Hlavní obsah

Chcete dobře vidět? Dejte si borůvky nebo špenát!

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chce dobře vidět, měl by dobře jíst. Jaké potraviny prospějí zraku a nedovolí očím rychle stárnout? A jestli vás trápí únava zraku a podráždění, zkuste jednoduché bylinkové obklady. Vážně to funguje.

Článek

Zdá se vám, že váš zrak už není, co býval? I ti, kteří zatím procházeli životem bez brýlí, mohou začít po 40. roce věku hůř vidět. Oči přirozeně stárnou, zhoršuje se pružnost čočky a už nejste schopni zaostřit na krátké vzdálenosti (vetchozrakost) nebo ztrácíte centrální vidění (makulární degenerace). Dá se s tím něco dělat?

Potraviny, které chrání zrak

I podle lékařů je možné tento proces oddálit a zpomalit. „Lze to hlavně s pomocí přírodních karotenoidů lutein a zeaxantin. Jde o základní stavební prvky makulárního pigmentu v oku. S přibývajícím věkem jejich koncentrace klesá a to spouští zmíněné potíže. Jestliže je ale pravidelně a dostatečně doplňujete ve stravě, zdraví očí a kvalitu vidění tím ovlivňujete,“ říká docent Ladislav Slováček z Polikliniky IV v Hradci Králové.

Abyste dobře viděli i ve vyšším věku, soustřeďte se na pravidelný příjem důležitých látek. Posloužíte tak nejen zraku, ale celému organismu – cenné antioxidanty mimo jiné brání třeba vzniku rakoviny. Najdete je v mnoha běžných potravinách.

1. Špenát a kapusta: lutein a zeaxantin

Neutralizují volné radikály, vzniklé působením modrého světla a UV záření, snižují riziko rozvoje šedého zákalu a makulární degenerace. Zdrojem přírodního luteinu je dále hrách, cuketa, brokolice, kukuřice, žloutek, měsíček lékařský nebo vojtěška. „Denní dávku luteinu pokryje zhruba jeden plný talíř syrového špenátu,“ říká Monika Poledníková, šéfredaktorka Bylinkového magazínu.

2. Borůvky: antokyany a polyfenoly

Zlepšují ostrost vidění, regenerují sítnici, pomáhají oku reagovat na změnu světelných podmínek. Podporují léčbu šerosleposti, degenerativních změn sítnice, krátkozrakosti a zeleného zákalu. Podobné látky obsahuje i hroznové víno nebo maliny. Borůvek byste měli sníst denně asi 80 g a klidně i po tepelné úpravě, příznivé látky tím nezmizejí.

3. Mrkev: betakaroten

Betakaroten se v těle přeměňuje na vitamin A a mimo jiné chrání proti šerosleposti. Doporučená denní dávka je 1–2 mrkve, raději tepelně zpracované s kapkou tuku: organismus tak betakaroten lépe vstřebá.

Foto: Nitr, Shutterstock.com

Borůvky prospívají zdraví očí hlavně díky obsahu důležitých antioxidantůFoto: Nitr, Shutterstock.com

Léčivé bylinkové obklady

Nemáte potíže s viděním, ale spíš se záněty, únavou nebo podrážděním? I zde má příroda pomoc. „Zrak posílíte i vnitřním užíváním tinktury z jinanu, borůvky, černého rybízu, ořešáku královského, bělotrnu nebo schizandry,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

1. Světlík lékařský: podrážděné a oteklé oči

„Zalijte asi lžíci světlíku čtvrtlitrem horké vody, nechejte 15 minut louhovat, sceďte a počkejte, až zchladne. Navlhčete gázové čtverce a použijte jako obklad na oči dvakrát denně. Na každé použití vyrobte nový výluh,“ říká Monika Poledníková.

2. Jitrocel kopinatý: zánět a bolest

Nejlepší je utrhnout čerstvý list jitrocele, pomačkat ho v prstech a položit na oko se zánětem nebo bolestí.

3. Fenykl obecný: oči unavené počítačem

Lžičku fenyklových semen zalijte čtvrtlitrem vody a pět minut povařte. Odstavte, 10 minut máčejte a slijte. Vychladlým fenyklovým odvarem vyplachujte oči až dvakrát denně. Na každé použití si vyrobte novou várku.

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Fenykl je skvělým pomocníkem pro ty, kteří mají po celém dni u počítače unavené očiFoto: 5 second Studio, Shutterstock.com

4. Chrpa polní: unavené a zarudlé oči

Vyrobte si obklad ze dvou lžiček sušených květů chrpy: povařte je ve čtvrtlitru vody, 10 minut louhujte, sceďte a počkejte, až vychladne.

Vyčistěte hlavu a ledviny

Problémy s očima mohou podle celostní medicíny souviset i s tím, že vaše ledviny nejsou v potřebné kondici, tak se zaměřte na jejich detoxikaci. Psychosomaticky zase potíže souvisejí s problémy, před kterými „zavíráte oči“, tedy si je nechcete připustit a řešit je.

Oranžová kořenová zelenina nesvědčí jen očím: 5 opravdu dobrých důvodů, proč byste měli jíst mrkev.

Reklama

Související témata:

Načítám