Hlavní obsah

Chci dítě, ne chlapa! 3 největší rizika a jedno NIKDY

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to silná touha, které se těžko odolává. Jakmile ženě začnou tikat biologické hodiny, jen máloco je dokáže přehlušit. Jenže, co když není s kým dítě mít? Pak ženy napadá i extrémní řešení: Chci dítě bez chlapa.

Článek

Možná doposud nenarazily na partnera, po jehož boku by si dovedly představit život, nebo jim ztroskotal dlouhodobý vztah anebo prostě mají s muži tak ošklivé zkušenosti, že už ve svém životě další ani nechtějí. To ale nemění nic na tom, že se touží stát matkami. A to za každou cenu.

Toužím k zbláznění

Devětatřicetiletá Ivana má za sebou desetiletý vztah, který před několika lety skončil. „Byli jsme spolu od mých třiadvaceti. Nakonec jsme byli spíš super kamarádi než milenci,“ vzpomíná.

Po rozchodu měla několik známostí, ale nikdo nebyl tím pravým mužem pro život. Spíš než absence partnera ji ale nyní trápí tikot biologických hodin. „Už několik let moc chci dítě, ale nechtěla jsem si to přiznat. Pořád jsem čekala, až se objeví ten správný chlap. Jenže ten nepřichází a já už toužím po dítěti tak strašně, až to bolí,“ říká Ivana, která zvažuje opravdu extrémní řešení. Už nelpí na klasické rodině, chce jen dítě. „Přemýšlím, že si jednoduše pořídím dítě bez chlapa. Vím, že bych se o něj dokázala postarat po všech stránkách i bez manžela,“ tvrdí. Zda je to dobrý nápad, si ale jistá stejně není.

Hlas přírody je silný

Podle odborníků není tohle uvažování nijak ojedinělé, řeší do řada žen zhruba od pětatřiceti let výše. S každým rokem navíc stoupá jejich nervozita i v tom směru, že šance na přirozené otěhotnění klesají. Ale dnešní ženy jsou schopné a finančně nezávislé, takže nepotřebují muže, aby je a jejich dítě živil. Navíc sehnat genetický materiál není příliš velký problém. Ze zákona je sice umělé oplodnění určeno jen pro páry (před zákrokem musí být přítomen muž, který podepíše budoucí otcovství), ale způsoby, jak tohle obejít, existují.

Stačí se například domluvit s dobrým kamarádem, nebo dokonce vzdálenějším příbuzným (podepíše otcovství, ale s vámi pak později právně upraví dohodu například o tom, že nebudete požadovat výživné a podobně).

Některé ženy volí i možnost, že se nechají oplodnit mužem, se kterým nezávazně randí, a pak se s ním rozejdou, aniž by mu o těhotenství řekly. „Je zcela reálné, že touha po dítěti přebije veškeré jiné hodnoty. Jsou ženy, co udělají vše pro to, aby se mohly stát matkami, a jsou ochotny najít jakýkoli způsob,“ tvrdí terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Dítě není náplast

Přesto by dítě mělo být až na druhém místě. „Na prvním místě má být žena šťastná a žít spokojeně, aniž by si kladla podmínky. Mnohdy slýchám ‚budu šťastná, až budu mít miminko‘ a podobně, ale nakonec tomu tak stejně není. Pokud neumíte být šťastná, nefungují vám vztahy, miminko nepomůže. Není to náplast na nefunkční situace, jen na čas odsune pozornost jinam,“ varuje Lucie Mucalová.

Lepší je investovat energii do sebe a do zakotvení v harmonickém vztahu. „A pokud mateřství žena nestihne, může ji to opravdu mrzet, ale musí se s tím smířit a hledat naplnění v jiné životní oblasti,“ tvrdí Hana Adamíková Wolf.

Foto: riopatuca, Shutterstock.com

Touha po dítěti občas přebije všeFoto: riopatuca, Shutterstock.com

Zodpovědnost za sebe i dítě

Konečné rozhodnutí je ale samozřejmě vždy na ženě. Než však přivede na svět nový život tímto ne zcela standardním způsobem, měla by si uvědomit, že tu existuje řada rizik.

  • Dítě jako kompenzace - Je těžké si to přiznat, ale právě miminkem si řada žen kompenzuje absenci partnera a lásky ve svém životě. „Takové děti jsou pak často v roli rukojmí vlastních matek. Matka je na dítěti psychicky závislá a nedává mu dost prostoru pro rozvoj,“ říká vztahová koučka Hana Adamíková Wolf ze Školy pro ženy. Z dětství si tak dítě do dospělosti nese různá traumata, která mu pak komplikují například navazování a udržování vztahů.
  • Okradeno hned na startu - Spousta dětí vyrůstá bez otce, protože to tak osud prostě chtěl nebo soužití rodičů nebylo možné a dítěti by to ještě víc škodilo. Nelze říct, že by zásadně strádaly, ovšem otec v určité míře chybí vždy. V tomto případě je potomek o tatínka „okraden“ zcela vědomě a plánovaně. „Pokud žena není schopná navázat vztah s mužem, okrádá dítě o významnou osobu v jeho životě,“ říká Hana Adamíková Wolf.
  • Samota - Těhotenství, porod a následná péče o čerstvě narozené miminko je velmi fyzicky i psychicky náročná. Dokud si to neprožijete, neumíte si to představit. A jestliže na to vše budete od samého počátku samy, bude to dvojnásobně těžké. Stres, smutek, obavy, to vše vás čeká. A také vaše miminko, které vnímá všechny matčiny emoce.

Tohle určitě ne!

S jedním ale odborníci zásadně nesouhlasí. „Žádná žena nemá právo do této akce vtáhnout jakéhokoli muže bez jeho vědomí. Mít dítě má být svobodná volba dvou,“ upřesňuje Lucie Mucalová.

Jednou se dítě bude ptát, kde má tatínka. A na odpověď má právo. Možná se vám to nezdá, ale říci mu na rovinu, že jste jednoduše nepotkala muže, který by byl hoden něčeho tak úžasného, jako je rodičovství, a proto jste využila služeb odborníků a získala sperma od neznámého dárce, není zas tak těžké. O dost horší je muset vysvětlovat, že jste prostě jen využila nějakého chlapíka, který nemá ani ponětí, že je otcem.

Také toužíte po dítěti, ale nemáte ho s kým mít?

Související témata:

Načítám