí maso a tím to hasne. To je ale povrchní pohled. Stravování klasického vegetariána má mnohem více rysů a specifik.

„Vegetariánská strava neznamená vyřazení masa z jídelníčku. Pokud se podíváte na základní principy pravého, nefalšovaného vegetariánství, zjistíte, že jsou velmi podobné doporučením, které vydává Společnost pro výživu,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Navíc studie bostonské Tufts University publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že vegetariáni mají mnohem nižší sklony k obezitě. Podle výzkumu z roku 2005 je obézních zhruba 25 procent vegetariánů. Pro představu v České republice trpí nadváhou nebo obezitou 68 procent žen a 72 procent mužů.

Čím se tedy od vegetariánů inspirovat?

1. Vegetariánův jídelníček je pestrý

„Obecně mohu ze své praxe říct, že paradoxně ti klienti, kteří se stravují standardně, mají jídelníček mnohem méně pestrý a jedí stále dokola totéž, často polotovary a nekvalitní potraviny. Proto také často trpí nadváhou,“ uvádí nutriční odbornice Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Foto: Profimedia

Zdravé pokrmy rozhodně nebudou chuťově fádní, když je doladíte správnými bylinkami a kořenímFoto: Profimedia

Vegetarián si je vědom nekonečné spousty možností, které zdravá strava nabízí. Jeho jídelníček zahrnuje tradiční i netradiční druhy ovoce a zeleniny, sušené plody, mléčné zakysané výrobky, ořechy, semínka, stejně jako velmi chutné a neprávem opomíjené obiloviny, jako je bulgur, pohanka, jáhly, špalda, klíčky či otruby.

Stejně tak ví, že ani jeho snídaňová kaše nemusí být pořád ovesná, ale třeba amarantová, rýžová, pšeničná nebo kukuřičná zvaná polenta. Úplně stejné je to s vločkami, které se dají sehnat třeba špaldové, ječné, sójové, quinové nebo i teffové (speciální bezlepková obilovina). A zajímavější mohou být také těstoviny, zkuste klasiku občas prostřídat třeba s žitnými, s těstovinami s cizrnou nebo se spirulinou.

2. Vegetarián jí méně polotovarů

Jedním ze základních principů pravého vegetariánství je stravování, které je bližší přírodě. „Vegetariáni omezují konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. Vyhýbají se potravinám přeslazovaným, s přidaným tukem, s dochucovadly – potravu dochucují bylinkami – i potravinám zbavovaným vlákniny, jako je například bílá mouka,“ komentuje MUDr. Hana Mojžíšová.

Na pokrmy z fastfood restaurací, kupované polotovary v podobě mrazené pizzy, čokoládových tyčinek, smažených chipsů či přeslazeného baleného pečiva vegetariána asi nenalákáte.

Foto: Profimedia

Začněte zkoušet netradiční druhy ovoce a zeleniny. Dodají vašemu jídelníčku pestrostFoto: Profimedia

3. Vegetarián „miluje" rostliny

S rostoucím výskytem civilizačních onemocnění se v roce 1999 spojilo pět vlivných zdravotnických organizací ve Spojených státech, aby propracovaly řadu návodů pro správné stravování. Jejich klíčové poselství však bylo jasné: „Většinu toho, co jíte, si vybírejte z rostlinných zdrojů.“

V jídelníčku zdravých vegetariánů je právě těchto potravin dostatek. „I v menu ,všežravce‘ by měly být hojně zastoupeny zdroje bílkovin rostlinného původu jako například luštěniny. Stejně tak je to s příjmem kvalitních rostlinných tuků ze semínek, ořechů a třeba avokáda či různých za studena lisovaných olejů,“ říká Zuzana Komůrková.Vyzkoušet můžete i takové bílkovinové nálože, jako je tofu, tempeh, šmakoun, klaso nebo seitan.

Foto: Archiv firem

Ve stravě vegetariána je hojně zastoupené ovoce a zelenina. K jejich zpracování využijte tyto pomocníkyFoto: Archiv firem

Máte ve svém okolí vegetariána?

Reklama

Načítám