Hlavní obsah

Jitrocel: Hojí rány, ale i astma a žaludek

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Některé byliny jsou skoro zázračné, protože pomáhají na mnoha frontách. Jitrocel mezi ně rozhodně patří. Jeho využití je skutečně široké, a navíc velmi jednoduché. Prozkoumejte různé možnosti využití, ať jste připraveni na letní dobrodružství.

Článek

Naše babičky říkaly jitroceli hojínek nebo celníček, a není divu – pomáhá při poranění. V našich končinách nejčastěji narazíte na jitrocel kopinatý nebo na jeho „bratrance“ jitrocel prostřední a větší. Všechny mají podobné vlastnosti a pro domácí použití se hodí bez rozdílu. Největší výhodou této bylinky je její dostupnost – najdete ji od května do konce srpna na kdejaké mezi, louce, dokonce i v městském parku.

Foto: Greta Blumajerová

Podlouhlé listy mají charakteristickou strukturu, většinou jemně sametový povrch a v případě jitrocele kopinatého ostře špičatý tvar. Příbuzný jitrocel větší poznáte podle okrouhlejšího tvaru listůFoto: Greta Blumajerová

Účinky jitrocele

Babky kořenářky na tuto bylinu odpradávna nedaly dopustit, protože má hned několikeré použití. Už z názvu je patrné, že celí rány, také zastavuje krvácení a hojí jizvy. Jitrocel najdete i ve směsích proti kašli a to stále není všechno. Když ho vylouhujete ve vodě, máte výborný prostředek na zkažený žaludek. No, řekněte, není to přírodní zázrak? Tolik léčivých vlastností v listí, které najdete na každém kroku!

Na říznutí i odřeninu

Nemusíte být žádný zkušený bylinkář, abyste mohli na výletě v lese rychle ošetřit drobné poranění přiložením listu jitrocele. Ano, tak jednoduché to je. Utrhnete list, trochu promnete mezi prsty a okamžitě přiložíte přímo na ránu. Může vám to připadat nehygienické, ale přesně takto zní rady starých bylinářů. Máte-li náplast, připevněte list k pokožce na několik hodin a uvidíte, jakou práci odvedl.

Foto: Greta Blumajerová

Při aplikaci v lese se nemusíte starat o omývání listů a můžete je přiložit rovnou na ránu Foto: Greta Blumajerová

Čerstvé listy: na rány, ekzémy i akné

Skvělé scelovací schopnosti jitrocele jsou vidět na otevřených, špatně se hojících ranách, jako jsou bércové vředy. V tomto případě je dobré listy omýt, najemno nakrájet nebo rozetřít v hmoždíři a přikládat ve všech fázích hojení – od otevřené rány až po strup a později jizvu.

Obklady z rozmělněných listů se doporučují také na nejrůznější ekzémy a vyrážky. Zmírňují svědění a urychlují hojení drobných ranek vzniklých při škrábání. Výborné výsledky byly pozorovány i při ošetření hlubokých hnisavých boláků při akné.

Foto: Greta Blumajerová

Listy omyjte a důkladně rozmačkejte – dostanete z nich mnohem víceFoto: Greta Blumajerová

Na hmyzí bodnutí i svědění

Jitrocelové silice si poradí i s bodnutím vosy nebo včely. Staré herbáře zmiňují i použití při pokousání psem, uštknutí hadem či jiným zvířetem, ale v tomto případě se raději spoléhejte na odbornou lékařskou pomoc.

Foto: Greta Blumajerová

Před použitím listů je dobré narušit jejich strukturu, třeba válečkem na těstoFoto: Greta Blumajerová

Jitrocelový čaj: na kašel, astma i nachlazení 

Říká se mu čaj, ale v pravém slova smyslu jde o nálev: lžíci čerstvých nadrcených nebo vrchovatou lžičku sušených listů spařte čtvrtlitrem vody a několik minut louhujte. Nápoj udělá dobře při nastuzení, škrábání v krku a kašli. Pomůže také při zánětu průdušek, zápalu plic nebo astmatu (tady se často míchá do směsi s mateřídouškou).

Foto: Greta Blumajerová

Chuť jitrocelového výluhu není nic moc, možná trochu svíravá, ale pomůže na úporný kašel a problémy s dýchánímFoto: Greta Blumajerová

Domácí jitrocelový sirup za studena

Pro děti nebo v případech, kdy chcete silnější účinek, můžete místo čajového výluhu použít jitrocelový sirup. Kromě zmíněné pomoci při úporném kašli čistí krev, potažmo játra a ledviny. Preventivně se užívá lžička každé ráno, při akutních stavech lžička 3krát denně.

Jak vyrobíte sirup bez vaření? Na malou skleničku budete potřebovat asi dvě hrsti omytých listů. Promněte je rukama nebo jejich strukturu narušte válečkem a vkládejte do vymyté skleničky. Každou vrstvu listů zasypte (nejlépe) třtinovým cukrem. Takto pokračujte, vrstvy pěchujte lžičkou, abyste zaplnili veškeré vzduchové mezírky. Plnou skleničku postavte na parapet a postupně, jak hladina sedá, doplňujte listy i cukr. Po zhruba měsíci slijte u dna usazený sirup. Uložte ho v lednici a podávejte. Použitelný bude několik týdnů.

Foto: Greta Blumajerová

Do čisté sklenice pěchujte střídavě vrstvy jitrocelových listů a cukruFoto: Greta Blumajerová

Máte rádi přírodní léčení? Pozor! Které bylinky si hlídat, aby vám neublížily?

Reklama

Související témata:

Načítám