Hlavní obsah

Chraňte děti před jarním sluncem!

Foto: thinkstock

Chraňte své děti před jarním sluníčkem účinně!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemohli jste se už dočkat jara, a s nadšením jste hned i s dítětem vyrazili za prvními paprsky ven? Užívejte si tepla, ale buďte opatrní. Hned první slunce může dětské pokožce velmi ublížit.

Článek

Maminka Zuzana svého dvouletého syna před sluncem chrání, je vždy namazaný, má čepici. Jakmile před pár dny vysvitlo slunce, hned s chlapečkem vyrazila na hřiště. Ale namazat ho tentokrát zapomněla. „Večer při koupání jsem si všimla, že má pěkně ‚chycený‘ krk. Spálený naštěstí nebyl,“ popisuje čerstvou zkušenost.

Pozor na miminka

Přestože jarní slunce není tak intenzivní jako to letní, pokožka, a ta dětská zejména, je po zimě citlivější. „První jarní slunce působí na pokožku, která je po zimě nepřipravená, proto je ochrana v tomto období obzvlášť důležitá,“ podotýká pražská kožní lékařka Andrea Vocilková s tím, že velmi pečlivě by maminky měly chránit pokožku zejména u novorozenců.

Jejich pokožka je mnohem zranitelnější a méně odolná proti působení vnějších vlivů. „Je celkově tenčí a nemá plně vyvinuté všechny ochranné funkce. Novorozenci a děti do jednoho roku mají pokožku nejcitlivější, proto pro ně prudké sluneční záření znamená největší riziko. Ani pobyt ve stínu během poledních hodin není dostatečnou ochranou, protože se uplatní vliv odražených paprsků,“ vysvětluje Andrea Vocilková.

Chránit je ale třeba i starší děti. Výběr ochranného krému pořádně zvažte, neplatí, že čím dražší, tím kvalitnější. „Nejdůležitější je číst, co je na obalu. Důležité je, zda je krém fotostabilní, že zjednodušeně na slunci neztrácí účinnost, a zda je odolný proti vodě, pak ho nesmyje ani pot,“ radí dermatoložka Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion Kateřina Klauzová.

Foto: thinkstock

Nejohroženější skupinou jsou právě malé děti. Důsledky nevhodného slunění se totiž projeví až později...Foto: thinkstock

Dítěti chraňte celé tělo

  • Nezapomeňte na čepici– Nejlepší je ta s kšiltem a splývající ochranou, která kryje krk a horní část zad nad tričkem. Na trhu je i speciální oblečení, díky kterému může dítě pobývat na slunci i v době, kdy je záření nejintenzivnější, tedy mezi 10. a 16. hodinou.
  • Mažte pečlivě– Namažte dítěti všechna místa, která nejsou chráněna oblečením. Pozor na citlivé partie – oblast výstřihu, krk a záda nad hranicí oděvu, nos a ušní boltce, případně i nárty občas zůstávají neošetřené a snadno se spálí. Děti mažte opakovaně, potí se, skáčou do vody a krém se snadno smyje.
  • Pusa a oči– Pořiďte speciální tyčinku na rty s ochranným faktorem. Rty jsou velmi citlivé a snadno se spálí. Nezapomínejte ani na sluneční brýle s UV ochranou.
  • První pomoc– Pokud se dítě spálí, podejte mu první pomoc a ulevte mu. Spálená místa chlaďte, ošetřujte zklidňujícím krémem s obsahem hojivých látek, jako je panthenol či chlorofyl. Dítě už nevystavujte slunci.

Prozkoumejte testy krémů

V řeči odborných termínů je třeba chránit dítě nejen před UVB zářením, které způsobuje zrudnutí kůže, ale i proti UVA paprskům. Ty jsou podle Kateřiny Klauzové mnohem nebezpečnější, protože zvyšují riziko rakoviny kůže. „Doporučuji prozkoumat výsledky testů krémů s ochranným SPF faktorem, které jsou dostupné na internetu. Zjistíte, že bohužel někdy neodpovídá složení napsané na obalu vnitřnímu obsahu,“ radí Kateřina Klauzová.

A jak chráníte své dítě před sluncem vy? K ruce vám můžou být i články Test opalovacích krémů: Pozor, tyhle vás neochrání! a Děti a sluníčko: Jak je bezpečně ochránit?.

Reklama

Související témata:

Načítám